Na przykładzie UK i mojego operatora
magazynu energii, który mnie się opłaca
Oczywiście możecie powiedzieć, że w PL będzie inaczej i tak może być,
To małe nieporozumienie. Ja nie mam wiedzy jak będzie w PL. Nie wiem również jak rozliczana jest PV w UK. Przypuszczam, że zarówno w jednym, jak i drugim przypadku będą wykorzystywane jakiegoś rodzaju mechanizmy mające dać impuls do zmian w określonym kierunku, czyli mniej lub bardziej jawne transfery środków.
Natomiast spekuluję sobie, że skoro koszt paneli PV spada do poziomu 0.7 PLN za Wp, falowniki i reszta szpeju, również tanieje do poziomu powiedzmy 1.5 PLN za kWp z całym osprzętem + pół litra dla szwagra, żeby pomógł to poskładać.
Koszt instalacji (DIY) o mocy 5 kWp zamyka się w 7500zł, a ta instalacja wyprodukuje w PL ~5MWh, z których powiedzmy 25% pójdzie na autokonsumpcję energii, a 75% się zmarnuje, to co roku nie pobierzemy z sieci 1.25 MWh o wartości 1250zł (uśredniam dotychczasowe ceny w ramach polskich limitów), czyli nie uwzględniając kosztów kapitału, całość zwróci się po 6 latach. Jak dla mnie całkiem spoko inwestycja.
Skoro inwestycja jest opłacalna, to będzie (a właściwie już jest) również popularna.
Problem w tym, że w okolicach południa ta instalacja produkuje 5kW, a w domu nie ma nikogo, więc ma do utrzymania w najlepszym razie lodówkę, może zaprogramowaną pralkę, albo zmywarkę, więc prawie w całości ta energia jest wypychana do sieci, która również jej nie potrzebuje, bo akurat szczyty zapotrzebowania są rano i wieczorem, ale w południe nie bardzo. To oznacza, że energia wyprodukowana w południe ma małą wartość, a o 19 dużą. Piszę o wartości powiedzmy "rynkowej", to jak masz to rozpisane w taryfie to już polityka.
Można problemu nie zauważać i dotować PV płaskimi taryfami, można też pchać prosumentów w kierunku montażu magazynów energii, np. za pomocą stawek godzinowych i dodatkowych opłat za nadmierne wypychanie energii w szczytach produkcyjnych, co jak rozumiem ma miejsce w NL (kilka postów wyżej). Wszystko sprowadza się do tego samego wyniku - opłacalność sprzedaży energii będzie maleć, im bardziej popularne stają się instalacje PV.
Mam nadzieję, że nie zasnąłeś czytając ten przydługi post.