Jaki Wallbox

Cav

Pionier e-mobilności
Pewnie dokładnie tak samo jak wersję 22kW. Więc nadal - różnica będzie taka sama.

Z wyjątkiem miejsca w bagażniku.
Soul albo Zoe nie mają go w nadmiarze.
Kabel w wersji 11 kW wchodzi pod podłogę bagażnika, gabaryty ma zbliżone do standardowej cegły.
Spróbuj tak zrobić z wersją 22 kW - nie ma opcji, nawet z samym kablem - to jest kolos.
Miałem taki w Zoe i po zwinięciu zajmował 1/4 bagażnika.

Wozić coś takiego w aucie z ładowarką 11 kW, bo "może kiedyś w przyszłości się przyda, jak zmienię auto za 5 lat", jest totalnym bezsensem.
Nawet jakby mi ktoś taki dał, to bym to sprzedał i kupił wersję 11 kW.

vwir

Pionier e-mobilności
Pisałem o cenie (Ty zresztą też). Różnica w cenie jest taka, jak pisałem, niezależnie od tego jak kupisz.

Jeśli musisz wozić, to faktycznie warto rozważyć jak najbardziej mobilną wersję. Jeśli nie musisz to 22kW jest lepszą opcją.

JareG

Pionier e-mobilności
Z wyjątkiem miejsca w bagażniku.
Soul albo Zoe nie mają go w nadmiarze.
Kabel w wersji 11 kW wchodzi pod podłogę bagażnika, gabaryty ma zbliżone do standardowej cegły.
Spróbuj tak zrobić z wersją 22 kW - nie ma opcji, nawet z samym kablem - to jest kolos.
Bez przesady - u mnie wlazł. Ale podłoga w wyższym położeniu, bo i tak wożę koło dojazdowe. Poza Khons'em 22kW i Mennekesem 22kW mieszczę tam jeszcze to co daje producent, i podnośnik do kół.. i przejściówke 3F<1F :D

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Wlazł kabel czy evse 22?
Bo u mnie sam kabel 11 kW wchodzi na styk (w torbie) - oczywiście podłoga w wyższym położeniu....

No to masz jakieś wyjątkowo małe te kable, albo ja miałem wyjątkowo grube do Zoe.
Tak teraz myślę - Zoe było z AC 43 kW, może kabel też taki był?

JareG

Pionier e-mobilności
Wlazł kabel czy evse 22?
Jedno i drugie, ale kabel był 4-metrowy.. teraz mam 8m, i muszę sprawdzić :D
Bo u mnie sam kabel 11 kW wchodzi na styk (w torbie) - oczywiście podłoga w wyższym położeniu....
No i właśnie - u mnie nie w torbie, bo wtedy nie masz możliwości odpowiedniego ułożenia zabawek. Jest jeszcze trochę miejsca pod dojazdówką (np. na apteczkę, coś tej wielkości), ale musiałbym jakieś mocowanie do koła wykombinować, bo inaczej nie da się tam niczego wsadzić - trza to razem z kołem pakować.
No to masz jakieś wyjątkowo małe te kable, albo ja miałem wyjątkowo grube do Zoe.
No jest różnica pomiędzy 11 a 22, to pewnie i jest pomiędzy 22 a 43.. :)

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Jedno i drugie, ale kabel był 4-metrowy.. teraz mam 8m, i muszę sprawdzić :D

No i właśnie - u mnie nie w torbie, bo wtedy nie masz możliwości odpowiedniego ułożenia zabawek.

Ale 11 kW wchodzi w torbie.

No jest różnica pomiędzy 11 a 22, to pewnie i jest pomiędzy 22 a 43.. :)
Pytanie czy są słupki 43.....?

JareG

Pionier e-mobilności
Ale 11 kW wchodzi w torbie.
Nie sprawdzałem :D Ale za to bez torby włażą i evse 22kW, i kabel 22kW :) Więc wybieram wersję 'beztorbową' 🤣
Pytanie czy są słupki 43.....?
Słupki to nie wiem, ale widziałem AC 43kW na ładowarkach DC (miały kabel). A ostatnio na tych 100kW co się ładowałem widziałem, że są gniazda AC - ciekawe ile kW obsługują..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Słupki to nie wiem, ale widziałem AC 43kW na ładowarkach DC (miały kabel).
No to wiem.
Ale coś mi świta że słupki to max 22, ale głowy nie dam.
Więc nie wiem czy kabel się różni.

p0li

Pionier e-mobilności
No to wiem.
Ale coś mi świta że słupki to max 22, ale głowy nie dam.
Więc nie wiem czy kabel się różni.

słupki z gniazdem typ 2 maxymalnie do 22kW ale są też słupki z AC do 50kW tylko ze maja wbudowany kabel z wtyczką (gruuubas) na stałe

Cav

Pionier e-mobilności
słupki z gniazdem typ 2 maxymalnie do 22kW ale są też słupki z AC do 50kW tylko ze maja wbudowany kabel z wtyczką (gruuubas) na stałe
Ale wtedy już ich nie nazywamy słupkiem, tylko stacją ładowania.

pluto

Pionier e-mobilności
Wlazł kabel czy evse 22?

Zoe ma 46kW ale DC, AC to 22 kW ;)

Cav

Pionier e-mobilności

vwir

Pionier e-mobilności
Dopóki nam nie powiesz jaką masz w domu instalację to nie odpowiemy ;) Jakie masz bezpieczniki przy liczniku? Jakie masz przyłącze w domu (jaka moc).

wit

Nowy na Forum
Skrzynka zewn. zamknięta na klucz, więc nie wiem jakie jest zabezpieczenie przedlicznikowe. Mam gniazdo siły na zewnątrz budynku ale nie wiem jaki to typ. postaram się to ogarnąć z jakimś elektrykiem po pracy.

Cav

Pionier e-mobilności
Zobacz jak wyglądają gniazda siły małej i dużej, to będziesz wiedział i bez niego.

vwir

Pionier e-mobilności
Albo wyślij nam tutaj fotkę, może coś wymyślimy. Zadzwoń do zakładu energetycznego i zapytaj, jaką masz moc przyłącza (ewentualnie pogrzeb w papierach i znajdź tą wartość w umowie). To już wyjaśni wszystko.

wit

Nowy na Forum
znalazłem info na fakturze: Moc umowna 11 KW, zabezp. przedlicznikowe 25 A