Kiedy i jak ładujesz swojego elektryka? Jesteś „codziennym ładowaczem”, „łowcą słońca”, a może „nocnym taryfiarzem”? 😄

Kiedy i jak ładujesz swojego elektryka?

• 🔋 Podłączam auto zawsze po powrocie do domu, niezależnie od poziomu baterii

Votes: 17 16,8%
  • 📉 Czekam z ładowaniem, aż poziom baterii spadnie poniżej określonego progu (np. 20–30%)

Votes: 53 52,5%
  • ☀️ Podłączam auto gdy świeci słońce i produkuję prąd z paneli PV (albo jest tanio w Pstryku)

Votes: 36 35,6%
  • 🔌 Gdy podłączę auto, ładuje się od razu

Votes: 12 11,9%
  • 📅 Ładowanie startuje według harmonogramu (np. tylko w taniej taryfie)

Votes: 41 40,6%
  • 🕒 Ustawiam/dostosowuję godziny ładowania w aucie lub aplikacji za każdym razem gdy podłączam

Votes: 8 7,9%
  • 📱Włączam/wyłączam ładowanie auta przez aplikację niezależnie od momentu podłączenia

Votes: 9 8,9%
  • ⚡ Mam inteligentną ładowarkę/system, który ładuje z nadwyżki z PV

Votes: 10 9,9%
  • 🧠 Mam inteligentny system, który planuje najtańsze ładowanie do następnego dnia rano

Votes: 1 1,0%
  • 🚗 Zawsze chcę mieć rano co najmniej określony poziom baterii (np. 60%)

Votes: 11 10,9%

• Total voters
    101

kefiras

Zadomawiam się
Ja się ładuje jak tylko się da z PV. Chyba że wiem że na następny dzień mi braknie to wpinam do sieci. Dodatkowo mam możliwość ładowania za free w biurze.

wemar

Fachowiec
Ta ankieta nie ma zbyt sensownego zestawienia haseł - mieszają się dystrybucja energii, sterowanie i limit początkowy. Dopuszczony jest wybór jednokrotny, a mogą i często istnieją sytuacje, gdy zaczynamy ładować przy ok. 20%, gdy pracuje PV lub jest tania taryfa, uruchamiając ładowanie ręcznie, lokalnie lub zdalnie.

wxwx78

Fachowiec
W trasie: Ionity via Shell (bo faktura zbiorcza i nie przepadam by się dzielić mocą). Ale trasy mam parę razy w roku.
Po mieście 11 kW na parkingu w pracy (Elocity) lub w centrum handlowym (podczas treningu) Greenway 11Kw (bezpośrednio lub via Shell) . Głównie przy okazji (bo stanowisko wolne) albo bliżej 15-20% baterii. Zależy. Obecnie brak możliwości ładowania w domu (blok); wallbox w planach.

nabrU

Moderator
Ta ankieta nie ma zbyt sensownego zestawienia haseł - mieszają się dystrybucja energii, sterowanie i limit początkowy.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że nie da się w limicie 10 pytań (to chyba ograniczenie Forum) ująć wszystkich przypadków. Nawet gdyby limit był 20 to też OP nie uwzględniłby zapewne wszystkich przypadków.

Dopuszczony jest wybór jednokrotny, a mogą i często istnieją sytuacje, gdy zaczynamy ładować przy ok. 20%, gdy pracuje PV lub jest tania taryfa, uruchamiając ładowanie ręcznie, lokalnie lub zdalnie.

Dopuszczony jest wybór wielokrotny w tej ankiecie...