Co do jazdy, w EV3 na plus one-pedal (z drobiazgów jest też tryb snow, nie wiem na ile coś zmienia

) Większych różnic nie odczułem, ale to będzie mój pierwszy EV, więc wszystkie jeżdżą na tyle inaczej od mojego obecnego auta że pewnie to po prostu jak nie umiem dostrzec różnić
Ale głównie przeważyły aspekty praktyczne - bagażnik w EV3 jest kilka cm szerszy i płytszy niż w Skodzie i tak:
W EV3, żeby mieć płaski bagażnik trzeba podnieść podłogę o jakieś 15-20cm, robi się dość nisko (po prostu wysoko jest próg w bagażniku).
W Skodzie półeczki po bokach bagażnika wydają się dość fajnym rozwiązaniem. Tak ogólnie ten bagażnik wydaje się jakiś bardziej foremny.
Z tyłu też więcej miejsca (szczególnei na wysokość) - mam 185cm i w kii czułem się jakoś ciasno, w Elroqu mam jeszcze dobre 10cm miejsca nad głową i więcej przed kolanami.
Dużym plusem w Skodzie jest to samo co w ID3/4 - wsiadam i jadę - bez żadnego przyciskania start/stop itp. W Kii chyba trzeba kliknąć start na hamulcu. Nie pamiętam jak w EV3 jest przy wysiadaniu, ale w Skodzie też - włączam P i wychodzę z auta. Samo się wyłączy, zaciągnie ręczny po otwarciu drzwi kierowcy. Niby mała rzecz, ale jak testowałem ID4 i później wsiadłem do Kii to mnie denerwowało że muszę sam klikać
No i wygląd - rzecz subiektywna, ale mi się EV3 po prostu nie podoba (może poza szerokim ekranem / całą deską z przodu, w Elroq jest po prostu tablet na środku, po staremu), w środku też jakoś wydaje się bardziej plastikowo (porównuję wersję Earth w EV3 i Loft w Skodzie, standardowe wnętrze Elroqa to tragedia, wg mnie trzeba dopłacić). Sam Infotainment / OS też jakoś w Skodzie jest dla mnie bardziej intuicyjny.
I nie jestem żadnym fanem skody, jeszcze 2 lata temu zawsze mówiłem że nigdy nie kupię auta z kogucikiem. No ale kogucika usunęli i jakoś tak wyszło że Skoda zamówiona
Ja bym stwierdził że wybór zależy od tego czy ktoś chce auto z bardziej odważnym designem, wyróżniające się, czy nudne / klasyczne i troszkę bardziej praktyczne.
Edit: jeszcze z wad Skody - tutaj nie wiem jak w EV3, bo nie sprawdzałem dokładnie cennika, ale wg mnie pakiety dzieją się na "sensowne" i "tu już się robi za drogo". Każdy pakiet zawiera ten poprzedni. Ten który ja wybrałem (Clever dla wersji 60) kosztuje 12k i ma już prawie wszystko, ale żeby np. dostać elektryczną klapę, trzeba pakiet wyżej razem z matrixami za 20k (czyli +8k do Clever), a żeby mieć elektryczne fotele z pamięcią, trzeba wziąć pakiet za 30k, czyli + 18k do Clever. Nie można tych rzeczy kupić jako opcji, więc jak ktoś chce elektryczną klapę i fotele to już musi doposażyć prawie pod korek.