Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

viallos

Pionier e-mobilności
A widziałeś Wallbox pulsar? On też ma swój smart-licznik i dostosowuje się do fortowoltaiki.
To dopiero cena ... lepsza niż Froniusa ... chyba nie takiej szuka Cav .. no i chyba jeszcze potrzeba licznik do tego dodatkowo.
Fajne ale drogie .. dla kogoś kto nie zaplanował od początku dobrze instalacji PV pod ładowanie a nie chce się bawić bądź nie potrafi home assistant itp.

Cav

Pionier e-mobilności
Jako że i tak będę rozbudowywał instalację pv, to w tej chwili szukam właśnie ofert na takową.
O drugiej stronie pomyślę później, jak się skończy darmowe ładowanie w sklepach.

Michal

Moderator
@viallos, z tą Twoją cudownie tanią instalacją PV, tom nie jest tak, że te 4k/kWp to już po odliczeniu dopłat, tylko zapomniałeś o tym napisać :p
Bo ja w takim układzie to zapłaciłem 3k/kWp :p

viallos

Pionier e-mobilności
@Michal pudło. Nie dostałem ani grosza dopłaty od nikogo na moje PV. Kwota z umowy.

Mindive

Posiadacz elektryka
Skoro nawet instalatorzy ze strony Froniusa, nie chcą instalować Froniusa, z braku dostępności, to ten wybór jest taki sobie.
Polecali właśnie taki sprzęt, który ma sprawny serwis w Polsce.

Wiem, że ma go teraz i wcale nie znaczy że tak będzie w przyszłości, ale jak widać markowe firmy nawet tego nie oferują.
Fronius ma serwis w Polsce i serwisują wszystko na miejscu.

Na przełomie roku 2021/2022 był okres, gdzie smartmetery były trudno dostępne, bo skończyli produkcję starego modelu, a nie wszedł jeszcze nowy produkowany rzekomo w Chinach, ale z wyświetlaczem dotykowym. Rzeczywiście, wówczas czekało się na nie lekko 4 miesiące i były nie do kupienia - niezależnie od ceny. Teraz są do kupienia bez problemu.

Dodatkowo Wattpilot miał opóźnioną premierę o kilka miesięcy, bo zrobili jakiś błąd w design i musieli płytki krzemowe robić nowe, więc cała seria ładowarek była wycofana z rynku.

Wg mojej wiedzy aktualnie nie ma już takich problemów z dostępnością ani z serwisem froniusa. W sumie to nie ma wielu firm, które mają europejskiego producenta (Austria) i serwis stacjonarny w naszym kraju.

andrzejkla

Zadomawiam się
Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z taką ładowarką

Wallbox Z-Box 22kW Wifi [...ciach...]​

Ma według opisu regulowaną moc ładowania co 1A od 6A do 32A.
Mam instalacje PV 6,7kW i opcja z regulacją była by bardzo ciekawa. Tym bardziej, że regulacje można zrobić za pomocą aplikacji.

Last edited by a moderator:

nabrU

Moderator
@andrzejkla Nie mam doświadczenia z tą 'ładowarką' ale wygląda mi to na podróbkę Teslowego Wall Connectora. A to poniższe też brzmi jak googlowe tłumaczenie z chińskiego:

Najbezpieczniejszy Wallbox: test RCD na obwodzie, RCD typB, typu PEN dla uziemienia (patent), elektrostatyczne, wykrywanie uziemienia, podnapięciowe i przepięciowe

Ponadto wydaje mi się że RCD typ A na zasilaniu, gdy w urządzeniu jest RCD typ B jest niezgodne ze sztuką

Zapewnić zasilanie przez kabel 5x6mm2 lub 5x10mm2 + bezpieczniki 3x32A i RCD typA na obwodzie

Plus każą sobie słono płacić (760zł) za 'moduł DLB', który nie będzie niczym innym jak zainstalowaniem przekładnika pradowego za 60-70 zł na obwodzie wejściowym do posesji

Last edited: