kombi, suv dla 5 osób z hakiem?

eldawido

Zadomawiam się
Co warto rozważyć szukając auta które mogłoby być zamiennikiem rodzinnego kombi?
Taki odpowiednik benzynowego Kodiaqa albo octavii scout.

Musi się zmieścić 5 osób (jedna w foteliku), duży ustawny bagażnik i hak min. 750kg.
Kilka razy do roku jakieś dalsze trasy, zazwyczaj wystarczy 200-300km zasięgu. Ładowanie w 90% w domu 11kW.
Przy mniejszej baterii wskazane szybkie ładowanie DC
Z wyposażenia na którym mi zależy to kamery 360, reflektory matrycowe, elektryczne fotele z pamięcią, nawiewy na tył.
Mile widziany wyższy prześwit. Napęd 4x4 mogę zamienić na mniejszy promień skrętu.
Myślę, że tylny napęd da radę i podczas przyspieszania i z przyczepą. Nie chciałbym FWD.
Tak myślę Enyaq, Audi Q4.
Tesla wydaje się słabsza jeśli chodzi o wyposażenie i zwrotność i w sumie niepotrzebnie szybka. Choć 8,5s w Enyaqu to ciut słabo.
Bogato skonfigurowany Enyaq już zahacza o Teslę Y

Kia soul jest jednak mała, napęd tylko na przód, hak do 300kg.
Kia EV6 też ciaśniejsza niż Enyaq, bagażnik mały i płaski (nie wiem gdzie te litry pochowali), mało zwrotna, pełnowartościowy hak. W środku udziwniona, sterowanie temperaturą i głośnością jednym pokrętłem to zły pomysł.

consigliero

Pionier e-mobilności
Ale nie wybieramy auta dla Ciebie. Inni mogą mieć inne potrzeby i priorytety.

No tak - to, że są problemy z ID.3 w wersji 1st oznacza, że gość ma nie kupować Enyaqa... Akurat w dziale Enyaq więcej się słyszy o problemach mechanicznych (z pompą ciepła) niż softowych. To pokazuje jak to sobie można ekstrapolować problemy z jednym modelem na inne modele.

Bawiłeś się w ogóle infotainmentem w Hyundaiu? Przecież tam jest mnóstwo niedoróbek. Jak można zrobić auto, którego nie da się odpiąć od ładowarki?!

Nie jest. Jest sporo różnic. Bawiłem się jednym i drugim. Są zapewne oparte na tym samym kernelu, ale różnią się.

Mam poważne wątpliwości, czy w Polsce więcej sprzedało się ID.3 czy Enyaqów. Na forum jest chyba podobna ilość właścicieli jednego i drugiego. W dziale enyaq: 41 wątków, 853 wypowiedzi. W dziale ID.3: 17 wątków, 624 wypowiedzi.

Obawiam się, że masz rację...
Statystyka jest super ale jak już porównujemy to zróbmy to na tych samych w teorii pojazdach. Bardziej rzetelne byłoby porównanie z enyaq ID.4, ciekawe jak wyglądałoby zestawienie? Gwoli przypomnienia nasz ID.3 ma przejechane ponad 80000 km i nigdy nie trzeba było rezygnować z jazdy a jego wlaściciel cierpi na grafomanię. Co do porad, to rozwiązaniem wszystkich kłopotów będzie w tym wypadku ID.Buzz, dla pięciu osób z hakiem i dużym bagażnikiem.

nabrU

Moderator
Sprawa oferowanego wyposażenia w VW spowodowana jest brakami i sytuacją na świecie. VW już kilkakrotnie modyfikował wersje wyposażenia, był nawet okres gdy np. w UK ID.3 był oferowany tylko w jednej wersji bez możliwości wybory praktycznie żadnych dodatków.

nabrU

Moderator
PiS w Wolfsburgu czy Zwickau nie rządzi:

lookash_c

Pionier e-mobilności
PiS w Wolfsburgu czy Zwickau nie rządzi:
Ech, znów ten Tusk...
;-P