daniel

Señor Meme Officer
Sam jestem na etapie zakupu mieszkania od dewelopera. Tyle że nie zglaszałem chęci przyłącza 3f przy miejscu parkingowym. Powód prosty - po pierwsze dodatkowe koszty, po drugie nie wiem kiedy i czy w ogóle będę coś takiego potrzebować. Najwyżej za kilka lat będę się użerać ze wspólnota, a może zmienią się przepisy w tym zakresie...
Kabel można położyć już teraz. Nie trzeba go podłączać. Nie trzeba mieć przyłącza na 3f. Zresztą nawet z 1f i odpowiednią moc umowną można sobie zrobić 1f x 32A czyli 7kW co już jest bardzo wystarczające. Przez 8h wpadnie 56kW, czyli mniej więcej tyle co bateria Model 3. A prawdopodobnie będziesz zużywał dziennie mniej niż połowę baterii.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Kabel można położyć już teraz. Nie trzeba go podłączać. Nie trzeba mieć przyłącza na 3f. Zresztą nawet z 1f i odpowiednią moc umowną można sobie zrobić 1f x 32A czyli 7kW co już jest bardzo wystarczające. Przez 8h wpadnie 56kW, czyli mniej więcej tyle co bateria Model 3. A prawdopodobnie będziesz zużywał dziennie mniej niż połowę baterii.
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Wiem, że można.
Tylko nie chcę wchodzić TERAZ w koszty, które i tak są niemałe, a nie wiem czy i kiedy taki kabel będę potrzebował.
Gdy ten moment nadejdzie, to będę się martwić.

Ratt

Posiadacz elektryka
Nope.

Art. 12b. ustawy o elektromobilności:
1. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, w których liczba samodzielnych lokali mieszkalnych jest większa niż trzy, punkt ładowania instaluje się i eksploatuje po uzyskaniu zgody zarządu wspólnoty lub spółdzielni lub osoby sprawującej zarząd nad daną nieruchomością, wydawanej na wniosek osoby posiadającej tytuł prawny do lokalu w tym budynku i stanowisko postojowe do wyłącznego użytku, zwanej dalej "wnioskodawcą".
2. W przypadku wspólnoty mieszkaniowej wydanie zgody na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW stanowi czynność zwykłego zarządu.

Czyli 11 kW to już czynność przekraczająca zwykły zarząd
Ustawi się na 10,5 kW i po sprawie.

daniel

Señor Meme Officer
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Wiem, że można.
Tylko nie chcę wchodzić TERAZ w koszty, które i tak są niemałe, a nie wiem czy i kiedy taki kabel będę potrzebował.
Gdy ten moment nadejdzie, to będę się martwić.
Koszty będą dużo mniejsze jeśli uwzględni się to na etapie projektu. Nie wiem czy to mieszkanie już stoi. Jeśli tak to rzeczywiście za późno.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Koszty będą dużo mniejsze jeśli uwzględni się to na etapie projektu. Nie wiem czy to mieszkanie już stoi. Jeśli tak to rzeczywiście za późno.
Projekt takie przyłącza nie przewidywał. Z kolei tzw. zmiany lokatorskie to wyższy koszt przez marżę dewelopera.
Mam auto spalinowe więc na razie kontakt mi niepotrzebny. Auta elektrycznego nie planuję zakupić przez najbliższe 5-10 lat, więc dywagacje czy i gdzie będę instalować gniazdo mają teraz dla mnie drugorzędne znaczenie. Mam wypatrzony model, czekam aż pojawi się na rynku wtórym odpowiednio tańszy.
W najgorszym wypadku będę korzystać ze słupków miejskich, tylko będę potrzebował auta z odpowiednim zasięgiem, by ładować się np. 1x / tydzień gdy siedzę w pracy.
O tyle mam dobrze, że miejsce parkingowe jest na zewnątrz, więc obejdzie się bez kucia ściany.

Przemekc1

Fachowiec
Projekt takie przyłącza nie przewidywał. Z kolei tzw. zmiany lokatorskie to wyższy koszt przez marżę dewelopera.
Mam auto spalinowe więc na razie kontakt mi niepotrzebny. Auta elektrycznego nie planuję zakupić przez najbliższe 5-10 lat, więc dywagacje czy i gdzie będę instalować gniazdo mają teraz dla mnie drugorzędne znaczenie. Mam wypatrzony model, czekam aż pojawi się na rynku wtórym odpowiednio tańszy.
W najgorszym wypadku będę korzystać ze słupków miejskich, tylko będę potrzebował auta z odpowiednim zasięgiem, by ładować się np. 1x / tydzień gdy siedzę w pracy.
O tyle mam dobrze, że miejsce parkingowe jest na zewnątrz, więc obejdzie się bez kucia ściany.

Wiadomo, Twoja sprawa co zrobisz, ale ja bym się zwyczajnie zorientował czy to można dodać jeszcze na tym etapie i jaki jest koszt.
Jak nie jest bardzo duży to z mojego punktu widzenia warto przemyśleć, nie dość, że masz możliwość w dowolnym momencie mieć tego elektryka to jeszcze rośnie wartość miejsca przy sprzedaży, albo potencjalnym wynajmie. Takie planowanie 5-10 lat do przodu to jak dla mnie mocno abstrakcyjne co będzie, ale jak mówię, to z mojego punktu widzenia.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Z takimi kablami trzeba walczyć. W obecnych czasach nie powinno być miejsca na samowolkę
Ktoś podpiął przedłużacz do własnego gniazdka, do niego podłączył własne EVSE, które podłączył do własnego samochodu. Jedyna rzecz, której nie zrobił, to kupno 1m listwy zabezpieczającej przed potknięciem. Dlaczego chcesz z tym "walczyć"? Psuje ci to estetykę osiedla z wielkiej płyty? Przecież ma to okno na parterze, nikomu to nie zagraża, nikomu nie utrudnia życia.

Przemekc1

Fachowiec
Ktoś podpiął przedłużacz do własnego gniazdka, do niego podłączył własne EVSE, które podłączył do własnego samochodu. Jedyna rzecz, której nie zrobił, to kupno 1m listwy zabezpieczającej przed potknięciem. Dlaczego chcesz z tym "walczyć"? Psuje ci to estetykę osiedla z wielkiej płyty? Przecież ma to okno na parterze, nikomu to nie zagraża, nikomu nie utrudnia życia.

Oczywiście, że psuje estetykę i oczywiście, że utrudnia życie, bo nagle na chodniku masz jakieś kable, które nigdy nie powinny tam być.
Jest do tego potencjalnie niebezpieczne, bo taki przewód łatwo może się uszkodzić, a nie wiesz jak to jest podłączone z drugiej strony.
Do tego kwestia chociażby koszenie tam trawy.
Dziadostwo i tyle, obyśmy nie szli w tym kierunku, prywatna część mieszkania kończy się w bloku za oknem i tyle.