Ładowanie z fotowoltaiki

Ev3

Pionier e-mobilności
Zapewne głównym powodem jest też coś, czego w pieniądzu nie wycenisz, to SATYSFAKCJA ;).
Zgadza się, dlatego napisałem że sztuka dla sztuki.
Coś jak malowanie obrazów bez zamiaru ich sprzedawania.

krzyss

Pionier e-mobilności
Chyba takie instalacje, robia osoby co mają produkcje na styk.
Ja mimo że mam tylko 5,5 kWp, mam 3000 KWh nadprodukcji z okresu ostatnich 2 lat, a już zużyłem ponad 1,2 KWh do samochodu.
Ładuje przy słońcu, ale wiekszą mocą niż panele są w stanie dać.
Ja mam liniczk od listopada a wlasnie 4000kWh nabilem,., musisz wiecej jezdzic !

to_masz

Posiadacz elektryka
co do samej idei - ma to też sens dla osób rozliczających się w net-billingu - od lipca rozliczamy się po stawkach godzinowych (docelowo kwadransowych) ... w weekend w południe oddajemy prąd za darmo (a nawet jak nie ma ujemnej ceny, to średnia i tak wychodzi co najwyżej kilka groszy za 1 kWh), a jak to w weekend, samochód często stoi i chętnie przyjmie energię
1723282702535.png
źródło wykresu:

co do rozwiązania go-e, to wygląda, że Austriacka firma, jakieś bardzo ubogie API dostępne, więc wycenione to jest naprawdę sensownie 😉 z drugiej strony widzę problem z bardziej zaawansowanymi integracjami (np. przyszłe ładowanie w taryfach dynamicznych) ... SZKODA, że nie działa z innymi ładowarkami

sebsek

Posiadacz elektryka
co do samej idei - ma to też sens dla osób rozliczających się w net-billingu - od lipca rozliczamy się po stawkach godzinowych (docelowo kwadransowych) ... w weekend w południe oddajemy prąd za darmo (a nawet jak nie ma ujemnej ceny, to średnia i tak wychodzi co najwyżej kilka groszy za 1 kWh), a jak to w weekend, samochód często stoi i chętnie przyjmie energię
View attachment 19760
źródło wykresu:

co do rozwiązania go-e, to wygląda, że Austriacka firma, jakieś bardzo ubogie API dostępne, więc wycenione to jest naprawdę sensownie 😉 z drugiej strony widzę problem z bardziej zaawansowanymi integracjami (np. przyszłe ładowanie w taryfach dynamicznych) ... SZKODA, że nie działa z innymi ładowarkami
Co do taryf dynamicznych to aplikacja ma je już zawarte w sobie i można ustawić do jakiej ceny za kwh ma się auto ładować

Janb

Nowy na Forum
A może ktoś miał doświadczenia z Green Wallbox 2 pro slim, ma on chyba podobne funkcje i cena też jest podobna. Ktoś porównywał?

to_masz

Posiadacz elektryka
@sebsek może zaraz mnie przekonasz 🙃 jak masz podłączony monitoring pompy ciepła i klimy? Jak rozumiem jest 6 gniazd na przekładniki - 3 idą na pomiar z/do sieci, 3 idą na pomiar z falownika, ładowarka raportuje zdalnie/radiowo, a jak reszta? 🤔

możesz potem tym sterować? Np. klima też tylko z nadwyżek albo CWU grzane głównie tak?

sebsek

Posiadacz elektryka
@sebsek może zaraz mnie przekonasz 🙃 jak masz podłączony monitoring pompy ciepła i klimy? Jak rozumiem jest 6 gniazd na przekładniki - 3 idą na pomiar z/do sieci, 3 idą na pomiar z falownika, ładowarka raportuje zdalnie/radiowo, a jak reszta? 🤔

możesz potem tym sterować? Np. klima też tylko z nadwyżek albo CWU grzane głównie tak?
3 przekładniki idą na fazy zasilające, a na foto zakładasz 1 przekładniki bo ustawiasz mnożnik x3.
W związku z tym zostają 2 przekładniki ktord można wykorzystać dowolnie. U mnie założyliśmy ns kabel od klimy i pompy ciepła. Ale te fodatkowe 2 przekładniki dają nam jedynie podgląd na zużycie tych urządzeń. Tak więc sterowania nadwyzkami produkcji na klimę niestety nie ma 😁

nabrU

Moderator
Tak więc sterowania nadwyzkami produkcji na klimę niestety nie ma 😁

A to dlaczego? Przecież to technicznie możliwe przy tym rozwiązaniu...

sebsek

Posiadacz elektryka
A to dlaczego? Przecież to technicznie możliwe przy tym rozwiązaniu...
Może i możliwe ale producent go-e nie przewidzial tego w aplikacji + musiałby być jakiś sterownik, który by te urządzenia uruchamiał tak jak robi to dedykowana ładowarka z puszczaniem odpowiedniej ilości pradu do auta

nabrU

Moderator
Jasne. Tyle, że jaki problem zapodać coś co dostanie sygnał, że:
a. samochód jest niepodpięty
b. jest nadmiar energii z PV
i tym sposobem załączyć klimatyzator/y?
Wszystko powyższe w oparciu o dane z przekładników i kontrolera go-e i dostępnego API:

Last edited: