Ładowanie w hotelach - nieśmieszny żart

Makus

Pionier e-mobilności
Nie chodzi o zastaw się, a postaw się, czy jakieś drogie zakupy, a o roszczeniowość.
Kilka razy już pisałem. Jak ładowarki będą się opłacać, to będą stały na każdym rogu. Na razie tak nie jest.
A masz jakiś kwantyfikator roszczeniowości? Potrafisz obiektywnie to zmierzyć? Nie widziałem, by ktokolwiek w tym wątku był roszczeniowy, i domagał się darmowego ładowania w każdym hotelu. Chociaż wiele przykładów takiego ładowania podano. A krytyka jednorazowego ładowania za 200 (+40) kiedy obok jest alternatywa dużo tańsza to roszczeniowość?

vwir

Pionier e-mobilności
A masz jakiś kwantyfikator roszczeniowości? Potrafisz obiektywnie to zmierzyć? Nie widziałem, by ktokolwiek w tym wątku był roszczeniowy, i domagał się darmowego ładowania w każdym hotelu. Chociaż wiele przykładów takiego ładowania podano. A krytyka jednorazowego ładowania za 200 (+40) kiedy obok jest alternatywa dużo tańsza to roszczeniowość?
Tak, domaganie się zniesienia opłaty 80 za parking tylko dlatego że przyjechałeś elektrykiem to roszczeniowość. Bo 70 za ładowanie to praktycznie po kosztach, więc tutaj raczej nie licz na cuda.

daniel

Señor Meme Officer
Tak, domaganie się zniesienia opłaty 80 za parking tylko dlatego że przyjechałeś elektrykiem to roszczeniowość. Bo 70 za ładowanie to praktycznie po kosztach, więc tutaj raczej nie licz na cuda.
Ale czy on się domagał zniesienia opłaty? Po prostu nie skorzystał, bo cena dla niego była za wysoka.
Piszesz jakby męczył tego biednego hotelarza, żeby mu odpuścił opłatę za parking, a on po prostu ocenia ofertę, która nie jest dla niego konkurencyjna.
Niech sobie hotelarz prowadzi biznes jak chce, tylko niech nie stęka, że nie ma klientów na ładowanie.

cooler

Pionier e-mobilności
Napiszę dla odmiany coś pozytywnego w temacie:
Jestem w Hotelu Krajna w Złotowie (miasto jest siedzibą Terg SA) i z SoC 50% tuż po przyjeździe nie byłem pewien czy wrócę do SC w Ciechocinku (157km), bo zimno i zżera ten M3P energię jak Reksio kości. Spytałem właściciela czy dało by się doładować nawet z gniazdka z 10kWh i że się rozliczę ile trzeba.
Nie mają własnej ładowarki, ale dostałem bez problemu dostęp do gniazda 3f (odłączyli dla mnie coś w kuchni) i przez godzinkę dobiłem ile mi było trzeba. Na pytanie ile się należy dostałem info że planują z pomocą zewnętrznej firmy postawić kilka słupków, pogadaliśmy że w hotelu lepiej dużo Typ2 albo nawet zwykłych gniazdek lub złączy 3f zamiast jakiś mocnych ładowarek, powiedziałem o programie Tesla Destination Charger i w miłym nastroju zjadłem obiad w czasie gdy auto się ładowało.

Tak że jeżeli w hotelach urośnie świadomość że ładowarki to nie są jakieś kokosy i za parę złotych w postaci gniazd 16A 1f lub 16A 3f da się zrobić dobrze klientowi, to może nie będzie tak źle z tymi elektrykami.

Żeby ktoś nie pomyślał że przestaje narzekać na BEV w trasach: SUC Ciechocinek to ZŁO.
Ten kto wymyślił SUC w takim miejscu powinien sie smarzyć we wrzących akumulatorach...
Druga osoba którą tam bym widział to ta co wymyśliłą te popierd..one skrzyżowania na zjeździe z A1 w stronę Ciechocinka. Bardziej korkogennie się nie dało - trzeba było geniuszu zła by tak to wymyśleć.

daniel

Señor Meme Officer
pogadaliśmy że w hotelu lepiej dużo Typ2 albo nawet zwykłych gniazdek lub złączy 3f zamiast jakiś mocnych ładowarek, powiedziałem o programie Tesla Destination Charger i w miłym nastroju zjadłem obiad w czasie gdy auto się ładowało.

Tak że jeżeli w hotelach urośnie świadomość że ładowarki to nie są jakieś kokosy i za parę złotych w postaci gniazd 16A 1f lub 16A 3f da się zrobić dobrze klientowi, to może nie będzie tak źle z tymi elektrykami.
Thank you for your service. 🫡

vwir

Pionier e-mobilności
Ale czy on się domagał zniesienia opłaty? Po prostu nie skorzystał, bo cena dla niego była za wysoka.
Piszesz jakby męczył tego biednego hotelarza, żeby mu odpuścił opłatę za parking, a on po prostu ocenia ofertę, która nie jest dla niego konkurencyjna.
Roszczeniowość nie oznacza, że męczył hotelarza. Publiczne piętnowanie na ogólnodostępnym forum tylko dlatego, że ktoś nie chciał znieść opłaty za parkowanie (bo panisko elektrykiem przyjechało) też jest postawą roszczeniową. Tak samo jak domaganie się wszelkich influenserów, żeby im dać nocleg za darmo, go jeśli nie to obsmarują w sieci.

daniel

Señor Meme Officer
Roszczeniowość nie oznacza, że męczył hotelarza. Publiczne piętnowanie na ogólnodostępnym forum tylko dlatego, że ktoś nie chciał znieść opłaty za parkowanie (bo panisko elektrykiem przyjechało) też jest postawą roszczeniową. Tak samo jak domaganie się wszelkich influenserów, żeby im dać nocleg za darmo, go jeśli nie to obsmarują w sieci.
A roszczeniowość to nie jest domaganie się opłacenia ładowania za całą dobę jak będziesz tak stał 4h? Domaganie się 70 zł jak doładujesz 10kWh? Czy to w obie strony nie działa?

vwir

Pionier e-mobilności
A roszczeniowość to nie jest domaganie się opłacenia ładowania za całą dobę jak będziesz tak stał 4h? Domaganie się 70 zł jak doładujesz 10kWh? Czy to w obie strony nie działa?
Nie. Jak pójdziesz po craftowe piwo i ktoś sobie za nie zażyczy 30pln to też nie będzie roszczeniowość z jego strony.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Coś mi się wydaje, że założyciel tematu narzekał na ceny w Porsche, a o hotelu pisał bez większego komentarza, dopiero później się zrobiła burza. Ja uważam, że po to jest forum, żeby się informować, gdybym był hotelarzem, to pomyślałbym sobie, że taka reklama na forum, która nie jest reklamą, a dochodzi do konkretnej grupy osób, jest może warta tych kilku kwh darmowych/tańszych.