Jakie auto po tesli Y

grregg

Fachowiec
Powoli zbliżam sie do końca leasingu i zastanawiam się nad nowym autem. Teraz mam Y rwd. Zrobiłem nim prawie 70tys a do końca leasingu pewnie bedzie 85tys. Ogolnie jestem zadowolony z Y- przestrzeń, prowadzenie, autopilot i wiele innych, cena zakupu, koszty utrzymania. Ale auto ma też swoje wady- zbyt twarde zawieszenie, brak wentylacji foteli i zasięg.
Jeżdże głównie lokalnie, dziennie do 200km, ładuję w domu, ale z raz na trzy miesiące mam trasę 1900km x2. Dużo rzeczy pakuję i tesla Y wygrywa pakownością nawet z większymi suvami spalinowymi.
Z dostępnych informacji wynika, że nowy model Y będzie pozbawiony większości problemów obecnego Y i jak narazie jest moim numerem 1. Ale nie zamykam się na inne marki. Jak macie jakieś doświadczenia z podobnej wielkości autami i w zbliżonej cenie Y to z chęcią przetesuję.

Zigi Hynes

Zadomawiam się
Wyjdę na fanboya, ale myślę że nowa Y LR rozwiązuje wyspecyfikowane wady. Na razie nikt nie wie jak będzie wyglądać zawieszenie po zmianach, ale ja jeżdżę YP i też daję radę. Natomiast przesiadka na inne auto może okazać się bolesna.

seba212

Zadomawiam się
Jak nie elektryk to polecam Merca GLB, ilość miejsca w środku, praktyczność i zasięg w dizlu robią na mnie wrażenie względem ceny :) ew. Kia Sorento też ciekawe duże auto w rozsądnej cenie

Empty

Fachowiec
Juniper poprawia wszystkie problemy przedlifta poza baterią, która nadal dość mała.
ICE to na codzień duzo większe koszty aby jechało podobnie dynamicznie więc bez inwestycji się nie obejdzie..

grregg

Fachowiec
Wyjdę na fanboya, ale myślę że nowa Y LR rozwiązuje wyspecyfikowane wady. Na razie nikt nie wie jak będzie wyglądać zawieszenie po zmianach, ale ja jeżdżę YP i też daję radę. Natomiast przesiadka na inne auto może okazać się bolesna.
Na razie właśnie poliftowy Y jest w planach. Na pewno w wersji LR ale nie koniecznie AWD.
Ale z doskoku obserwuje rynek ev i widzę, że niestety tesla już nie jest pionierem w kwestii szybkości ładowania auta. Stąd pomysł aby wcześniej potestować jakieś zbliżone auta ev.

grregg

Fachowiec
Jak nie elektryk to polecam Merca GLB, ilość miejsca w środku, praktyczność i zasięg w dizlu robią na mnie wrażenie względem ceny :) ew. Kia Sorento też ciekawe duże auto w rozsądnej cenie
Nie doprecyzowałem, że zostaje przy elektryku. Jeżdże czasami spalinowym z tej samej półki cenowej co Y i jednak pomimo gorszego zawieszenia prawie zawsze wybieramy elektryka. Jedynie w długiej trasie jest taki trochę niesmak, bo jednak w moim przypadku to 3h więcej. Przy 6 ładowaniach to sam czas zjazdów na ładowarki to pewnie z godzina.