Karta BLUE OVAL

kkris

Nowy na Forum
We Włoszech Ionity pobiera opłatę wg stawek (w moim przypadku 0.39 euro). Za to do grona Krajów gdzie nie płaciłem za usługi można dorzucić Rumunię i Bułgarię

Upiór

Zadomawiam się
Potwierdzam. W krajach Europy Zachodniej płacimy, w dawnych demoludach nie. Natomiast dziwi mnie, że niektórzy uparcie dzwonią, piszą do operatorów i drążą temat zamiast siedzieć cicho i cieszyć się że to działa tak jak działa.

Michal-Mustang

Nowy na Forum
Witam. Ja korzystam z karty BO od maja, za granicą jeszcze nie miałem okazji jej używać a na stacjach Greenway jak na razie nie zapłaciłem ani złotówki. Używałem ją też na stacji NOXO w Mikołajkach - 0zł. W ostatni weekend byłem w Częstochowie i zauważyłem, że Tauron odrzuca kartę BO, pomimo, że słupek przy Popiełuszki 2 jest na mapie Forda. Z kolei słupek przy Daszyńskiego 13 działa bez problemu, na razie 0zł - tylko ładowanie na poziomie 7kW na godzinę.

miken

Zadomawiam się
Taka ciekawostka... 😵‍💫

1000032409.png

Kto da więcej? 🤣

Wyjaśniam: TAK! To jest za jedno ładowanie... wyjaśniam to z Fordem, bo zablokowali mi kartę BO.

Wyglądało to następująco:

29.12.2023 ładowałem się na Enel X jak wyżej... ładowanie trwało 32 minuty jak na screenie poniżej:
IMG-20240115-WA0127.jpg
Kasa ściągnięta za tę przyjemność 44,31EUR...

200 km dalej ładowałem się na Ionity... a w kolejnych dniach jeszcze byłym podpięty do wolnej ładowarki w Słowenii...
IMG-20240115-WA0125.jpg

A 31.12.2023 próbowali mnie obciążyć na 491,20EUR za to ładowanie na EnelX... bo uwaga: Zostawił Pan tam samochód na 3 dni"... - to ostatnia odpowiedź Forda w tym temacie...

Na pytanie, jak to możliwe skoro mnie skasowali za to ładowania na 44,31 EUR usłyszałem, że to była opłata za ładowanie a 491,20EUR to kara za ładowanie przez 3 dni... Spytałem więc, czy zadali sobie pytanie jak to możliwe skoro 2 godziny później ładowałem się przy użyciu karty na Ionity 200 km dalej, a kolejnego kolejne 200 km dalej, usłyszałem, że nie analizowali tego... 🤣🤣🤣🤣🤣

Teraz dopiero analizują moje kolejne ładowania od 29-31 grudnia.... przy użyciu karty BO w tych dnia kiedy to niby byłem podpięty przez 3 dni do jednej ładowarki...

Koszmar...

Zero logicznej analizy, zero szerszego spojrzenia, czy to możliwe... zero zerknięcia na rejestry kiedy i gdzie się ładowałem ponownie... Dostali informację z EnelX i zero sprawdzenia, czy jest prawdziwa...

Na mój argument, że nawet w rejestrze ładowania w FordPass jest, że odłączyłem się jak było 80% usłyszałem, że to było automatyczne odłączenie przy całkowitym naładowaniu... powtórzyłem ...80%...
Usłyszałem, że nasze samochody mają programowe ograniczenie i nie da się ich naładować powyżej 80%... 🤡- nie chciałem już dyskutować, bo nie było sensu... złożyłem kolejną reklamację... wysłałem kolejne screeny jak wyżej....

Normalnie ręce odpadają... bo opadły już dawno temu...

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Heh, no nie dziwię się. Ja akurat wolałem okolice Riva del Garda i Limone sul Garda ale nie byłem tam elektrykiem, więc mnie nie skasowali 10x więcej niż powinni ;)