Przeszukałem dość mocno rynek pod kątem ofert leasingu i wyszło dość zaskakująco. Ogólnie moje założenia leasingu są następujące:
- Wpłata własną 10% (i tak jestem na ryczałcie więc nie rozliczę w kosztach wyższej wpłaty - bez wpłaty koszt leasingu szybuje drastycznie w górę)
- Długość 36-48 msc
- Wykup 20%
Zweryfikowałem oferty:
- Santander (Leasing i Multirent)
- mLeasing
- Alior Leasing
- EFL
- ING Lease
- PKO Leasing
Ofery od najgorszej do najlepszej to: Alior Leasing >> EFL >> mLeasing >> PKO Leasing >> Santander Leasing >> ING Lease >> Santander Multirent (Tesla). Poprzednie dwa samochody miałem w mLeasing i chwaliłem sobie współpracę, ale procentowo wyszło, że muszę dołożyć 9% do najlepszej oferty + mają drogie ubezpieczenie własne. Zaskoczyła mnie oferta ING. Poniżej porównanie z Santander Multirent:
- Santander Multirent warunki 48 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):
Oprocentowanie: 117,03%
Wpłata: 32 999,00
Rata: 6 166,93 (z GAP: 6 435,21)
GAP: 268,28
Wykup: 65 998,00
Ukryta opłata za prowadzenie konta: 5 zł /msc
Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 10 054,00
Uwzględniając ubezpiecznie rocznie daje nam to:
87336,52
/kwoty brutto
- ING Lease warunki 47 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):
Oprocentowanie: 120,46%
Wpłata: 32 999,00
Rata: 6 351,54 (z GAP: 6518,99)
GAP: 167,45
Wykup: 65 998,00
Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 8 103,00 oraz ErgoHestia: 7 831,00
Uwzględniając ubezpieczyciela identycznego jak w Santanderze czyli PZU, rocznie daje nam to:
86330,88
/kwoty brutto
Warto wziąć pod uwagę, że z ubezpieczenia nie odlicza się VAT'u, więc pomimo trochę wyższej raty możemy więcej odliczyć.
Dostajemy różnicę ponad 1000zł rocznie na korzyść ING - niby dużo, niby nie dużo - zawsze zamiast wydać to na leasing można kupić np. Wallbox i jakieś drobne akcesoria

Zapewne przy większej wpłacie własnej, czy krótszym okresie leasing będzie tańszy, ale w moim przypadku lepiej mieć te pieniądze w obiegu niż zamrozić 40% w samochodzie. Można też szukać ubezpieczyciela na własną rękę itp. Trzeba mieć na to czas
Dowiedziałem się, że bez problemu działają z Teslą i po podpisaniu umowy proszą ich o wygenerowanie faktury - całość da się zamknąć w 3 dni. Kontakt bardzo dobry z dedykowanym doradcą. Opinie w sieci dużo lepsze niż Santander. Minusem dla niektórych osób mogą być wyższe kryteria przyznania leasingu - dość mocno weryfikują zdolność - co dla mnie jest na plus. Lepiej dać mniej niż każdemu i później ścigać za długi.
Reasumując najtańsza oferta nie zawsze musi wyjść najtaniej po zsumowaniu wszystkich kosztów. Tak samo jak tabela dodatkowych kosztów w ING wygląda sensowniej.
Mam nadzieje, że komuś pomogłem