Zgadza się, dlatego napisałem że sztuka dla sztuki.Zapewne głównym powodem jest też coś, czego w pieniądzu nie wycenisz, to SATYSFAKCJA.
Coś jak malowanie obrazów bez zamiaru ich sprzedawania.
Zgadza się, dlatego napisałem że sztuka dla sztuki.Zapewne głównym powodem jest też coś, czego w pieniądzu nie wycenisz, to SATYSFAKCJA.
Ja mam liniczk od listopada a wlasnie 4000kWh nabilem,., musisz wiecej jezdzic !Chyba takie instalacje, robia osoby co mają produkcje na styk.
Ja mimo że mam tylko 5,5 kWp, mam 3000 KWh nadprodukcji z okresu ostatnich 2 lat, a już zużyłem ponad 1,2 KWh do samochodu.
Ładuje przy słońcu, ale wiekszą mocą niż panele są w stanie dać.
Co do taryf dynamicznych to aplikacja ma je już zawarte w sobie i można ustawić do jakiej ceny za kwh ma się auto ładowaćco do samej idei - ma to też sens dla osób rozliczających się w net-billingu - od lipca rozliczamy się po stawkach godzinowych (docelowo kwadransowych) ... w weekend w południe oddajemy prąd za darmo (a nawet jak nie ma ujemnej ceny, to średnia i tak wychodzi co najwyżej kilka groszy za 1 kWh), a jak to w weekend, samochód często stoi i chętnie przyjmie energię
View attachment 19760
źródło wykresu:
co do rozwiązania go-e, to wygląda, że Austriacka firma, jakieś bardzo ubogie API dostępne, więc wycenione to jest naprawdę sensownie 😉 z drugiej strony widzę problem z bardziej zaawansowanymi integracjami (np. przyszłe ładowanie w taryfach dynamicznych) ... SZKODA, że nie działa z innymi ładowarkami
3 przekładniki idą na fazy zasilające, a na foto zakładasz 1 przekładniki bo ustawiasz mnożnik x3.@sebsek może zaraz mnie przekonasz 🙃 jak masz podłączony monitoring pompy ciepła i klimy? Jak rozumiem jest 6 gniazd na przekładniki - 3 idą na pomiar z/do sieci, 3 idą na pomiar z falownika, ładowarka raportuje zdalnie/radiowo, a jak reszta? 🤔
możesz potem tym sterować? Np. klima też tylko z nadwyżek albo CWU grzane głównie tak?
Tak więc sterowania nadwyzkami produkcji na klimę niestety nie ma 😁
Może i możliwe ale producent go-e nie przewidzial tego w aplikacji + musiałby być jakiś sterownik, który by te urządzenia uruchamiał tak jak robi to dedykowana ładowarka z puszczaniem odpowiedniej ilości pradu do autaA to dlaczego? Przecież to technicznie możliwe przy tym rozwiązaniu...