Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

piotrekws

Nowy na Forum
Napiszą Ci w mailu.
Najpierw wyślą umowę, którą musisz podpisać (podpisem kwalifikowanym) i odesłać.
Potem napisali, że chcą cesję ubezpieczenia.
Wysłałem, czekam na odpowiedź czy się zgadza.
Kolejne kroki mają opisać w kolejnym mailu.
Dziękuję

ezdrasz

Nowy na Forum
Dostałem taki mail i nie wiem co dalej zrobić ? . W systemie GWD nie możliwości jego podpisania .
Wniosek o numerze technicznym xxxxx został zatwierdzony dnia 23.01.2023 i oczekuje na złożenie w Funduszu. Nie jest już możliwe wycofanie wniosku do edycji, chyba, że rezygnujesz z dofinansowania.

Niniejszy mail został wysłany automatycznie. Prosimy na niego nie odpowiadać. Ewentualne pytania prosimy kierować przy użyciu formularza kontaktowego dostępnego na stronie logowania systemu gwd.nfosigw.gov.pl

W celu złożenia podpisanej wersji wniosku, wykonaj jedną z dwóch opcji:

1) W przypadku wniosku wysyłanego drogą elektroniczną:

1. podpisz elektronicznie (kliknij na przycisk „Podpisz"),
  2. wyślij przez ePUAP (kliknij na przycisk „Wyślij przez ePUAP").

W programach „Mój Prąd", „Moje Ciepło", „Mój Elektryk", „Czyste Powietrze" oraz naborach ze środków MF EOG (tzw. Norweskich) wnioski przyjmowane są wyłącznie drogą elektroniczną przez Generator Wniosków o Dofinansowanie.

2) W przypadku wniosku wysyłanego w formie papierowej:

1. wydrukuj,
  2. podpisz,
  3. wyślij pocztą, kurierem itd.

Zmiana statusu wniosku na Przyjęty w Funduszu jest informacją, że wszystko przebiegło prawidłowo (w zależności od systemu ePUAP może to trwać kilka godzin).

UWAGA!
W programach:

1. „5.2. Poprawa jakości powietrza poprzez wymianę źródeł ciepła w budynkach wielorodzinnych – pilotaż w województwie zachodniopolskim",
  2. „5.3. Poprawa jakości powietrza w najbardziej zanieczyszczonych gminach – pilotaż na terenie Gminy Pszczyna",
  3. „5.10. Poprawa jakości powietrza poprzez wymianę źródeł ciepła w budynkach wielorodzinnych – pilotaż na terenie województwa dolnośląskiego",

dalsze działania w ramach składania wniosku odbywają się poza systemem GWD. Nie należy już wykonywać żadnych innych czynności z wyjątkiem akcji Drukuj w celu stworzenia pliku PDF zawierającego treść wniosku.
Skuteczne złożenie wniosku w ramach tych programów wymaga postępowania zgodnie z zapisami regulaminu naboru. Zwracamy uwagę, że miejscem, do którego należy przesłać podpisany wniosek jest właściwy WFOŚiGW realizujący Program (Nie należy wysyłać wniosku do NFOŚiGW!).
Możliwy jest wybór następującego sposobu dalszego postępowania:
  1. droga pierwsza „elektroniczna": podpisz plik PDF przy użyciu Podpisu Zaufanego lub Podpisu Kwalifikowanego i wyślij wniosek za pośrednictwem ePUAP na skrytkę ePUAP właściwego Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Nie zapomnij dołączyć też skanów niezbędnych załączników.
  2. droga druga: „papierowa": wydrukuj plik PDF i złóż odręczny podpis. Następnie skompletuj niezbędne załączniki, włóż wszystko do koperty i wyślij całość pocztą (lub kurierem) na adres pocztowy właściwego Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Ostrzeżenie: W systemie GWD mogą być dostępne akcje „Podpis" lub „prześlij przez ePUAP". Nie należy ich używać, gdyż wniosek przesłany tą drogą zostanie złożony nieprawidłowo w NFOŚiGW.

POMOC TECHNICZNA:
W przypadku wystąpienia problemów technicznych z Generatorem Wniosków o Dofinansowanie prosimy o skorzystanie z formularza kontaktowego dostępnego na stronie logowania gwd.nfosigw.gov.pl.

ezdrasz

Nowy na Forum
Może trudno mi pojąć język urzędniczy ,ale czy to znaczy , że tego maila olać i czekać na kolejne z umową ? Czy też z GWD zapisać umowę w PDF podpisać elektronicznie i wysłać na skrzynkę UPUAP Narodowego Funduszu ?

jacekrybczynski

Nowy na Forum
Cześć,
złożyłem wniosek w lipcu 2022. Kupiłem samochód z własnych środków.
Minęło ponad pół roku i nic. Czy u Was podobnie to wygląda? Może warto zrobić młyn, powiadomić media i pokazać jak wygląda wsparcie ze strony NFOŚiGW i władającą nim Solidarną Polską? Wiatraki blokowane, wypłata środków na elektryki wstrzymywana. Ktoś nie chce żeby postepowała transformacja energetyczna w naszym uzależnionym od paliw kopalnych grajdołku..

Jac3k

Posiadacz elektryka
Dostałem maila z prośbą o podesłanie aktualnej polisy AC i OC z zaznaczeniem ze polisa MUSI być podpisana i opieczętowaną przez agenta....

Dodam, że żyję w XXI wieku gdzie polisy zawiera się online (przedłużenia szczególnie) bez kwitków papierowych. Domyślam się ze potwierdzenie online zostanie odrzucone ze względu na brak pieczęci/autografów królewskich itp.

Dodam, że w tym samym mailu mam klauzulę zachęcającą do unikania używania papieru fizycznego (w końcu Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska): "Zanim wydrukujesz tego maila pomyśl o środowisku naturalnym".

Coś czuje, że trochę się pośmiejemy z całego procederu dofinansowania a na końcu i tak dadzą figę bo "coś było nie tak"...

Ktoś miał podobny problem? Czy w takim wypadku mam się udać do siedziby ubezpieczyciela i zarządzać papierowego potwierdzenia zawarcia polisy z autografami i pieczęciami?
Ja dostałem to samo ale jest jeszcze mowa o potwierdzeniu płatności oraz cesji.

W celu zabezpieczenia zwrotu dotacji (cesja) polisa powinna zapewniać wypłatę odszkodowania w przypadku wykorzystywania pojazdu w ramach działalności gospodarczej. W tym celu należy przedstawić polisę ubezpieczeniową zawierającą dane identyfikujące przedsiębiorcę (NIP, REGON) lub sposób użytkowania określony jako użytek zarobkowy. Alternatywnie do polisy wystawionej na osobę fizyczną można dołączyć stosowne oświadczenie ubezpieczyciela wraz z pieczęcią i podpisem, z którego wynikać będzie świadomość ubezpieczyciela w kwestii wykorzystywania pojazdu do celów powadzenia działalności gospodarczej.

Zrobiłem zgłoszenie do PZU o cesję polisy. Już jestem zmęczony tym gównem. Tym razem wysyłają maila o polisę która była załączona w załączniku. Nawet pytali w poprzednim kroku o załączenie nowej polisy. To jest definitywnie gra na zwłokę.

Jacki3

Nowy na Forum
Zakup 13/04/22 ,
wniosek 15/04/22
poprawka nr 1 26/07/22
poprawka nr 2 11/08/2022
dzisiaj ocena formalna pozytywna :)

Last edited: