Jak to jest z płaceniem za teslę zanim dostarczą samochód

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Już wiem, że to ich standardowa praktyka, czyli płacenie dziś całości za samochód, a dostawa za około miesiąc. Jest to bardzo dziwne i przy obecnym oprocentowaniu mojego konta oszczędnościowego niebieski LR RWD oznacza stratę odsetek na czysto (po potrąceniu Belki) 702 zł.

Udało mi się umówić na przelew w poniedziałek, i dobrze że wpadło to -5000 zł i -2000 zł z referrala, ale jednak to dziwne. Domyślam się, że w kredycie/leasingu też płacicie wcześniej te odsetki, czy instytucje finansowe inaczej tesla traktuje i mniej się czeka pomiędzy przelewem, a dostawą?

Sytuacja, gdy nie mam ani pieniędzy, ani samochodu jest super dziwna, w salonach przelew robiłem chwilę przed odebraniem kluczyków siedząc obok samochodu...

Miły pracownik tesli odpisał mi, że to nie dealer, a producent samochodów i dlatego tak jest. Dla mnie to jest wręcz na odwrót - mały dealer ma mniejszą możliwość obracania kapitałem niż wielki producent, który na 100% nie płaci swoim dostawcom z góry, a odwleka płatność.

Czy zrezygnuję, oczywiście nie, ale tu pytanie, jak długo można zwlekać bezkarnie.

inter

Pionier e-mobilności
Już wiem, że to ich standardowa praktyka, czyli płacenie dziś całości za samochód, a dostawa za około miesiąc. Jest to bardzo dziwne i przy obecnym oprocentowaniu mojego konta oszczędnościowego niebieski LR RWD oznacza stratę odsetek na czysto (po potrąceniu Belki) 702 zł.

Udało mi się umówić na przelew w poniedziałek, i dobrze że wpadło to -5000 zł i -2000 zł z referrala, ale jednak to dziwne. Domyślam się, że w kredycie/leasingu też płacicie wcześniej te odsetki, czy instytucje finansowe inaczej tesla traktuje i mniej się czeka pomiędzy przelewem, a dostawą?

Sytuacja, gdy nie mam ani pieniędzy, ani samochodu jest super dziwna, w salonach przelew robiłem chwilę przed odebraniem kluczyków siedząc obok samochodu...

Miły pracownik tesli odpisał mi, że to nie dealer, a producent samochodów i dlatego tak jest. Dla mnie to jest wręcz na odwrót - mały dealer ma mniejszą możliwość obracania kapitałem niż wielki producent, który na 100% nie płaci swoim dostawcom z góry, a odwleka płatność.

Czy zrezygnuję, oczywiście nie, ale tu pytanie, jak długo można zwlekać bezkarnie.
Taką praktykę, wprowadzili ponad rok temu. Podobno było sporo zamóweń i brak wpłat przed odbiorem, co powodowało zamieszanie.

umcus

Pionier e-mobilności
W leasingu mam 2 tyg od podpisania umowy na zapłatę opłaty wstępnej. Ale że w Tesli jest tak, że od nadania VIN trzeba w ciągu 5 dni zapłacić, a odgrażają się, że VIN mogą dać lada chwila, to faktycznie może być tak, że na samochód poczekam miesiąc, a jeśli przyjąć że "dostawy w marcu" oznacza koniec miesiąca, to nawet półtora. W tym czasie, to już drugą ratę będę musiał zapłacić ;) Fakt, trochę szkoda tych odsetek. Ja i tak przeciągnę moment pierwszej wpłaty do samego końca, zawsze to parę groszy będzie.

KrzysztofFly

Moderator

A jaki inny producent skorygowałby Twoją fakturę na zakup samochodu i obniżył, tak od siebie cenę o 5000zł już po złożeniu zamówienia? Przecież nie mieli takiego obowiązku, a to zrobili i robili tak także wcześniej przy obniżkach cen. Z drugiej strony, jak auta drożały to cen klientom nie podnosili, tylko zostawiali te niższe, z momentu złożenia zamówienia.
Nie no ale faktycznie, przez Teslę straciłeś na czysto 702zł ;).

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Gdyby tego nie zrobił, to złożyłbym nowe zamówienie, a tamtego nie odebrał. Fakt po miesiącu byłbym 500 zł do tyłu do obecnej sytuacji. Jednak gdy coś okaże się nie tak z moim, to go nie odbiorę i kto wie ile będę więcej czekał.
Inni producenci akurat tu wygrywają, poza czasami pandemii, wtedy było źle, ale też wtedy nic nie kupowałem, bo nie lubię być źle traktowanym.

Pedr

Pionier e-mobilności
Uważam, że powinni zwiększyć zaliczkę aby mieć pewność, że większość ludzi odbierze samochód, a nie wymagać płatności za wszystko na miesiąc lub więcej. BTW jak odbierałem poprzedni samochód w 2022 to dealerzy oddawali zaliczki z pocałowaniem ręki - abyś tylko zrezygnował. BTW @Wojtek Wawa wielkie dzięki za referrala 🙏🙏🙏

SokolEV

Posiadacz elektryka
W leasingu ja płaciłem od razu, bo chciałem mieć jak najszybciej. Mówili, że jest 5 dni od złożenia zamówienia. Za to na zwrot zaliczki czekałem dwa miesiące ;).

Dla porównania, jak brałem Mercedesa, to płaciłem zaliczkę 5% w styczniu, odebrałem auto przełom czerwiec/lipiec chyba, a pierwsze opłaty z leasingu miałem w... listopadzie.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Gdyby tego nie zrobił, to złożyłbym nowe zamówienie, a tamtego nie odebrał. Fakt po miesiącu byłbym 500 zł do tyłu do obecnej sytuacji. Jednak gdy coś okaże się nie tak z moim, to go nie odbiorę i kto wie ile będę więcej czekał.
Inni producenci akurat tu wygrywają, poza czasami pandemii, wtedy było źle, ale też wtedy nic nie kupowałem, bo nie lubię być źle traktowanym.
A czy u innego producenta mozesz zwrocic auto w przeciagu 14 dni bez podania przyczyny?