Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

Froggy

Posiadacz elektryka
ja płace średnio 82 groszy w taryfie G13... nie mam jeszcze EV ale cały dom wyłacznie na prad wiec zuzycie rocznie mam około 6000 kwh. Wiec dla mnie jest korzystniejsza G13 od G11 oczywiscie staram sie w najdrozym czasie ograniczac zuzycie
Ja mam kocioł gazowy z urządzeń "nie na prąd" i kominek (jak mi się chce w nim napalić, ale chyba dzisiaj mi się zechce, bo rano było -12 i nawet załączająca się o 6 podłogówka nie dała dziś rady na czas - poranną kawę przy 19,3 w domu, pod kocykiem piłem).
Roczne zużycie (4 osoby + pies) z dogrzewaniem się prądem trochę powyżej 3 MWh... a "produkcji" było prawie 6 MWh za ostatni rok, więc dla mnie najkorzystniejsze było nie rozważanie innych taryf, a znalezienie odpowiedniego odbiornika energii (mam "starą" umowę, czyli net-metering).
No i "odbiornik" już od miesiąca żre prąd, ale za dużo go zużywać coś nie chce (może jednak klimatyzator na dole w salonie jeszcze dołożę).

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Tauron
Wieś koło Wrocławia
Taryfa G11
0,9812 zł/kWh (energia + opłata dystrybucyjna)

Składniki powyższej ceny:
Energia elektryczna czynna całodobowa [zł/kWh]
(brutto)​
0,6212 zł​
Opłata dystrybucyjna zmienna całodobowa [zł/kWh]
(brutto)​
0,3520 zł​
Opłata OZE [za kWh niezależnie od strefy taryfowej]
(brutto)​
0,00431 zł​
Opłata kogeneracyjna
0,00369 zł​

Kyniolus

Zadomawiam się
Ja mam kocioł gazowy z urządzeń "nie na prąd" i kominek (jak mi się chce w nim napalić, ale chyba dzisiaj mi się zechce, bo rano było -12 i nawet załączająca się o 6 podłogówka nie dała dziś rady na czas - poranną kawę przy 19,3 w domu, pod kocykiem piłem).
Roczne zużycie (4 osoby + pies) z dogrzewaniem się prądem trochę powyżej 3 MWh... a "produkcji" było prawie 6 MWh za ostatni rok, więc dla mnie najkorzystniejsze było nie rozważanie innych taryf, a znalezienie odpowiedniego odbiornika energii (mam "starą" umowę, czyli net-metering).
No i "odbiornik" już od miesiąca żre prąd, ale za dużo go zużywać coś nie chce (może jednak klimatyzator na dole w salonie jeszcze dołożę).
jasne ale mi na ogrzewanie (2 klimatyzatory w tym jedna kanałówka) 126 m2 - 22 st idzie 1250 kwh rocznie + około 1000 kwh za CWU (osobna PC CWU) . U Ciebie to odpada. Kiedys beda PC + Magazyn oczywiscie

eimi

Pionier e-mobilności
PGE mazowieckie G12 z rachunku za styczeń 2025:

nocna 0,75zł/1kWh
dzienna 1,20zł/1kWh

W kosztach już wszystkie opłaty włącznie z abonamentem*. Stawki brutto.

*wyliczenia przy założeniu zużycia >350kWh/miesiąc

Od października 2025 wzrośnie stawka dzienna.

1739183842093.png

PabloPN

Posiadacz elektryka
Orange Energia
Wieś koło Poznania
Taryfa G11
0,9732 zł/kWh (energia + opłata dystrybucyjna)

Składniki powyższej ceny:
Energia elektryczna czynna całodobowa [zł/kWh] (brutto) - 0,6212 zł
Opłata jakościowa całodobowa [zł/kWh] (brutto) - 0,0386 zł
Opłata dystrybucyjna zmienna całodobowa [zł/kWh](brutto) - 0,3058 zł
Opłata OZE [za kWh niezależnie od strefy taryfowej] (brutto) - 0,00000 zł
Opłata kogeneracyjna - 0,0076 zł

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Nie do końca wszędzie.
Odszukałem w papierach.
U mnie faktycznie tak było w 2024 r., kiedy PGE zrównało mi ceny w nocnej i dziennej taryfie:
View attachment 24752

Na szczęście coś ich tknęło (wybory ???) i od 1 stycznia 2025 w taryfie nocnej znów jest trochę taniej:
View attachment 24755
Nad tabelą było objaśnienie na 8 wierszy, które można tak podsumować:
Zestaw 1 = od 01.01.2025 do 30.09.2025
Zestaw 2 = od 01.10.2025 do 31.12.2025
=> czyli w październiku podwyżka, na szczęście tylko w taryfie dziennej, z której mało korzystam :)

Do tego doliczamy ceny dystrybucji, które już wyraźnie się różnią (Opłata sieciowa zmienna):
- dzień: 0,405 zł Netto / kWh
- noc: 0,078 zł Netto / kWh

Na rachunkach mam: Opłata OZE=0, Opłata mocowa=0.
Opłątę jakościową i kogeneracyjną pomijam, bo to są grosze.
enea w taryfie od lipca 2024 wyraźnie było dodane że mają stosować cenę wyniakjaca z cennika ale nie wyższa niż 50gr.

Screenshot_20250210_223527_Drive.png

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tauron, woj. małopolskie, taryfa G12 (ostatnia linijka to już G13), ceny brutto (z VAT):

1739243658347.png

Last edited:

parapsychopatolog

Zadomawiam się
Jeśli chodzi o całą procedurę instalacji Wallboxa pod nowym licznikiem, zgodnie z Ustawą i wymaganiami Wspólnot mieszkaniowych, to kwotę którą podałeś (a @parapsychopatolog zostawił w kieszeni ;) ) trzeba skorygować x10, niestety (a niektóre wspólnoty nawet chcą narzucić x20, żeby wszystkim się odechciało Wallboxów w garażu).
Koszty tych ekspertyz, projektów i pracy inżyniera-projektanta z "nieograniczonymi uprawnieniami budowlanymi" są przytłaczające, jeśli robi się wszystko zupełnie "od zera".

Dlatego zazdroszczę, że @parapsychopatolog ma taki rozsądny i postępowy Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej :)
To prawda, udało się przepchnąć przez wspólnotę już jakieś ponad dwa lata temu uchwały odnośnie możliwości montażu wallboxów. Dla rozjaśnienia tematu koszy wallboxa z przyłączem do centralki rozdzielającej prąd wyniósł mnie około 9 000, przy czym akurat miałem najdalej od rozdzielni więc inni zmieścili się w kwocie nawet 6k pln. Bez kosztów przyłącza itp. Instalacja została wykonana przez fachową firmę + jakiś odbiór przez straż pożarną (nakazali zamontować dodatkowe bezpieczniki przed każdym wallboxem). W każdym razie nie mam żadnego licznika i umowy z dostawcą energii, po prostu wallbox.com i na podstawie zarejestrowanego przez niego zużycia rozliczam się z zarządem wspólnoty.

Elon

Zadomawiam się
Nie wiem za co wy tak przepłacacie i dlaczego to robicie, tj. za 9000zl to można dłuuugo jeździć na benzynie a i prąd nie jest za darmo, we wspólnocie to pewnie 1zł+.

U mnie zrobili całość za 2000zł, w tym dużo kabla bo daleko, podpięcie pod własny prąd G12W.
2000zł a i tak marudziłem.