Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jak duża tragedia musi się jeszcze wydarzyć żeby to zmienić?
Czytałem wywiad z panem Piasecznym z postu @OldSeb . On zwraca uwagę na taką niby dość oczywistą rzecz - opinia publiczna skupia się na dużych medialnych tragediach jak ta z Matczakiem, żółtą RSką, skoszeniem przystanku autobusowego przez jakiegoś ściganta, zabiciu jakiejś rodziny przez naćpaną laskę. Robi się krzyk, politycy się odgrażają, sprawa cichnie i jest jak było. Tymczasem te tragedie są statystycznie nieistotne (z całym szacunkiem dla ofiar). Problem leży w pozostałych 2 tysiącach zabitych w ciągu roku, bo ktoś jechał trochę za szybko, bo trochę przegiął i miał pecha.
Nawet w tym wątku koncentrujemy się na prędkości i może używkach sugerując, że jak nie będzie pijanych i jeżdżących dużo za szybko, to problem będzie rozwiązany, a tak nie jest. Wyprzedzanie na pałę, wymuszenia pierwszeństwa, nieprawidłowe zachowanie wobec niechronionych uczestników ruchu - to są rzeczy kompletnie pomijane.

Makus

Pionier e-mobilności
Ale nam radykalne rozwiązania są potrzebne.

Policja nie daje rady
Sądy nie dają rady
Swołocz robi co chce.

Jak duża tragedia musi się jeszcze wydarzyć żeby to zmienić?
To co sądy robią z zakazami prowadzenia to też granda. Nie wiem czy legislacja jest niewystarczająca, czy sądy zbyt pobłażliwe, ale nic dziwnego, że policjanci są sfrustrowani. Bo zatrzymują bandytę bez prawka po raz piąty, i po raz piąty sąd nakłada na niego zakaz prowadzenia pojazdów. I tyle. Może jakaś niewielka grzywna. To też musi się zmienić.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
To co sądy robią z zakazami prowadzenia to też granda. Nie wiem czy legislacja jest niewystarczająca, czy sądy zbyt pobłażliwe, ale nic dziwnego, że policjanci są sfrustrowani. Bo zatrzymują bandytę bez prawka po raz piąty, i po raz piąty sąd nakłada na niego zakaz prowadzenia pojazdów. I tyle. Może jakaś niewielka grzywna. To też musi się zmienić.
mam pomysł, appka - mój zakaz prowadzenia, za każdym razem jak telefon delikwenta przekroczy 30km/h, musi robić selifie na miejscu pasażera, pociągu, autobusie XD

lvlthn

Pionier e-mobilności
I jak tu brać na serio policję, sądy, prokuraturę:

Taki grzeczny chłopak był, tylko amfę brał xD
(Jak nieoficjalnie ustaliliśmy, w mieszkaniu 31-latka policjanci znaleźli biały proszek. )

Od jutra wyrzucam swoje prawo jazdy, bo w sumie po co ono jest xD

zibizz1

Pionier e-mobilności
Spokojnie, EU wprowadzi za 2 lata dyrektywę że każde nowe auto będzie musialo mieć czytnik na prawo jazdy, albo będzie sie trzeba zalogować przez mObywatel, Tak samo auto z FSD będzie musiało być podpiete pod jakąś osobe/instutucje która będzie ponosic odpowiedzialność za błędy:)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Technicznie to wystarczyłoby elektroniczne prawo jazdy (coś na zasadzie starego viatool). Przejeżdżasz przez bramownicę, nie da się odczytać PJ, to za chwilę sprawdza cię patrol. Tylko to znowu będzie atak na prawa obywatelskie, prywatność itd.

szwajcar

Fachowiec
Olać prawo jazdy, w 100% skutecznie zakazu prowadzenia nie da się egzekwować, ale jak go 4 lata temu skazali na 7 lat pierdla za poprzedni wypadek, to jakim cudem on nie siedzi...
Gdzieś widziałem, że wyrok zapadł 2 lata temu i jeszcze jest nieprawomocny.

Makus

Pionier e-mobilności
Widzieliście film z tego wypadku? Niestety, pieszy też nie jest bez winy, bo wbiegał na przejście już na czerwonym. Ale koleś, mimo, że wjechał na zielonym, to wjechał na to skrzyżowanie na pełnej K, jak tylko się zaświeciło zielone dla aut to on już tam wpadł. Masakra.

cooler

Pionier e-mobilności
Widzieliście film z tego wypadku? Niestety, pieszy też nie jest bez winy, bo wbiegał na przejście już na czerwonym. Ale koleś, mimo, że wjechał na zielonym, to wjechał na to skrzyżowanie na pełnej K, jak tylko się zaświeciło zielone dla aut to on już tam wpadł. Masakra.
wrzuć jakiś link, jeżeli tak było to bez sensu uciekł