Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

nabrU

Moderator
chociaż od dziś już są inne godziny w PGE (15-17), więc wychodzi znacznie gorzej z tym pobieraniem ze słońca :p

Ja tylko w kwestii formalnej, że tanie godziny w G12 w PGE to są teraz (od 01.10) w godzinach 13:00-15:00.
15:00-17:00 to były od Prima Aprilis do końca września ;)

1664746135814.png

aadamuss

Posiadacz elektryka
Kiedy lepiej ładować auto ? W nocy w drugiej taryfie czy w dzień jak panele produkują prąd? Co się bardziej opłaca?

Michal

Moderator
Ja tylko w kwestii formalnej, że tanie godziny w G12 w PGE to są teraz (od 01.10) w godzinach 13:00-15:00.
15:00-17:00 to były od Prima Aprilis do końca września ;)
Racja - pomieszalem!

Mindive

Posiadacz elektryka
Też o tym myślałem, ale czekałem na odpowiedź czy coś widzisz w tej zakładce WWW.
Sprawdzenie komponentów instalacji byłoby moim kolejnym tipem.
Sprawdź jeszcze w apce Wattpilot: Settings, Cost Optimisation, Inventer - czy masz tam sparowany swój falownik.
Mam sparowany Inwerter - bez tego nie było by ładowania uwzględniającego moc produkcji. Choć u mnie to bardziej skomplikowane, bo system liczy produkcję zarówno z falownika Froniusa jak i Solar edge i mikroinwerterów. Na szczęście sterowanie mocą działa elegancko.

Michal

Moderator
Kiedy lepiej ładować auto ? W nocy w drugiej taryfie czy w dzień jak panele produkują prąd? Co się bardziej opłaca?
Ogólna odpowiedź to raczej - "to zależy".
Jak Twój dostawca energii rozlicza magazyn (czy międzystrefowo i międzyfazowo)?
Czy masz nadwyżkę w magazynie?
Jeśli masz takie możliwości jak @viallos - jakieś urządzenie steruje Ci ładowaniem auta wtedy kiedy świeci słońce - to pewnie lepiej jak świeci. Pytanie też jak ten system @viallos działa jeśli słońca nie ma wystarczająco dużo? Pewnie ładuje w nocy ale ja tego nie wiem.
Nie ma chyba prostej odpowiedzi.

Ja w PGE ładuje obecnie w nocy.

nabrU

Moderator
@Michal i @aadamuss,
Dodatkowo do tych opcji "to zależy" trzeba jeszcze chyba odpowiedzieć sobie na pytanie: kiedy używa się samochodu lub jest się w pracy. Jeśli (jak większość ludzi) w dzień, to nie zawsze będzie możliwość go naładować w domu ze słońca i wtedy pozostanie opcja ładowania w nocy. No chyba, że pracuje się z domu...

vwir

Pionier e-mobilności
Ogólna odpowiedź to raczej - "to zależy".
Jak Twój dostawca energii rozlicza magazyn (czy międzystrefowo i międzyfazowo)?
Czy masz nadwyżkę w magazynie?
Jeśli masz takie możliwości jak @viallos - jakieś urządzenie steruje Ci ładowaniem auta wtedy kiedy świeci słońce - to pewnie lepiej jak świeci. Pytanie też jak ten system @viallos działa jeśli słońca nie ma wystarczająco dużo? Pewnie ładuje w nocy ale ja tego nie wiem.
Nie ma chyba prostej odpowiedzi.

Ja w PGE ładuje obecnie w nocy.
Jeszcze jedno dodatkowe pytanie: czy obecna produkcja wystarcza Ci na pokrycie potrzeb domu+ładowania w ujęciu półrocznym? Jeśli tak to ze słońca, bo szkoda marnować 20%. Jeśli Ci brakuje produkcji i musisz dokupić to lepiej dokupić po taryfie nocnej. Więc wtedy warto część urządzeń przesunąć na noc. Przy czym ja jestem w PGE, więc mam bilansowanie międzyfazowe i międzystrefowe.

Michal

Moderator
To miałem na myśli pisząc, "czy masz nadwyżkę w magazynie?".

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja przed założeniem FV też analizowałem co najlepiej założyć, w tym te mikrofalowniki.
Ustawienie mam trudne bo wschód-zachód i las za domem od południa.
Ostatecznie mam Solar Edge z optymalizatorami i SmartMeter już 3 sezon i jest OK. Jakość izraelska mimo, że jak wszystko made in PRC. 😉