Leaf 2 - używany na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam ze jak przekroczysz sporadycznie moc umowną mto ci nikt nic nie zrobi , ale warto zwiększyć aby na papierze było więcej . Pisaliśmy tu o tym wielokrotnie . Kto pierwszy ten lepszy .Trafo może mieć swoje ograniczenia a jak ev staną się modne to ....mocy moze zabraknąć.

Ronin78

Posiadacz elektryka
... jak ev staną się modne to ....mocy moze zabraknąć.
Sądzę, że moda już za nami, kto ma to ma, rynek używanych będzie wprost proporcjonalnie ryzykowny do wieku aut więc wszelkiej maści EV z trudną w regeneracji baterią będą skazane na dość szybką stację złomowania pojazdów.

No chyba że paliwo znowu wypali na 7 pln w górę to trend na EV może się poprawić.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie we wsi przybywa ev , tak jak przybywalo paneli. Teraz po PC robią się modne studnie.
Nowe bloki też mają mieć moc by móc... A nie zawsze, podobnie do budowy dróg lokalnych ,stawia się nowe trafostacje . I nie ważne ile jest EV, ale ile trzeba mocy na posesję.
Problemem jest tylko wysoka cena samochodow i brak używanych , potem strach i niewiedza .
Tylko to bedzie jak z płotami , jeden będzie miał prosty i żywopłot przycięty , to reszta zacznie naśladować z pojedynczymi wyjątkami .
Kto pamięta wiochy z przed lat ten widzi jak się to zmienia i nie tylko z przyczyn odgórnych . I tak to przybędzie pomału elektryków

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Mój błąd, sprawdziłem i w umowie mam przyłącze 17kw 32A. Gniazdo siły na budynku jest 5 pinowe 16A, przynajmniej tak mówi naklejka ;)

Zatem jeśli dobrze rozumuję to przyłączeniowo mam obecnie warunki by ładować takiego Leafa jedną fazą 6kw (230*32*1=7,4kw)?
Nie masz.
Możesz z 1 fazy wyciągnąć maks 16A czyli 3,2 kW.

Drocho

Nowy na Forum
Nie masz.
Możesz z 1 fazy wyciągnąć maks 16A czyli 3,2 kW.
Chwila, miałem na myśli warunki przyłączeniowe. Jak rozumiem na ten moment gniazdo siły nie puszcza, ale abstrahując od niego, warunki przyłączeniowe są (choć idealnie byłoby to zwiększyć do 24kw, 40a). Kwestia zmiany gniazda czy instalacji wallboxa o ile są pociągnięte odpowiednie przewody ale to już z elektrykiem muszę ustalić ile będzie do roboty.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Chwila, miałem na myśli warunki przyłączeniowe. Jak rozumiem na ten moment gniazdo siły nie puszcza, ale abstrahując od niego, warunki przyłączeniowe są (choć idealnie byłoby to zwiększyć do 24kw, 40a). Kwestia zmiany gniazda czy instalacji wallboxa o ile są pociągnięte odpowiednie przewody ale to już z elektrykiem muszę ustalić ile będzie do roboty.
Dokładnie tak. Może z tym 32A przesadziłeś bo nie zostawiasz żadnego marginesu, ale 25A spokojnie możesz puścić (o ile nie masz na tej samej fazie innych prądożernych urządzeń).

Ev3

Pionier e-mobilności
Chwila, miałem na myśli warunki przyłączeniowe.
Nie wynikało to z cytatu.
Jak rozumiem na ten moment gniazdo siły nie puszcza, ale abstrahując od niego, warunki przyłączeniowe są (choć idealnie byłoby to zwiększyć do 24kw, 40a).
Wręcz to warunek minimum, a wskazane byłoby 48A.
Inaczej możesz coś mocnego włączyć w domu, na tej samej fazie, którą w 100% obciąża w danej chwili ładowanie auta na 32A i kłopot gotowy.
Musisz mieć zapas (najlepiej dodatkowych 16A), jeśli chcesz wykorzystać 32A na jednej z faz.

Warunki przyłączeniowe to nie wszystko - kable od przyłącza do domu też mogą nie być przygotowane na takie prądy.
U mnie tak było, musiałem pociągnąć nowy kabel od skrzynki z licznikiem w płocie, do garażu.

Drocho

Nowy na Forum
Jak w takim razie zrozumiałeś słowo "przyłączeniowo"?
Przyznam że mogło to być mylące, zedytowałem tamten post.

Nie wynikało to z cytatu.

Wręcz to warunek minimum, a wskazane byłoby 48A.
Inaczej możesz coś mocnego włączyć w domu, na tej samej fazie, którą w 100% obciąża w danej chwili ładowanie auta na 32A i kłopot gotowy.
Musisz mieć zapas (najlepiej dodatkowych 16A), jeśli chcesz wykorzystać 32A na jednej z faz.

Warunki przyłączeniowe to nie wszystko - kable od przyłącza do domu też mogą nie być przygotowane na takie prądy.
U mnie tak było, musiałem pociągnąć nowy kabel od skrzynki z licznikiem w płocie, do garażu.

Tak to wszystko wymaga weryfikacji i dokładnego przemyślenia jeśli podejmę krok w kierunku zwiększenia przyłącza.