Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Gandalf

Pionier e-mobilności
To jest pewnie zależne od zakresu robót. U mnie przewody przeciągnąłem sam i do zrobienia było przyłączenie w rozdzielni oraz podłączenie samego WC wraz z testami więc kwota nie była wygórowana.
No właśnie, miałeś prostą sytuację, podpięcie z jednej i drugiej strony + testy.
Na miejscu statystycznego użytkownika WC :unsure: :rolleyes: Wall Connectora,
za bardzo bym się tą ceną nie sugerował, wystarczy sobie pomyśleć jaki jest koszt przewodu z odpowiednim przekrojem, jaką potrzebujemy długość, którędy przewód ma iść (w ścianie? na ścianie?), stan istniejącej instalacji itp. itd.

Szatan

Posiadacz elektryka
Jaka grubość kabli mieliście do połączenia WC? Ja użyłem 5x4mm ale to dlatego że rozdzielałem kabel który szedł do mojej instalacji PV i właśnie taki kabel tam był. Przy 16A wystarczyłby spokojnie 5x2mm

krzyss

Pionier e-mobilności
Jaka grubość kabli mieliście do połączenia WC? Ja użyłem 5x4mm ale to dlatego że rozdzielałem kabel który szedł do mojej instalacji PV i właśnie taki kabel tam był. Przy 16A wystarczyłby spokojnie 5x2mm
Ja mam 5x2,5 ale przy ladowaniu 11kW jest delikatnie cieplejszy, zmienie na grubszy bo mam puszczone 17m od gniazda silowego.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja gorąco doradzam skonsultowanie się z kimś kto zna daną instalację elektryczną, bo to naprawdę zależy od wielu czynników.
2.5 - 6 [mm^2] to potencjalnie rozsądne wartości ALE każda sytuacja może być inna.
Zwróćcie np. uwagę, że w "Wall Connector, 32A Three Phase Installation Manual" piszą:
Use conductors that are sized in accordance with local wiring regulations. The selected cable must be able to sustain periods of constant load of up to 40A
A to by mogło oznaczać konieczność użycia nawet i 10mm^2.
Ale jeśli zainstalowany jest np. Gen2, który ma DIP ustawiony w pozycji 5, co ogranicza go do 16A, a wcześniej np. zabezpieczenie 20A to używanie kabli gotowych na 40A jest (IMHO) bez sensu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja gorąco doradzam skonsultowanie się z kimś kto zna daną instalację elektryczną, bo to naprawdę zależy od wielu czynników.
2.5 - 6 [mm^2] to potencjalnie rozsądne wartości ALE każda sytuacja może być inna.
Zwróćcie np. uwagę, że w "Wall Connector, 32A Three Phase Installation Manual" piszą:

A to by mogło oznaczać konieczność użycia nawet i 10mm^2.
Ale jeśli zainstalowany jest np. Gen2, który ma DIP ustawiony w pozycji 5, co ogranicza go do 16A, a wcześniej np. zabezpieczenie 20A to używanie kabli gotowych na 40A jest (IMHO) bez sensu.
A to nie jest tak ze takie kable nie beda sie grzaly ?
rozumiem ze przewymiarowanie to niepotrzebne koszty, ale nie zaszkodza…

elveh

Posiadacz elektryka
Każdy przewodnik (normalny) będzie się grzał (jedne zauważalnie inne znacznie mniej) - jedynie nadprzewodnik by tutaj pomógł całkowicie wyeliminować straty ;) - ale kto by go tam dochładzał do -145st. C (i jakim kosztem).
Ale jak to zwykle jest, chodzi o wyważenie sensowności takiego doboru i tutaj zgadzam się w pełni z @Gandalf że bardzo trudno jest mieć 1-dną recepturę na wszystkie instalacje, bo liczy się przecież długość przewodów, warunki prowadzenia, moc na teraz, moc planowana, koszt robocizny, koszt materiałów (ostatnio nie tak mały znowu), komfort instalacji. Najlepiej po prostu podeprzeć się na dobrym elektryku z doświadczeniem i użyć jego wiedzy i doświadczenia.

Szatan

Posiadacz elektryka
32A jest dla instalacji WC z zasilaniem jedno fazowym, jak macie sile to przy 11kW przez kabel nie będzie płynąc więcej niż 16A a do tego wystarczy kabel 5x2mm, przyjmując że na każde 10A potrzeba 1mm^2 wystarczyłby pewnie 5x1.5mm.
Grzanie kabla to normalna sprawa.