Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Bronek

Pionier e-mobilności
A nie jest tak, że w tesli ustawiasz o której ma skończyć ładowanie? Lub w apce?
To jest do kitu ale i tak poprawili timer.
W Nissanie jest od - do, i czy dotyczy to tylko "w domu i czy priorytet to full. I są takie dwa do klimy tezdwa Lepiej

Albo od której ma zacząć albo o której skończyć. Obu naraz się nie da więc jak 8h na ładowanie nie starcza to przekroczysz ten czas.
POLECAM! USTAWIĆ W APLIKACJI suwak tak by ograniczył godziny ładowania Czyli jesli ustawisz timer na Start o 22.00, to suwakiem zmniejsz tak poziom naładowania (% lub km) aby ładowało 8 godzin. Wtedy skończy przed 6.00. To Ci się pokaże po krótkim czasie ile czasu przy danej mocy będzie do końca

Last edited:

newbe

Posiadacz elektryka
No tak bo nie chce mi się ładować codziennie a zresztą o tej 6:00 musiałbym wyłączyć ładowanie (automatycznie się nie da)
Ale naprawdę nie trzeba wysiłku żeby jako regułę podłączyć samochód każdy raz jak wjedzie do garażu. To trwa kilka sekund, tak samo z odłączeniem. Tesla naprawdę to przymyślała i zrobiła ten proces jak najmniej uciążliwym.
Samochód naladuje tylko jak będzie taka potrzeba.
U mnie po prostu reguła: wjazd do garażu - podłączam, wyjazd - odłączam. Nigdy na rano nie będę miał problemu że zapomniałem naładować.
I okazało się że podstawowe EVSE wystarcza. Ewentualnie rozważam dokupienie wtyczki 32A, i podbicie mocy umownej, i już mam gniazdko 32A w garażu. No i G12W plus 3 kW styka...

pawlaczynski

Fachowiec
Ale naprawdę nie trzeba wysiłku żeby jako regułę podłączyć samochód każdy raz jak wjedzie do garażu. To trwa kilka sekund, tak samo z odłączeniem. Tesla naprawdę to przymyślała i zrobiła ten proces jak najmniej uciążliwym.
Samochód naladuje tylko jak będzie taka potrzeba.
U mnie po prostu reguła: wjazd do garażu - podłączam, wyjazd - odłączam. Nigdy na rano nie będę miał problemu że zapomniałem naładować.
I okazało się że podstawowe EVSE wystarcza. Ewentualnie rozważam dokupienie wtyczki 32A, i podbicie mocy umownej, i już mam gniazdko 32A w garażu. No i G12W plus 3 kW styka...
No nie. Jak Tesla wjedzie pierwsza a kabel idzie przez drugie stanowisko to trzeba by odłączać za każdym razem... Potrzebuję albo ładowanie od... do jak Bronek ma w Nissanie albo szybszą ładowarkę. I nie ma co się przekonywać że Tesla to przemyśła...

newbe

Posiadacz elektryka
Teraz mam analizator poboru prądu i stwierdzam że poza 3W na czuwanie oraz ewentualnie na klimę jak ktoś siedzi w samochodzie, Tesla z gniazdka nie pobiera energię poza sesjami ładowania zgodnie z regulaminem lub aktywowane z aplikacji.
Także bez obaw podłączać codziennie zgodnie z zaleceniami producenta i tyle. I codziennie rano samochód ma np.90% od maksymalnego zasięgu...
Screenshot_20210731-120508_SUPLA.jpg

newbe

Posiadacz elektryka
No tak
a co jak wracasz w nocy o 1:00 bateria 7% i o 7:00 jedziesz do pracy?

moim zdaniem trzeba mieć 11 kW ładowarke na takie sytuacje
Nie zdążyło mi się.
Wracaliśmy z imprezy po 2:00 w sobotę, ale w niedzielę prąd mamy 24g 0.38 groszy.
Wracałem o 1:00-2:00 w sobotę rano no i spałem dłużej po prostu.
Daleko masz do pracy? 30% to sporo w Tesli.
Od dziennych przebiegów zależy, oczywiście.

newbe

Posiadacz elektryka
No nie. Jak Tesla wjedzie pierwsza a kabel idzie przez drugie stanowisko to trzeba by odłączać za każdym razem... Potrzebuję albo ładowanie od... do jak Bronek ma w Nissanie albo szybszą ładowarkę. I nie ma co się przekonywać że Tesla to przemyśła...
No to 7kW z przejściówką na standardowym EVSE to mniej niż 10 godzin od 0% do 100%.
Ale ładujemy na codzień do 90% maksimum, także z 7% to trochę więcej niż 8 godzin do 90%...

Poldek

Fachowiec
Teraz mam analizator poboru prądu i stwierdzam że poza 3W na czuwanie oraz ewentualnie na klimę jak ktoś siedzi w samochodzie, Tesla z gniazdka nie pobiera energię poza sesjami ładowania zgodnie z regulaminem lub aktywowane z aplikacji.
Także bez obaw podłączać codziennie zgodnie z zaleceniami producenta i tyle. I codziennie rano samochód ma np.90% od maksymalnego zasięgu...View attachment 1644
Gdzie kupiłeś ten analizator prądu