Ładowanie w garażu

eMeM

Zadomawiam się
Możesz wrzucić zdjęcie jak to wygląda?
Dzisiaj popołudniu zrobię fotkę, bo będę jeszcze zaciskał końcówki.

piotr_ev

Fachowiec
zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów w cieplejsze dni i już pokazuje mi przy 80% naładowania baterii:
19,150 km395

Może faktycznie to bierze średnią z poprzednich podróży, chociaż gdzieś czytałem, że nie powinno.
teraz natrafiłem na ten tweet od DirtyTesla. Wygląda na to, że Tesla nie wylicza tego na podstawie historii jazdy.
"Displayed range in your Tesla is adapted based on fixed EPA test data, not your personal driving patterns. It’s natural for this to fluctuate slightly based on how you charge the battery throughout its life and how the onboard computer calculates range."

czyli moja bateria po prostu straciła kilka kilometrów.

tysia

Nowy na Forum
Witam,
Kupiłam hybrydę i chcę zainstalować w garażu ładowarkę. Zgodnie z ustawą:
W przypadku wspólnoty mieszkaniowej wydanie zgody na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW stanowi czynność zwykłego zarządu i tylko o taki punkt mogę się w mojej wspólnocie ubiegać.
Jak szukam przez google ładowarki poniżej 11kW to wyskakują w większości takie o mocy max 11kw a więc się nie nadają.
Znalazłam jedną o mocy 10,35 kw (link poniżej, ale nie wiem co o tym myśleć..
Czy przy takim ograniczeniu mocy potrzebuję w ogóle wallboxa czy może wystarczy specjalny kabel i gniazdko?
Będę wdzięczna za pomoc, nie ogarniam ;)
I z góry przepraszam jeśli to nie tu ;)

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Witam,
W przypadku wspólnoty mieszkaniowej wydanie zgody na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW stanowi czynność zwykłego zarządu i tylko o taki punkt mogę się w mojej wspólnocie ubiegać.
Jak szukam przez google ładowarki poniżej 11kW to wyskakują w większości takie o mocy max 11kw a więc się nie nadają.
Czy przy takim ograniczeniu mocy potrzebuję w ogóle wallboxa czy może wystarczy specjalny kabel i gniazdko?

Poszukaj takiej, która ma przełącznik i ustawienie maksymalnej mocy. Realnie będzie ona miała więcej mocy, ale możesz ograniczyć ilość Amperów, czyli moc.

Np taka: https://www.nrgkick.com/en/nrgkick-configurator/ lub jakakolwiek inna, która ma możliwość wyboru mocy.

Moim zdaniem taka 11kW to właśnie "mniejsza niż 11kW", bo realnie działa na 95%.

Wl0di

Zadomawiam się
Witam,

U mnie wspólnota stwierdziła, że mogę mieć ładowarkę 11kW maksymalnie. Dałem 22kW z możliwością regulacji mocy i ustawiłem właśnie na 11 kW. Ona i tak nie daje tyle w realu.

tysia

Nowy na Forum
U mnie wspólnota stwierdziła, że mogę mieć ładowarkę 11kW maksymalnie. Dałem 22kW z możliwością regulacji mocy i ustawiłem właśnie na 11 kW. Ona i tak nie daje tyle w realu.
U mnie nie puszczą. Muszę wskazać we wniosku do wspólnoty model i ma on być ponieżej 11kw :/

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie nie puszczą. Muszę wskazać we wniosku do wspólnoty model i ma on być ponieżej 11kw :/
Przecież o tym decyduje ładowarka samochodu a evse np Tesli programujesz na moc jaką ona przpuści
To kolejny raz gdzie nazywanie czegoś ładowarką a czym nie jest wprowadza zamieszanie..
Zresztą dając zabezpieczenie na poszczególnych fazach dalej większy prąd nie pójdzie
Do tego moc całkowita evse może być 11 kW ale jak podjadę autem z ładowarką jednofazową o mocy w/w to wywali im korki jak dadzą za mało na poszczególnych fazach..
To wszystko wynika z ignorancji, którą pielęgnujemy błędnymi nazwami.
Od samego początku kilka lat temu twierdziłem , że trzeba występować o zwykle gniazda siły 16A fazowe a nie o jakieś ładowarki, tajemnicze punkty ładowania itp.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Przecież o tym decyduje ładowarka samochodu a evse np Tesli programujesz na moc jaką ona przpuści
To kolejny raz gdzie nazywanie czegoś ładowarką a czym nie jest wprowadza zamieszanie..
Zresztą dając zabezpieczenie na poszczególnych fazach dalej większy prąd nie pójdzie
Do tego moc całkowita evse może być 11 kW ale jak podjadę autem z ładowarką jednofazową o mocy w/w to wywali im korki jak dadzą za mało na poszczególnych fazach..
To wszystko wynika z ignorancji, którą pielęgnujemy błędnymi nazwami.
Od samego początku kilka lat temu twierdziłem , że trzeba występować o zwykle gniazda siły 16A fazowe a nie o jakieś ładowarki, tajemnicze punkty ładowania itp.
Dokładnie tak, wniosek powinien być o dana moc, a czy betoniarkę, koparkę kryptowalut, czy samochód podłączysz to już twoja sprawa.