Juniper - czy warto czekać?

qb4hkm

Pionier e-mobilności
O ile nie musisz kupować już(np. ze względów podatkowych) to czekał bym na jakieś konkretne informacje. To nie jest tak że ogłoszą nowy model i starego od razu nie będzie się dało kupić. Wydaje mi się że wtedy dopiero dadzą jakieś fajne promocje na zaległy stock. Na pewno trzeba trzymać rękę na pulsie i obserwować co się będzie działo.

cooler

Pionier e-mobilności
Myśmy w domu już kompletnie zgłupieli i nie wiemy co robić. Człowiek nie robi nic tylko się zastanawia czy brać co dają bo nie będzie rewolucji, czy jednak modlić się o taki sam cennik i czekać.
Jakby dali baterię w okolicach 100kWh+ to nie patrz na cennik, warto dopłacić.
Śmiem twierdzić że nikt kto choć trochę jeździ w trasie (a Y to ma być rodzinne auto, więc także na trasy) nawet w przyszłości nie spojrzy na używanego Y z małą baterią - będą niesprzedawalne.

Popatrz na ceny M3 RWD - toż to już szoruje w okolicach 100k za 3 letni samochód (a ceny transakcyjne pewnie poniżej) - a M3 jest wygodniejsze do miasta nawet z małą baterią, czego się nie da powiedzieć o Y.
Ja bym więc czekał o ile nie musisz bo się udusisz lub w autobusach za zimno :)

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Popatrz na ceny M3 RWD - toż to już szoruje w okolicach 100k za 3 letni samochód
A po ile mają być jak nowe są po 188k minus dotacja? 100k to i tak nieźle i daleko tu do stwierdzenia że są niesprzedawalne. Sprzedają się chyba najlepiej ze wszystkich używanych elektryków. Gadasz głupoty @cooler

cooler

Pionier e-mobilności
A po ile mają być jak nowe są po 188k minus dotacja? 100k to i tak nieźle i daleko tu do stwierdzenia że są niesprzedawalne. Sprzedają się chyba najlepiej ze wszystkich używanych elektryków. Gadasz głupoty @cooler
Skąd wiesz że się sprzedają? Ja śledzę parę giełd i ciągle te same RWD z coraz niższa ceną.
Pocieszaj się dalej i wszystkich wokół obrażaj a na pewno poczujesz się lepiej 🤓
Piszę co uważam że bym zrobił na miejscu pytającego, jeżeli uważasz inaczej to napisz sam i argumentu w swoją stronę.

eimi

Pionier e-mobilności
Skąd wiesz że się sprzedają? Ja śledzę parę giełd i ciągle te same RWD z coraz niższa ceną.
Pocieszaj się dalej i wszystkich wokół obrażaj a na pewno poczujesz się lepiej 🤓
Piszę co uważam że bym zrobił na miejscu pytającego, jeżeli uważasz inaczej to napisz sam i argumentu w swoją stronę.
Nikogo nie obrażam, pisze że głupoty piszesz bo od jakiegoś czasu obserwuje Twoje posty na forum i można odnieść wrażenie że zyjesz w jakiejs wirtualnej rzeczywistości. Wszyscy już wiedzą że i 100kW baterii Cię nie przekona do jazdy w trasy elektrykiem.

I po ile są wystawione te Twoje RWD które śledzisz? Wszystkie szoruja poniżej 100k i nadal wisza, tak? To podrzuć parę linków, zobaczymy co z tymi ogłoszeniami jest nie tak.

A tak btw. jeżeli nowy teraz kosztuje 188k minus 30k dotacji daje 158k (ze zezłomowanie jakiegoś grata będzie 148k). Tak działają dotacje na rynek używanych i nie ma się co oburzac. Po 3 latach wszystko powyżej 50% wartości to jest normalna cena a nie szorowanie po dnie.

Last edited:

cwireq

Posiadacz elektryka
Cooler podrzuć parę linków w okolicy 100k bo przyznam się szczerze rozglądałem się i było słabo.

Teraz nowy RWD to koszt 157k uwzględniając dotacje i referala.

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Myśmy w domu już kompletnie zgłupieli i nie wiemy co robić. Człowiek nie robi nic tylko się zastanawia czy brać co dają bo nie będzie rewolucji, czy jednak modlić się o taki sam cennik i czekać.
sytuacja nie do pozazdroszczenia, nie wiem czy nie będzie potrzebny psychoterapeuta ;)
a tak poważnie to jest to spory dylemat "lepszy wróbel w garści czy gołąb na dachu" z jednej strony jak już jeździliście Y i wam pasuje to jest to chyba najlepsza oferta, aczkolwiek Elon potrafił zaskakiwać obniżkami na nowe modele. nie wiem czy szukacie dużego auta ale chyba większego w tej cenie ciężko będzie znaleźć. zwłaszcza 7 miejscowy. z drugiej strony za rogiem może czekać większy zasięg, trochę więcej komfortu i usprawnień co może też mieć dla was niebagatelne znaczenie i wtedy warto poczekać. warto też cofnąć się w tym wątku i poszukać osób które nie miały tyle cierpliwości i zakupiły starego Y i może zechcą się wypowiedzieć czy warto. jeśli mnie pamięć nie myli to @JED 3City był w takim samym położeniu i kilka innych osób ale to już trzeba przewertować wątek. może to być mało obiektywne bo pewnie większość jak już zakupiła stary model to będzie się wypowiadać w samych superlatywach. niemniej zawsze można się spotkać na żywo i pogadać w cztery oczy ( mając przy sobie wykrywacz kłamstw) ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Nikogo nie obrażam, pisze że głupoty piszesz bo od jakiegoś czasu obserwuje Twoje posty na forum i można odnieść wrażenie że zyjesz w jakiejs wirtualnej rzeczywistości. Wszyscy już wiedzą że i 100kW baterii Cię nie przekona do jazdy w trasy elektrykiem.

I po ile są wystawione te Twoje RWD które śledzisz? Wszystkie szoruja poniżej 100k i nadal wisza, tak? To podrzuć parę linków, zobaczymy co z tymi ogłoszeniami jest nie tak.

A tak btw. jeżeli nowy teraz kosztuje 188k minus 30k dotacji daje 158k (ze zezłomowanie jakiegoś grata będzie 148k). Tak działają dotacje na rynek używanych i nie ma się co oburzac. Po 3 latach wszystko powyżej 50% wartości to jest normalna cena a nie szorowanie po dnie.
Szorują w okolicach 100k. Czytaj ze zrozumieniem. A jestem pewien że jeżeli LR 2021 schodzą (ceny transakcyjne) w okolicach 120k to RWD będą poniżej 100k realnie.
Cooler podrzuć parę linków w okolicy 100k bo przyznam się szczerze rozglądałem się i było słabo.

Z kilku miejsc dostaję emailem oferty i realne ceny RWD (a czasem też AWD) są w okolicy 100k, trafiają się perełki za 17kEur i w okolicach 20kEur.
Przypominam też o stronie kolegi znajdującego auta prosto od Tesli:

cooler

Pionier e-mobilności
tak btw. jeżeli nowy teraz kosztuje 188k minus 30k dotacji daje 158k (ze zezłomowanie jakiegoś grata będzie 148k). Tak działają dotacje na rynek używanych i nie ma się co oburzac. Po 3 latach wszystko powyżej 50% wartości to jest normalna cena a nie szorowanie po dnie.
No więc potwierdzasz to co piszę - czyli wg Ciebie piszesz głupoty.

Najnowsze dyskusje