Jaki Wallbox

p0li

Pionier e-mobilności
Ja kabel Type 2 - Type 2 użyłem raz i to na siłę, w Kaskadzie w Szczecinie, żeby mieć miejsce parkingowe przy wejściu (jakieś stacje BMW), a nie żeby się ładować. Nigdy wcześniej i nigdy później.
(Przejechane 45 tys km od grudnia 2020)
no popatrz
a ja użyłem wczoraj żeby skożysać z miejsca parkingowego w centrum - całkowicie i znienacka zaistniała taka okoliczność bo wracając z grzybów doszliśmy do potr\eby odwiedzenia księgarni

tak że pisanie że "u mnie działa" to może jest śmieszne w przedszkolu i w kręgach związanych z IT

JareG

Pionier e-mobilności
no popatrz
a ja użyłem wczoraj żeby skożysać z miejsca parkingowego w centrum - całkowicie i znienacka zaistniała taka okoliczność bo wracając z grzybów doszliśmy do potr\eby odwiedzenia księgarni
Nigdy nie wiadomo, no nie? ;)
tak że pisanie że "u mnie działa" to może jest śmieszne w przedszkolu i w kręgach związanych z IT
Kurde.. czy nie można wyrazić swojej opinii bez przypierniczenia adwersarzowi bejsbolem..? Albo przynajnniej wbić tę szpilę jakoś tak bardziej artystycznie..? 🤣 WIĘCEJ LUZU! :D

Pozdrawiam

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem... To ma być jakiś przytyk? Ze niby ja coś napisałem jak w przedszkolu?

Opisałem po prostu moje doświadczenia z używaniem kabla Type 2. Nikogo nie obrażałem, nie pisałem, że to głupie. Napisałem tylko, że użyłem jeden raz i to nie miałem potrzeby, tylko chciałem.

Jak inaczej można odpowiedzieć?

p0li

Pionier e-mobilności
no właśnie o to chodzi - argument "bo u mnie działa" w takim i wielu innych przypadkach jest totelnie z d..y bo każdy ma inne wymagania, potrzeby, profile używania czy porusza się w innych okolicznościach przyrody
Michała nie chciałem obrazić - zresztą nikogo innego też, bo nie jest w moim stylu - czasem jakaś szpileczka tu czy tam ale to na zasadzie bardziej humoru a nie złośliwości
a z drugiej strony tego typu argumentowanie jest dośc zauważalne u Michała bo często go używa

a wstać lewą nogą dziś jeszcze nie mogłem bo jeszcze nie wstałem :p

Michal

Pionier e-mobilności
Napisałem po prostu jak ja używam, nie pisałem - nie kupuj, bo nie ma potrzeby. Nie wypowiadam się za innych, bo nie znam ich przypadków użycia.

Nie obrażam się, chce się tylko dowiedzieć jak inaczej mogłem to napisać, żeby nie było przedszkola. Naprawdę chętnie się dowiem jak inaczej mogłem opisać moje używanie kabla type 2.

Jeszcze śmieszy mnie fakt, że Twój przypadek użycia jest dokładnie taki sam jak mój - "użyłem, żeby zaparkować, a nie z potrzeby ładowania" :p

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Ciekawa dyskusja, przecież praktycznie wszystkie greenwaye i publiczne ładowarki AC mają tylko gniazdo i w miejscu docelowym trudno naładować się bez tego przewodu. Chyba że ktoś ładuje się tylko u siebie i na DC.

krzyss

Pionier e-mobilności
Prawie wszystkie ac jakie widzialem maja gniazdo, pod ikea pod moja firma, w centrach handlowych itd. Nie mówie o stacjach DC z kablrm AC
Wczesniej wiekszosc stacji AC ktore spotykalem mialo swoj kabel.
Ale za granica takiego kabla nie ma, w Polsce slupki orlen/energa tez go nie maja. Nowe stacje GW chyba tez nie, i tauron na AC tez nie ma kabla…
Ogolnie jesli to ma podniesc sprawnosc i bezawaryjnosc stacji AC to wole zeby byly bez kabla, i dlatego coraz czesciej takie sa budowane.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Kiedyś pisałem, jak ładowarka EV+MAP nie chciała mi odblokować kabla. Helpdesk nie odebrał telefonu przez 2 godziny.
Od tego czasu wolę AC z własnym kablem.

Cav

Pionier e-mobilności
Prawie wszystkie ac jakie widzialem maja gniazdo, pod ikea pod moja firma, w centrach handlowych itd. Nie mówie o stacjach DC z kablrm AC
Ty mówisz o słupkach innych właścicieli z obsługą przejętą przez GW, tak jak od Ikea.
Ale to zdecydowanie nie jest większość stacji GW.

JareG

Pionier e-mobilności
Ty mówisz o słupkach innych właścicieli z obsługą przejętą przez GW, tak jak od Ikea.
Ale to zdecydowanie nie jest większość stacji GW.
Te nowe, szybkie (=>100kW) ładowarki, jakie stawia GW, nie mają kabla ino gniazdo.

Pozdrawiam

Sierek

Fachowiec
Wszędzie, gdzie nocowałem na wyjazdach korzystałem z ładowarek AC - Polska i Chorwacja. Zawsze słupek miał samo gniazdo.
W CH Sfera w Bielsku jest bezpłatna stacja AC. Są tam dwa miejsca z gniazdami, jedno z kablem - to prawie zawsze zajęte.

Nie wyobrażam sobie dalszego wyjazdu bez kabla Type2 - Type2.

andrzejkla

Zadomawiam się
Jakie zabezpieczenia różnicowoprądowe macie przed ładowarka zencar 11kw?
Typ A, typ AC czy typ B?