Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

krzyss

Pionier e-mobilności
Rozdzielnia główna 3x80A
|
Istniejące gniazdo 3x16
|
Zabezpieczenie 3x16
|
Nowe gniazdo 3x16

Czyli takie połączenie ma sens? Żeby zminimalizować rozwalanie ścian i mieć bezpiecznie-należycie?
A nie lepiej zamiast tego pierwszego gniazda 16a zamontowac skrzynke taka z miejscem na bezpiecznik, wtyczkami 230v i silowymi ?
Ja dodalem sobie jeszcze licznik pobranej energii. Zazwyczaj w gniezdzie silowym jest spokojnie wystarczajaca dlugosc kabla.

Attachments

• 14461B48-07D4-4352-A31A-65A967DD81FA.jpeg
    14461B48-07D4-4352-A31A-65A967DD81FA.jpeg
    307,2 KB · Liczba wyświetleń: 79

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
A nie lepiej zamiast tego pierwszego gniazda 16a zamontowac skrzynke taka z miejscem na bezpiecznik, wtyczkami 230v i silowymi ?
Ja dodalem sobie jeszcze licznik pobranej energii. Zazwyczaj w gniezdzie silowym jest spokojnie wystarczajaca dlugosc kabla.
Rozważałem to, ale ten pierwszy (już istniejący) jest w takim miejscu, że właściwie go nie potrzebuję.
Na pewno fajne, jak ktoś ma więcej potrzeb prądowych
Są też gotowce i to za niecałe cztery stówy
1659643955071.png

Wadą (jak dla mnie) jest, że z takich rozdzielnic kabel "sterczy" zamiast wisieć, jak w zwykłym gnieździe.

Last edited:

Darek1

Posiadacz elektryka
Rozdzielnia główna 3x80A
|
Istniejące gniazdo 3x16
|
Zabezpieczenie 3x16
|
Nowe gniazdo 3x16

Czyli takie połączenie ma sens? Żeby zminimalizować rozwalanie ścian i mieć bezpiecznie-należycie?
Czy to jest na pewno bezpiecznik 80A? W domkach takich bezpieczników się raczej nie stosuje. Do bezpiecznika 80A powinieneś mieć przewody min. 25mm2

Darek1

Posiadacz elektryka
Dokładnie tak, to jest wyłącznik. Pełna fachowa nazwa to rozłącznik izolacyjny. Bezpieczniki musisz mieć gdzie indziej.
80A to jest prąd jaki jest w stanie wytrzymać, Maksymalny jaki może przez niego przepłynąć. Powyżej tej wartości może się poprostu stopić

gim-kg

Pionier e-mobilności
Po lewej tzw „duża siła” czyli 22 kW 32A, po prawej „mała siła” czyli 11 kW 16A.
Oryginalne MCU jest raczej 22 kW wiec lewe gniazdo.