Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 170

Michal

Moderator
Może to taki nowy trend będzie i więcej pójdzie w jego ślady. Wyobrażacie sobie jakby do nas na wiece partii wpadał CEO Toyoty, prezes Gazpromu, albo papież :D?
Do nas? To chyba może tylko Obajtek :p

lvlthn

Pionier e-mobilności
Bojkotować można, ba nawet trzeba.
Ale czy coś to zmieni? 😂

Mercedes, Junkers i BMW też produkowało części do Messerschmitta no i co?
Koło toczy się dalej

nabrU

Moderator
Mercedes, Junkers i BMW też produkowało części do Messerschmitta no i co?

Junkers to sobie świetnie bez Messerschmitta radził: Ju-52, Ju-87, Ju-88 (że wspomnę te 'najsławniejsze')

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Coś słabe to hamowanie jeżeli sprzedaż w USA wzrosła w 2024 roku ;)

1738240525342.png

Tak na marginesie, możemy się śmiać, ale ostatnio usłyszałem na temat CAFE ("producenci muszą sprzedawać jakiś tam procent elektryków i hybryd plug-in żeby uniknąć kar"): "Jak sprzedać? Przecież ludzie nie chcą już kupować elektryków", więc jak widać to działa.

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
"Jak sprzedać? Przecież ludzie nie chcą już kupować elektryków", więc jak widać to działa.
"No po prostu. Wstrzymują sprzedaż spalinówek aż sprzedadzą jakiegoś elektryka". True story.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
"No po prostu. Wstrzymują sprzedaż spalinówek aż sprzedadzą jakiegoś elektryka". True story.
Akurat to twierdzenie to nic, w porównaniu do "ciekawostek", które usłyszałem od tej samej osoby. W momencie, kiedy wspomniałem, że sam planuję zakup elektryka, a taka Tesla Model Y sprzedaje się bardzo dobrze (była najchętniej kupowanym samochodem na świecie w 2023 i bardzo blisko pierwszego miejsca w 2024), to pierwszą reakcją był szok i niedowierzanie, pytania o zasięg itd., a potem dowiedziałem się, że w USA w Teslach masowo wymieniają silniki elektryczne na spalinowe V8 (tak, chodzi o Rich Rebuilds) i generalnie to zaraz będę wkładał V8 do Tesli. Nie drążyłem tematu, ale o dziwo brak argumentu ad pożarum ani o bateriach do wymiany po 2 latach.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Ostatnio w rozmowie ze znajomym posiadaczem EV6, na wzmiankę że biorę pod uwagę Tesle jako potencjalny wybór, to najpierw była konsternacja i ad Elonum Hitlerum, a następnie że w Teslach maski odpadają podczas jazdy i można zginąć i że on w życiu by nie kupił bo by się bał. Więc nawet na elektromobilnym poletku też jest ciekawie.