Jaki samochód dla chłopa bezdzietnego acz sprawiedliwego?

chłop-teslowy

Zadomawiam się
Jeżdżę 50% po miastach na śląsku (tu drogi są dziurawe i zazwyczaj jeden pas z linią ciągłą, więc nie ma jak wyprzedzać zawalidróg w spalinowych gruchotach na wungiel z poprzedniej epoki) i 50% na trasie atuostradowej o długości 300km. Nie jestem w stanie przejechać tej trasy 300km na 1 ładowaniu przy prędkości > 140 km/h, a > 120km/h bez schodzenia poniżej niebezpiecznego 20% baterii.

Do kwietnia mam starą Teslę 3 tylno napędową w wynajmie. Jeździ super i może bym kupił nowe Long Range, gdyby nie minusy:
- awaryjność
- szybsza degradacja baterii w Long Range niż litowo jonowej w tylno napedowej
- zasięg
- tandetne wnętrze (Highland wygląda gorzej niż ta stara)

Rozważałem zakup nowego audi a4 200 konnego za 220k lub 265 za 250k. Niestety to są samochody dla 60 latka. W środku plastik, fotele słabe, a jeździ się jak żukiem.
Na 2 samochody mnie nie stać.
Wykminiłem, więc, że może kupię najtańsze a4 150 konne za 170k byle jeździło i poczekam na nową wersją Tesli 3. Pewnie za 3-5 lat wyjdzie nowa. Wtedy sprzedam ten dziadkowóz audi i wrócę do Tesli. Używane Audi rozchodzą się jak kołpaki Tesli na nierównościach - ludzie wciąż żyją legendami, że niemieckie znaczy nowoczesne i solidne, a kobity jako, że się nie znają totalnie na motoryzacji wciąż spermią do Audi i Teslę uważają za niemęską.
Dobry plan czy szkoda życia na gówniane samochody i ryzykować tę Teslę Long Range i się męczyć z 4 godzinnym ładowaniem na stacjach AC? (męczyć, bo trzeba wyjść z domu przed podróżą te 4h wcześniej, do ładowarki 500m).

Last edited:

tswiech

Fachowiec
BMW wspiera LGBT, mają bana u mnie.

A Teslą jeździsz a też 'wspiera':), jeśli można to tak nazwać. Mieszanie koncernów spalinowych fo spraw światopoglądowych nie ma sensu. Jak się dobrze przyjrzysz strategii firm w tych kwestiach to pozostanie Ci rosyjska motoryzacja albo rower Jubilat:). Myślę jednak że takie podejście - niezależnie od Twoich przekonań - nie ma sensu. Auto ma jeździć a nie - jak to ująłeś na starcie - 'spermić'.

ELuk

Pionier e-mobilności
> "Nie kupuj naszego samochodu" - napisał Elon Musk internaucie, któremu nie podobało się wsparcie Tesli dla LGBT

hahahha, tego nie znałem, pisałem na podstawie znaczków, które co roku w czerwcu zmieniają się na tęczowe u BMW i mercedesa.

OK, Musk, nie kupię Waszego samochodu.
Te koncerny mają długą tradycję w barwach flagi dopasowanej do marketingu chwili.
Raz będzie tęczowa innym razem zielona, a była już czerwona z czarnym hakenkrojcem. 😉🤣

Makus

Pionier e-mobilności
@chłop-teslowy to może jakiś pojazd specjalny? ciągnik siodłowy lub glebogryzarka którą zawsze można wykorzystać w wolnym czasie lub zasygnalizować swoje przekonania na jakimś tęczowym evencie? albo pojechać pod GigaFactory w ramach protestu? ;) teraz jak już masz świadomość to warto się określić ;)
Proponuję coś dopasowanego do poglądów ;)
1728204954177.png

krzyss

Pionier e-mobilności
3 letnia Tesla (przed highlandem) na tył z baterią litową bym wziął, ale te ceny to jest jakiś żart. Warte takie auto jest ze 100k max, a zważywszy na to, że nikt nie chce uzywanych elektrykow kupowac to powinno być po 80k. Tymczasem za tatkie auta chcą po 150k.
125.- to kosztuja LR z 2021 z przebiegami ponizej 80kzl i to pelna fvat.
RWD chodza juz po 110-115kzl

lvlthn

Pionier e-mobilności
chłopie, zejdź na ziemię, albo sfruń, bo już daleko odleciałeś

3 letnie tesle, to dopiero będą kończyć dobre leasingi i MOŻE będą w dobrych cenach do wykupu.
Ci, co kupili za gotówkę, chcą odzyskać częściowo włożony kapitał.
I widocznie ani właściciele tych aut, ani rynek nie sądzi że są warte mniej.

I to, że wydaje ci się że 3 letnie są warte 100k to radzę wiadro zimnej wody na głowę.
Za 100k to *może* dobrego passata uda się ogarnąć.

PS są jakiekolwiek tesle bez baterii litowej? xD Podpowiem, wszystkie bazują na licie.

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
poglądy LGBT pochodzą ze starożytności
niestety ale pochodzą od zarania ludzkości bo taka jest biologia i "natura" tak to sprytnie urządziła a nie jakiś polityk czy Elon. masz wybór i przez to nie będziesz w życiu swoim znudzony bo zawsze możesz zmienić orientację na właściwą i nikt ci nic nie wytknie, bo to jest twoja decyzja. sam wybrałeś "gejowóz" Elona i go pokochałeś a teraz możesz ujeżdżać inną maszynę i nikt ci nic nie zarzuci ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Samochody dzielimy na :
gejowskie od Muska ,
nazistowskie z Niemic,
komunistyczne z Chin ..
katolickie jak Izerę wypuszczą .
Żydowskie i Arabskie to pojazdy wojskowe
a Cygańskie są wszystkie z rynku wtórnego .
Cdn....