Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

tomek268

Zadomawiam się
Czy to normalne, że po uszczegółowieniu umowy, status widnieje "Oczekuje na złożenie w Funduszu"? Umowa uzupełniona o cesję blisko 2 m-ce temu i cisza...
Z tego co dziś rozmawiałem z jakimś technikiem po tym jak przypadkiem zablokowałem sobie wniosek to tak powinno być. Niemniej może jeszcze ktoś potwierdzi :)

Lupus

Posiadacz elektryka
Dzisiaj wreszcie dostaliśmy maila z informacją, że wniosek został rozpatrzony pozytywnie!!! Wniosek złożony był w lipcu 2022 i uzupełniany w marcu 2023. Ale zaraz skończy się ważność naszego podpisu kwalifikowanego Szafir. I tu mam pytanie - czy resztę dokumentów da się podpisać tym jednorazowym podpisem Szafir, czy musimy znów wykupić Szafir na rok???
Ostatnio składaliśmy uzupełnienia i była już możliwość podpisywania za pomocą profilu zaufanego. Może Szafir już nie będzie potrzebny?

Last edited:

acc

Zadomawiam się
Poprawki możesz robić podpisem zaufanym. Ale umowa musi być podpisana kwalifikowanym - wynika to z obowiązującego prawa (podpisu zaufanego nie można używać dla zobowiązań finansowych).

No i nie musi to być Szafir - są tacy co podpisali podpisem jednorazowym za 15zł netto.

Lupus

Posiadacz elektryka
Poprawki możesz robić podpisem zaufanym. Ale umowa musi być podpisana kwalifikowanym - wynika to z obowiązującego prawa (podpisu zaufanego nie można używać dla zobowiązań finansowych).

No i nie musi to być Szafir - są tacy co podpisali podpisem jednorazowym za 15zł netto.
To prawo dotyczy tylko firm?
Wnioski "mój elektryk" dla osób fizycznych nie wymagały podpisu kwalifikowanego (wystarczał podpis zaufany).

acc

Zadomawiam się
A tego to już nie wiem - usłyszałem to w kontekście współpracy między firmami

Możliwe że chodzi ogólnie o ważność podpisu zaufanego - to jest podpis niekomercyjny, wytwór naszego Ministerstwa Cyfryzacji. A podpis kwalifikowany jest równoważny z podpisem odręcznym i ważny na terenie całej UE.

Jusand

Posiadacz elektryka
Żeby było ciekawiej, to ja kupując mszafir potwierdziłem tożsamość poprzez Profil zaufany. Teraz mam jeszcze z 1997 podpisów do wykorzystania przez najbliższe 2 lata.

Frunek

Fachowiec
Wniosek wysłany 2023-04-03.
Wczoraj (2023-05-22) przyszło pierwsze wezwanie do uzupełnienia:

- W zakładce II. ZAKRES PROJEKTU pkt 1 proszę skorygować nazwę modelu zgodnie z dowodem rejestracyjnym: MODEL Y.
- Proszę dołączyć zaświadczenie o wpisie do CEIDG.
- Brak skanu dowodu rejestracyjnego pojazdu (załączono pozwolenie czasowe).

MPL

Nowy na Forum
Czy wiecie jak

Ten wniosek uaktualnić wersję formularza? Bo system pisze mi, że korzystam z nieaktualnej wersji Formularza Wniosku.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Naprawdę trzeba całe zeznania podatkowe z 5 lat zamieścić w tym formularzu?