Ładowarka przy hotelu

Robsonics

Posiadacz elektryka

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Potrafisz to jakoś uzasadnić czy wytłumaczyć, czy to tylko Twoje osobiste przypuszczenia?
Fajnie rozmawiać o konkretach, a nie o "wydaje mi się".
Bo moim zdaniem nie da się kupić dodatkowego kW mocy i wykorzystać go 6 razy bardziej niż te już kupione.
Wstawiłeś zdjęcie rachunku, ale na nim nie ma ilości zużytej energii, więc nic to zdjęcie nie mówi, jaki jest koszt stałych opłat w przeliczeniu na kwh.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Taryfa c11, zamówiona moc 17kw

Attachments

• IMG_1166.jpeg
    IMG_1166.jpeg
    240,8 KB · Liczba wyświetleń: 39

daniel

Señor Meme Officer
To nie taryfa dla hotelu.
Kuchnia odpali 3 patelnie i goście nie mają światła.
A wszyscy mówią że gastro to tylko na gazie.
Może to mały hotel? Są w różnych rozmiarach.
Swoją drogą ja mam większą moc umowną w domu jednorodzinnym. 😅

daniel

Señor Meme Officer
Już słyszę te krzyki, jak ktoś przyjechał i chciał się ładować, a hotelarz mu ograniczył ładowanie.
Wpisać w regulaminie i po kłopocie, nie?
Tak samo jak będą problemy techniczne. Mała szansa ale jest.
Poza tym jak się nie ładujesz to nie płacisz, więc o co krzyk?

testowy

Zadomawiam się
Przyjeżdża gościu do hotelu...
a mógł byle mieszkanie w booking wziąć, przyjechać PKP, zrobić sobie śniadanie... Zapłaci za wszystko x2, ale prąd powinien mieć za tyle co w domu... i może jeszcze parking na ulicy za darmo?

A jak weźmie na fakturę, to faktyczny koszt tych 3pln zejdzie do 2,20pln/1kWh - źle?

No ale taka rola atencjusza żyjącego z YT. TRZEBA robić materiały klikalne... Zapewne wolałby tę dyskusję pod swoim filmem na YT.

KrzysztofFly

Moderator
Przyjeżdża gościu do hotelu...
To w sumie niekoniecznie tak jak piszesz, bo o ile nie masz wyboru w hotelach (tak jak ja w Arłamowie), to przyjedziesz i jak będziesz potrzebował to się naładujesz nawet w tak wysokiej cenie jak ja 2,52zł za kWh, w 2023 (na dzisiaj mają 2,28zł ;) )
Natomiast jeśli będziesz miał w danej okolicy więcej hoteli do wyboru w oczekiwanym budżecie, to po pierwsze najprawdopodobniej wybierzesz taki, który ma ładowarkę, a kolejną rzecz na którą zwrócisz uwagę przy wyborze hotelu, to będzie stawka za jaką będziesz się mógł naładować.
W ten właśnie sposób dwa razy w ostatnim czasie (także w 2023r) wybrałem Nosalowy Park w Zakopanem, bo mogłem się w czasie pobytu ładować (płacąc 1,20 za kWh), do tego wsiadając w dniu wyjazdu do domu, do samochodu stojącego pod hotelem i naładowanego do 100%.
a mógł byle mieszkanie w booking wziąć, przyjechać PKP, zrobić sobie śniadanie... Zapłaci za wszystko x2, ale prąd powinien mieć za tyle co w domu...
Byli także tacy, co Teslę na polu namiotowym w namiocie ładowali ;)
i może jeszcze parking na ulicy za darmo?
Za parking też płaciłem ;).
A jak weźmie na fakturę, to faktyczny koszt tych 3pln zejdzie do 2,20pln/1kWh - źle?
Tak, tylko jeśli płacisz maksymalny abonament w GW, to wtedy stawka brutto przy ładowaniu AC wynosi
Energia MAX 1,60 PLN za kWh, więc faktyczny koszt będzie jeszcze niższy.
Tutaj jednak dochodzimy do kolejnej niefajnej rzeczy, czyli stacji partnerski w Greenway, które nierzadko mają kosmiczne ceny za ładowanie, a są nie do odróżnienia od stacji własnych GW, o ile ktoś używa aplikacji, to jeszcze zobaczy malutki znaczek P, jednak dla używających do autoryzacji kart RFID, rachunek za ładowanie może być szokiem ;).
1740778462400.png

No ale taka rola atencjusza żyjącego z YT. TRZEBA robić materiały klikalne... Zapewne wolałby tę dyskusję pod swoim filmem na YT.
Tu się z tobą muszę zgodzić, że materiał ten został nakręcony, bo może się klikać. Tak naprawdę na filmie nawet nie widać aby się tam ładował, tylko stojące auto pod ładowarką ;), nie pokazał również "rachunku grozy"
.

zlp

Pionier e-mobilności
Natomiast jeśli będziesz miał w danej okolicy więcej hoteli do wyboru w oczekiwanym budżecie, to po pierwsze najprawdopodobniej wybierzesz taki, który ma ładowarkę, a kolejną rzecz na którą zwrócisz uwagę przy wyborze hotelu, to będzie stawka za jaką będziesz się mógł naładować.
Ciekawe.
Zapłacić 100zł więcej za hotel, aby zaoszczędzić 10zł na ładowaniu.
Analizowanie wszystkich zmiennych to chyba jakaś obsesja co niektórych właścicieli BEV.