Zwiększ jak możesz do 32A . BEZ PRZESADY z tym małym prądem AC a dobrem baterii . Każdy AC jest mały. Wallbox czyli evse zawieszone na ścianie to konieczność niemal bezwzgledna dla komfortu. Leaf wiadomo 1 faza ale za to ok 30 A bierze co wymaga grubszych kabli instalacji min 4 mm (kwestia tez długości instalacji).
Owszem są tacy co im wystarczy ledwie sączący się prąd ze zwyklego gniazdka , ale mocy nigdy za wiele .
Myśląc perspektywicznie to wg mnie minimum 3 Fazy z 32A
Z doświadczenia swojego i syna to im szybciej się ładuje w domu tym lepiej i tyle .
1. Podejrzewam okolice 85%.
3. Realne, ale niespotykane. Zbyt egzotyczne auto. Oczywiście można zawsze trafić wyjątek.
6. Tak, o ile kabel jest dobrej jakości i nie rozłącza się w gnieździe USB.
Żeby móc ładować z mocą 6kW musiałbyś mieć gniazdo 32A i przydział mocy rzędu 23kW. Powód jest prosty - Leaf wykorzystuje jedną fazę. Z gniazda 16A naładujesz się z mocą 3,6kW.
Mój błąd, sprawdziłem i w umowie mam przyłącze 17kw 32A. Gniazdo siły na budynku jest 5 pinowe 16A, przynajmniej tak mówi naklejka

Zresztą przy obecnych 17kw gniazdo 3f32a trochę nie miałoby racji bytu ;]
Zatem jeśli dobrze rozumuję to przyłączeniowo (abstrahując od gniazda siły jakie mam) mam obecnie warunki by ładować takiego Leafa jedną fazą 6kw (230*32*1=7,4kw)? A maksymalnie jakiś inny pojazd do 11kw na 3 fazach (230*16*3=11kw)?
Wiadomo docelowo najlepiej będzie zwiększyć przyłącze z 17kw do tych dwudziestu kilku i wówczas inwestować w odpowiednie urządzenie do ładowania tak jak radzicie niż teraz kupować wallbox pod obecne warunki.. Chyba że są takie wallboxy w których można zmieniać te parametry?