Koniec doktoryzowania się z rachunków za prąd

carinus

Fachowiec
Rachunek może będzie czytelny, co nie oznacza że zgodny z rzeczywistością. Nie wiem jak Wy, ale ja będąc obsługiwany przez Enea, przekonałem się że sami nie wiedzą jak przeliczyć proste zadanie matematyczne z dodawaniem i procentami.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Zabrakło istotnego faktu w tej ustawie.
Cena powinna być całkowita dla 1 kWh.
Ewentualnie koszt energi koszt dystrybucji + koszt vat.
Wtedy było by fajnie.
Bo znów będzie pewnie swojska interpretacja tych prostych zapisów.

carinus

Fachowiec
Tylko w mętnej wodzie mogą łowić nas na swoich zasadach. Faktura może być ,,czytelna inaczej''.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Cena powinna być całkowita dla 1 kWh.
Tak, chociaż z drugiej stony rozbicie na transfer i energię ma sens o tyle, że dostawcę energii możesz sobie wybrać.

Faktura może być ,,czytelna inaczej''.
Zawsze to krok w dobrą stronę. Ja swoją czytam w ten sposób, że sprawdzam co jest wycenione wg. liczby kWh, co wg. liczby okresów rozliczeniowych i mam cenę prądu i cenę "abonamentu". Regulacje dotyczące cen energii elektrycznej mamy niestety powalone.
Powinni połączyć obrót z dystrybucją
Nie, dystrybucji sobie nie możesz zmienić, ale dostawcę energii i owszem. To, że tego nie robisz to już twój wybór (i bardzo zbliżone ceny u różnych dostawców).

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Tylko w mętnej wodzie mogą łowić nas na swoich zasadach. Faktura może być ,,czytelna inaczej''.
Kurcze naprawdę aż tak trudno zrozumieć ten rachunek?
Rozumiem dla odbiorców na taryfach C gdzie masz jeszcze moc bierna co słyszę ze słabo jest opisane. Ale dla taryf G to poziom 7klasy podstawówki nawet nie jest.

umcus

Pionier e-mobilności
Kurcze naprawdę aż tak trudno zrozumieć ten rachunek?
Rozumiem dla odbiorców na taryfach C gdzie masz jeszcze moc bierna co słyszę ze słabo jest opisane. Ale dla taryf G to poziom 7klasy podstawówki nawet nie jest.
No czy ja wiem... mam 13 (słownie: trzynaście) pozycji składających się na ostateczną fakturę. Nie zrozum mnie źle, umiem czytać swoją FV, ale na litość boską, chyba bardziej już nie można tego skomplikować.
opłata abonamentowa, sieciowa stała, sieciowa zmienna dzienna, sieciowa zmienna nocna, jakościowa (to chyba żart, gdzie ta jakość?), OZE (to ja k* produkuję prąd z OZE, za co to jest?), kogeneracyjna (że co?), przejściowa (WTF, ja nigdzie nie przechodzę!), mocowa (niech moc będzie z wami). A do tego jeszcze tylko energia czynna dzienna, nocna i akcyza dzienna i nocna. jprdl. Tak, wyobrażam sobie, że większości jest trudno zrozumieć ten rachunek.

kony

Nowy na Forum
No czy ja wiem... mam 13 (słownie: trzynaście) pozycji składających się na ostateczną fakturę. Nie zrozum mnie źle, umiem czytać swoją FV, ale na litość boską, chyba bardziej już nie można tego skomplikować.
opłata abonamentowa, sieciowa stała, sieciowa zmienna dzienna, sieciowa zmienna nocna, jakościowa (to chyba żart, gdzie ta jakość?), OZE (to ja k* produkuję prąd z OZE, za co to jest?), kogeneracyjna (że co?), przejściowa (WTF, ja nigdzie nie przechodzę!), mocowa (niech moc będzie z wami). A do tego jeszcze tylko energia czynna dzienna, nocna i akcyza dzienna i nocna. jprdl. Tak, wyobrażam sobie, że większości jest trudno zrozumieć ten rachunek.
W punkt