Lakier Tesla Model 3 LR 2021 :(

newbe

Posiadacz elektryka
A nie zerwałeś lakieru myjką ciśnieniową w myjni trzymając dyszę bliski progu? Oglądałem progi u siebie, zresztą pewnie jak większość po Twoim poście pognałem do garażu i zacząłem na kolanach oglądać samochód. Mam podobny przebieg i widzę jakieś mikroskopijne odpryski jak świecę latarką, takie wielkości ziarnka piasku lub nawet mniejsze, jest ich sporo, ale na prawdę trzeba położyć się na podłodze i patrzeć z bardzo bliska, jeden czy dwa mają średnicę milimetra, może półtora.
Wczoraj znalazłem jeden odprysk na masce. I przyczyną jest bardzo cienka i delikatna farba. Tak jakby nie miała podkładu a była położona wprost na aluminium...

newbe

Posiadacz elektryka
Ale kolega ma chyba podkład na tym progu i nadwozie w widocznych miejscach np. wnętrze bagażnika ma podkład, prawda?
No znaczy to lakier akrylowy na wodzie przy tak cienkiej warstwie nie daje rady albo speszylo im się i nie doczekałi wyschnięcia podkładu (Elon przyznał że tak robili w rozmowie z Sandy Munro)...

Bartosz

Pionier e-mobilności
No znaczy to lakier akrylowy na wodzie przy tak cienkiej warstwie nie daje rady albo speszylo im się i nie doczekałi wyschnięcia podkładu (Elon przyznał że tak robili w rozmowie z Sandy Munro)...
Tak, ale to było chyba w 2020 roku - "Przy okazji wyszło na jaw, że Tesla pracowała nad spasowaniem pod koniec roku, nawet w grudniu 2020 roku. Odkryto między innymi, że przyspieszenie linii produkcyjnych przekłada się choćby na jakość lakieru: gdy powłoka ma 1-2 minuty więcej na wyschnięcie, jej jakość może być lepsza.". Chociaż nie zmienia to faktu, że lakier jest faktycznie delikatny.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Widać, że to dokładnie ten sam problem.

"Scott Wilson-Benner
I would suggest ppf. M3LR 2021, 1 month old and the paint is falling off the sills.
"

146808895_10157989958858596_4768318385465784586_n-1.jpg

kARPIU

Fachowiec
Widac u kazdego bialy podklad. Pozornie czuje sie spokojniej z bialym lakierem. Pewnie odkryje defekt dopiero gdy lakier odpadnie z calym progiem 🤔
Zamowilem chlapacze przez neta. Chyba najskromniejsze ze wszystkich dostepnych, czekaja na montaz ale wpierw mycie auta

Last edited:

MaciekM3

Zadomawiam się
Ja zaraz po odbiorze zrobiłem folie i założyłem chlapacze. W firmie która mi to robiła mówili, że jakość lakieru w Tesli jest już o niebo lepsza niż rok - dwa lata temu, ale niestety zależna od egzemplarza - raz lepiej, raz gorzej.

Bartosz

Pionier e-mobilności
No dobra, każdy z nas ma lub zaraz będzie miał ten problem. Złazi wszystkim koniec 2020 i początek 2021. Jak nie złazi to zaraz zejdzie. Widać, że jest coś nie tak z tymi progami. Ewidentne czuć, że lakier na nich jest bardziej miękki w stosunku do reszty nadwozia.

Last edited: