Karta BLUE OVAL

PeBruY

Zadomawiam się
Decyzja w przedmiocie obciążania klientów za ładowanie w terminie do 90 dni należy do operatora usługi- Ford Smart Mobility UK.
Jeżeli potrzebuje Pan więcej informacji o funkcjonowaniu usługi prosimy o bezpośredni kontakt z operatorem pod adresem [email protected].
Tę wzmiankę rozumiem tak, że po 90 dniach sprawa się przedawnia i nie będą takiej płatności egzekwować.

wemar

Fachowiec
Dostałem info z Greenway - obsługują karty BlueOval na podstawie umowy z Ford i jedynie weryfikują ważność karty BO, a nie podpiętą kartę płatniczą, ponieważ rozliczają się z Fordem, na zasadach określonych w umowie pomiędzy Greenway i Ford.

miken

Zadomawiam się
Panowie. Czy ktoś ładował się kartą Forda w Austri, Słoweni i Chorwacji na Ionity?
U nas mam jeszcze free, karty nie odebrałem razem z autem.
Pozdrawiam MichAŁ
W Austrii ściągnie Ci z karty Ford Austria ale tam jest chyba 0,39€ za kWh, wiec przyzwoicie... W Słowenii jeszcze mi się nie zdarzyło nigdy zapłacić, a ładowałem na stacjach Ionity i Petrolu (OneCharge) aktywując kartą BO... W Chorwacji jeszcze się nie ładowałem. W Czechach bywa różnie... jak uda sie odpalić karta to za friko a jak w apce Fordpass to już płacę... 😉 Niestrty Ionity w Czechach po drodze na Wiedeń nue uświadczysz, jest w koerynku Bratysławy, ale po co nadrabiać drogi i placic za kolejną winiete w Słowacji...

Pamiętaj, w Czechach mozesz nie placic winiety wystarczy wysłać zgłoszenie samochodu elektrycznego, potwierdza ci i nie płacisz... To jest bezterminowo, do odwołania... Powinienes miec potwierdzenie zgloszenia przy sobie na wypaeek kontroli. 😉

Jadąc z Warszawy zwykle ładuję się w PL na ostatniej przed granicą szybkiej stacji przy A1 tj. Noxo na Shell w Bełku... - niestety zawsze trzeba sprawdzić czy akurat działa... bo ten Siemens ktorego tam postawili czasami nie widzi sieci... :-/

Jak widzę że nie hula to próbuję w Porcie Radomsko na GW. Tam stoi 2x 140kW, ale w kijowym miejscu, w rogu parkingu i czasami jest zastawiona i nie masz jak podjechać... A GW oczywiście tobie kaze zgłaszać i ścigać...

Później dojeżdżam na Ładowarkę Ionity kolo Wiednia Hochleithen... i tu już płacę

Na tym ladowaniu dojezdzam do Mariboru, a tam masz Ionity Dobrenje Zahod... I znowu nie płacę... generalnie w Slowenii ichsiejszy koncern naftowy Petrol ma swoja siec OneCharge i te ich ladowarki dzialaja z karta BO i jeszcze mo nic nie ściągnęli...

Jeżdżę tą trasa dosc czesto do Triestu, jutro jade kolejny bo 5 raz w tym roku, więc jakbyście jutro na tej trasie widzieli Mustanga Dark Matter Gray na tablicach BIA... To właśnie ja... Chociaż nigdy nie byłem w Białymstoku, a pewnie wypadałoby... 🤣

Jakby nie było, nie wiem jak to działa z tym BO i w sumie nie mam i nie miałem ochoty tego rozkminiać, bo wolałem tego nie dotykać, ale dobrze, że o tym piszecie... Bo dobrze się Was czyta 😁

wemar

Fachowiec
Wynika z tego, że nie tylko w Polsce karta BO daje ładowanie za free. Więc nie może to być jakiś wybryk przypadkowy.
Niestety Ford Polska nabrało wody w usta. Nawet nie chcą podać ceny na subskrypcję karty BO dla kolejnego posiadacza MME - osoba kontaktowa udaje, że nie widzi mojego pytania, choć wysłałem je trzykrotnie. Teraz czwarty, na info, że sprawy zamyka i uprzedza o otrzymaniu ankiety zadowolenia - uprzedziłem, że ponieważ poprzednie pytania pozostały bez odpowiedzi, to nie potwierdzę zadowolenia z kontaktu z nią.

Miałem kontakt z Ford Polska wcześniej, przy poprzednich autach, ale otoczka dla MME jest bardzo dziwna. Widać, że z obsługą posprzedażną równają do Tesli. :(

wemar

Fachowiec
Drążę dalej i im dalej, tym ciekawiej :D Info z Greenway "Uprzejmie informuję, że Ford ma podpisaną umowę z Shell Recharge. Z GW bezpośrednio Ford nie współpracuje i nie ma obiektywnych informacji odnośnie sposobu rozliczenia. Wszystkie pytania na ten temat powinny być adresowane do Forda, który bezpośrednio zarządza siecią Blue Oval i wydaje karty Ford Pass."
Jest ciekawie, bo podobno Ford Polska i Ford UK nie ma żadnej umowy na ładowarki.

vwir

Pionier e-mobilności
W końcu po nitce do kłębka dojdziesz do tego, że zaczną kasować za ładowanie tak jak we wszystkich pozostałych krajach ;)

MrPafko

Nowy na Forum
Generalnie używam BO od roku i jest to super. Jeżeli chodzi o Ionity to Słowacja, Czechy, Chorwacja jest za free. Ciekawi mnie jak wygląda sytuacja w Niemczech i we Włoszech. Jak ktoś posiada wiedzę na ten temat to proszę o info ;)