Kredyt 0% 5 lat na Tesle

alaska_k

Fachowiec
Ostatnio widziałem ofertę kredytu hipotecznego w PKO 9% SZOK!! Zwykły kredyt gotówkowy z Revoluta jest na 8%. Polskie banki tną klientów równo przy skórze, czasem nawet skóry nie zostawią.

piotrpo

Pionier e-mobilności
U nas niestety jakieś dziadowskie banki jeszcze muszą zrobić.
Tam również najprawdopodobniej banki zarabiają. Tak jak u nas w przypadku "rat 0%" na pralkę, czy TV. Sklep odpala do banku działkę po transakcji. Główne powody, to koszt kapitału, który przy obecnym oprocentowaniu lokat banki mają za darmochę i obsługa tego kredytu później (np. egzekucja).

Michal

Moderator
Tam również najprawdopodobniej banki zarabiają. Tak jak u nas w przypadku "rat 0%" na pralkę, czy TV. Sklep odpala do banku działkę po transakcji. Główne powody, to koszt kapitału, który przy obecnym oprocentowaniu lokat banki mają za darmochę i obsługa tego kredytu później (np. egzekucja).
Tam kredytu udziela Tesla - jakaś jej spółka zależna, a nie bank.

nabrU

Moderator
Tam kredytu udziela Tesla - jakaś jej spółka zależna, a nie bank.

Błąd: nie jest to Tesla. W moim wypadku wybór był między Credit Agricole i BlackHorse

Michal

Moderator
Błąd: nie jest to Tesla. W moim wypadku wybór był między Credit Agricole i BlackHorse
Ja tam na stronie w UK widzę taki napis.
Screenshot_20241002-061514.png
Natomiast u nas taki:
Screenshot_20241002-061937.png

Jeśli w UK, Tesla nie jest kredytodawcą bezpośrednio, to chociaż mocno pośredniczy w umowie. U nas oddają Cię w ręce banku i koniec.

nabrU

Moderator
Sorry Michal, ale Tesla jest w UK pośrednikiem kredytowym (bo czymże innym jest broker), więc tak jak w PL oddaje mnie w ręce banku. Mój własny przykład poniżej (nie to żebym narzekał z tego powodu, ale tak jest):

1727893585231.png

Michal

Moderator
No to niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego nas tutaj rżną na 10%, a Wam w UK dają 0%... Ja już nic nie rozumiem...

p.j.s

Fachowiec
No to niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego nas tutaj rżną na 10%, a Wam w UK dają 0%... Ja już nic nie rozumiem...
Dodam jeszcze, że stopy procentowe w UK: 5,5%, w PL: 5,75%

No ale niedawno ktoś pisał - można sprzedawać mały wolumen + duża marża, lub duży wolumen + mała marża.