Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Niestety spadek wartości dopada również moje auto. Więc kwota ewentualnej dopłaty do Tesli już tak różowo nie wygląda :)

vwir

Pionier e-mobilności
216 tyś - 27% daje 157 tyś minus 27 tyś dofinansowanie wyjdzie lekko ponad 140 tyś.
*130tys. Ale zgadzam się. Czy takie -27% są na wszystkie wersje? Znajomy właśnie rozważa zmianę elektryka i dostaje rabat ale na starą Konę. Jeśli jest -27% na nową to nie ma się w ogóle co brać za starą.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Nie dociekałem. Jechałem Nową więc traktowałem że mówimy o niej. Na stronie Hyundai w zakładce upusty dla grup zawodowych pod zdjęciem starej Kony jest napisane 27% ale pod spodem jest cennik Nowej. Ale jak napisałem nie dociekałem.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
a jak z awaryjnością kony
Hmmm w sumie nie mam nic do powiedzenia samochód ma ponad 70 tyś przebiegu z czego ja przejechałem dotychczas 20 tyś i oprócz przeglądów nic nie robiłem.

abes99

Posiadacz elektryka
Wrzucę też tutaj, dla porównania z KIA - w końcu to ta sama platforma ;)

Drugi serwis eSoula 64kWh zaliczony pomyślnie. Miało być niecałe 700zł, ale że filtry kabinowe wymieniam sobie sam, to bez niego i z rabatem finalnie wyszło 530zł (przegląd 30kkm, wymiana płynu hamulcowego, przegląd nadwozia). Z ciekawostek, stan hamulców po 30kkm określono na 90% :D. Za pierwszy przegląd 15kkm płaciłem coś 235zł. ASO KIA w Rybniku - polecam ;)(y)

Last edited:

PCtank

Zadomawiam się
Mam głupie pytanie do instrukcji obsługi, bo sam się już zamieszałem.

Pani mi powiedziała z ASO, że płyn chłodniczy wymienia się co 45000 km lub 3 lata w moim Hyundai Kona 64KWH rocznik 2022 r.
Ja odrzekłem, że w instrukcji wyczytałem że co 60 000 km lub 4 lata.

Zgodziła się na takie warunki jak jej pokażę w instrukcji.

Nie wiem czy dobrze patrzę.
Strona www:

zjeżdżam na dół i tą poniżej co zaznaczyłem strzałką?

1712577447357.png
Stron

abes99

Posiadacz elektryka
Mi przy pierwszym przeglądzie też coś zmieniali. Bodajże miałem w książce gwarancyjnej przegląd lakierniczy co 1 rok / 15kkm. Wytipeksowała mi to i poprawiła na co 2 lata / 30kkm (chyba nawet z pieczątką ASO i podpisem). Więc chyba najrozsądniej podjechać z książką gwarancyjną i porównać co mają w systemie i co nasz rodzimy gwarant wymaga, bo może mieć inne wymogi niż na innym rynku. Kiedyś rozważałem Hultaja z Czech, tam jest pełna serwisówka online, ale żeby przenieść gwarancję do Polski to nasze ASO zażyczyło sobie wypełnioną papierową książkę gwarancyjną jako uznanie gwarancji ;).

PCtank

Zadomawiam się
Mi przy pierwszym przeglądzie też coś zmieniali. Bodajże miałem w książce gwarancyjnej przegląd lakierniczy co 1 rok / 15kkm. Wytipeksowała mi to i poprawiła na co 2 lata / 30kkm (chyba nawet z pieczątką ASO i podpisem). Więc chyba najrozsądniej podjechać z książką gwarancyjną i porównać co mają w systemie i co nasz rodzimy gwarant wymaga, bo może mieć inne wymogi niż na innym rynku. Kiedyś rozważałem Hultaja z Czech, tam jest pełna serwisówka online, ale żeby przenieść gwarancję do Polski to nasze ASO zażyczyło sobie wypełnioną papierową książkę gwarancyjną jako uznanie gwarancji ;).
W książce gwarancyjnej nie mam napisane niestety harmonogramu wymian (nie licząc perforacji nadwozia) co ile coś trzeba wymieniać.
Odwołują się tylko do instrukcji użytkownika w której jest harmonogram.
A instrukcji użytkownika w formie papierowej nie dają, bo to nie eko.

Infolinia mi potwierdziła że instrukcja dotyczy mnie ta którą zaznaczyłem strzałką.
Na infolinii powiedzieli mi też, że mogę ,,kazać,, ASO żeby zadzwonili na infolinię i potwierdzili wymianę co 60 000 km jak się nie będę zgadzać.

Napisałem też zapytanie do Hyundaia z zapytaniem o wymianę (podobno najlepiej mieć maila, bo ich wiąże), ale nie wiem czy zdążą z odpowiedzią, bo mają 30 dni.

PCtank

Zadomawiam się
Hyundai mi odpisał na maila (użyłem formularza kontaktowego), że powinien wymieniać płyn co 210 000 km lub po 120 miesiącach.

Jestem mega zdziwiony gdyż powołują się na instrukcję z 2019 roku a samochód mam z 2022 roku, więc nie wiem czy istnieje po ich stronie jakaś pomyłka jak sprawdzają po podanym VINie.

Instrukcja z 2021 roku nakazuje wymianę co 60 000 km.