Jaką ładowarkę kupić ?

Michal

Moderator
Czy ktoś może wie, czy Tesla Wall Connector można sterować za pomocą jakiegoś API? Niby komunikują się za pomocą WIFI, i jak się podłączy kilka (i sparuje?) to trzymają limit mocy dla całej grupy. Ale czy da się sterować pojedynczym i dynamicznie zmieniać moc ładowania? Nie wiem czy jest gdzieś dostępna specyfikacja. Szukałem i znalazłem jakiś soft, ale z przed 5 lat, i to dla 1f. TWC jest 22kW?
W Teslach steruje się mocą poprzez API auta, a nie WC. Ustawia się prąd ładowania i poprzez API można to robić od 1A do 16A.

Michal

Moderator
Spokojnie, zmienisz auto i będzie działać :D

luki

Pionier e-mobilności
Tak, właśnie czytałem. Ale to chyba działa tylko z T. Chociaż podobno też z WV. No nic, nie mam pod ręką wolnego TWC, nie sprawdzę;)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
To jest „parametr instalacyjny” i oczywiście zadziała potem z każdym pojazdem. Zwyczajnie WC nie poda więcej mocy niż się ustawi. To jest jak software-wy bezpiecznik i oczywiście nie jest przeznaczony do modulowania mocy ładowania w trakcie ładowania.

abes99

Posiadacz elektryka
Dokładnie. Trochę "upierdliwe" to może być w codziennym ustawianiu. Trzeba się połączyć z WiFi wallboxa, wpisać adres IP w przeglądarkę, ustawić.

bchmiel75

Zadomawiam się
Jak napisał @Olecki - jeśli ma to być podstawowe urządzenia do ładowania i jeszcze na zewnątrz, to pokusiłbym się o nowszą wersję. Albo Zencara nowego (bardziej jajowaty kształt) - też ma RDC B.
Od wczoraj moje autko ładuję za pomocą ładowarki Zencara. Khons był w bardzo podobnej cenie, ale w Chinach, więc musiłbym dłużej na niego czekać plus bawić się w VATy i akcyzy. Darowałem sobie.

Pytanie:
Nastawiłem najniższy prąd ładowania 6A w Zencarze. Okazało się, że ładowarka ładowała czerpiąc energię tylko z dwóch faz, zamiast trzech. Dopiero wymuszenie prądu ładowania 8A spowodowało korzystanie z 3 faz. Czy to ma tak działać?
Pytam, bo uczę się wykorzystywac na max możliwości mojej FV - a na razie nie osiągnę większej mocy niż ~4,5kW 3F w piękny i słoneczny dzień.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja rozważam opcje podobną jak Wattpilot.
Mam teraz falownik Huwaei i do tego Wallboxa Tesli. Jestem z niego bardzo zadowolony. Tylko po rozbudowie foto chciałbym mieć jak największą autokonsumcje. Teraz robię to analogowo, sprawdzam jaka jest produkcja i ustawiam prąd ładowania w Tesli. Jednak jak ładuję e208 to tam nie ma takiej opcji regulacji prądu.
Na Ev experience widziałem ładowarkę Huwaei Scharger-22kt-s0, która potrafi ładować z nadwyżki produkcji. Do tej pory nie była dostępna w Polsce, ale pojawiła się możliwość zakupu. Cena ok.2900 netto.
Chyba się zdecyduję na to rozwiązanie, choć wiem że mogę być pierwszy w Polsce z tym.
Szkoda mi jedynie wallboxa Tesli się pozbywać, bo jakoś go bardzo polubiłem. Może go zostawię i w firmie zamontuję.
Jak kto6cos więcej wie na temat tej ładowarki to dajcie znać.

Attachments

• 20230711_192948.jpg
    20230711_192948.jpg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 45

nabrU

Moderator
I tu jest cały problem z TWC, nie za bardzo będzie współpracował z solarami czy jakimiś dynamicznymi taryfami jak wejdą w PL. Trzeba mieć to na myśli kupując tą ładowarkę od Tesli.