Jakie opony zimowe do TM3 ?

cooler

Pionier e-mobilności
Po kieg i do tego gwiazdkę wkręcałeś?
Kiedys z pół roku jeździłem z podobną śrubką. łeb się starł i do dzisiaj nie wiem czy gwiazdka, imbus czy krzyżak?? No i kto mi wkręcił? Ciśnie oczywiście trzymała długo.
Myślę że wkręcił jedną żeby zobaczyć czy na letnich da rady jeżdzić zimą kiedy dorobi sobie kolce :D

cooler

Pionier e-mobilności
Waga opon, felg ma ogromne znaczenie na zużycie energii, jeśli Tesla coś wybrała to będzie najlepsze pod względem efektywności dlatego cokolwiek wybierzmy co odbiega od wyboru Tesli to będzie większy zużycie energi. Ja wybrałem takie same zimówki co Tesla oferuje i jeśli miałbym brać felgi to tez bym brał od Tesli.
Felgi i czujniki oryginalne od Tesli :) Jedynie opony nieco inne ale to dlatego że już mi się sprawdziły w innych samochodach jako ciche, dobrze trzymające i nie mające dużo oporów. I zużycie energii jest na razie super :)

Darkoblues

Zadomawiam się
Po kilku tygodniach jazdy na Michelin Alpin 5, mogę powiedzieć, że opona jest rewelacyjna. Prowadzi się idealnie, nie zrywa przyczepnosci i jest cicha.
Jeżeli na śniegu i mrozie będzie podobnie to ✌️
Dzięki za info... w tym tygodniu zakładam u siebie te same opony... dodam swoje 3grosze jak trochę pojeżdżę

Poldek

Fachowiec
Jako ciekawostkę podam iż felgi 18 cali aero Tesli ważą tylko 9.79 kg, więc raczej sporo mniej niż te tanie felgi za 2000 komplet (nawet 20kg).
Ale jeszcze bardziej zdziwiła mnie waga 20 calowych felg do performance: ponad 13 kg. to 33% więcej. Teoretycznie w takim razie Performance na 18 calowych kołach powinna być szybsza, bo opony też są lżejsze dla wersji 18
.

Jedna felga aero bez kołpaka od Tesli waży 9,79kg.

Jedna Felga borbet W, którą kupiłem waży 9,82 kg, także niewiele więcej (30gram)

Myślę że ciężko znaleźć felgę, która 1 by ważyła 20 kg nawet jakbyś kupował w Norwegii te felgi...

Attachments

• 1636395786689..jpg
    1636395786689..jpg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 79
  • 1636395816774..jpg
    1636395816774..jpg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 86

cooler

Pionier e-mobilności
Myślę że ciężko znaleźć felgę, która 1 by ważyła 20 kg nawet jakbyś kupował w Norwegii te felgi...
Długo nie musiałem szukać: Te w rozmiarze 8x18 5x100 ET27 ważą 17kg:
Dało by się znaleźć :)
Akurat mam w passacie Borbet CF chyba i też są leciutkie, Borbet uważam za nieco lepszą firmę w ALU.

Poldek

Fachowiec
Długo nie musiałem szukać: Te w rozmiarze 8x18 5x100 ET27 ważą 17kg:
Dało by się znaleźć :)
Akurat mam w passacie Borbet CF chyba i też są leciutkie, Borbet uważam za nieco lepszą firmę w ALU.
Akurat te Ronal też rozważałem i ta którą pokazałaś 18 cali waży 12 kilo

no ale to nieważne

Attachments

• 1636401573666..jpg
    1636401573666..jpg
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 76

cooler

Pionier e-mobilności
Akurat te Ronal też rozważałem i ta którą pokazałaś 18 cali waży 12 kilo
Nie upieram się, wagę wziełem z danych oponeo, gdzieś w środku artukułu: