Leasing

xhonet

Zadomawiam się
Jeszcze podrzucam tabele opłat z ING. Warunki leasingowe prawie takie same (1% na korzyść Santander Multirent) przy leasingu 48 msc

Attachments

• Tabela_Oplat_i_Prowizji_ING_LP_-_01.04.2016.pdf
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 13

Olecki

Pionier e-mobilności
Z tego co piszą w necie GAP powinien kosztować pomiędzy 0,4 a 1,2% wartości pojazdu rocznie, więc to co jest w dolnej połowie tego przedziału wydaje się ok.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Z tego co widzę mLeasing ma niski GAP. Nieco ponad 100 zł miesięcznie, ale drogie ubezpieczenie (wiem, można zewnętrzne), i znacznie wyższy koszt całkowity leasingu.
Poza tym trochę się boję, że mLeasing nie ogarnie tematu na czas i Tesla pójdzie do kolejnego nabywcy. Santander ma to chyba bardziej opanowane, skoro jest jakby leasingiem fabrycznym.

xhonet

Zadomawiam się
Przeszukałem dość mocno rynek pod kątem ofert leasingu i wyszło dość zaskakująco. Ogólnie moje założenia leasingu są następujące:
  • Wpłata własną 10% (i tak jestem na ryczałcie więc nie rozliczę w kosztach wyższej wpłaty - bez wpłaty koszt leasingu szybuje drastycznie w górę)
  • Długość 36-48 msc
  • Wykup 20%
Zweryfikowałem oferty:
  • Santander (Leasing i Multirent)
  • mLeasing
  • Alior Leasing
  • EFL
  • ING Lease
  • PKO Leasing
Ofery od najgorszej do najlepszej to: Alior Leasing >> EFL >> mLeasing >> PKO Leasing >> Santander Leasing >> ING Lease >> Santander Multirent (Tesla). Poprzednie dwa samochody miałem w mLeasing i chwaliłem sobie współpracę, ale procentowo wyszło, że muszę dołożyć 9% do najlepszej oferty + mają drogie ubezpieczenie własne. Zaskoczyła mnie oferta ING. Poniżej porównanie z Santander Multirent:

• Santander Multirent warunki 48 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):

Oprocentowanie: 117,03%
Wpłata: 32 999,00
Rata: 6 166,93 (z GAP: 6 435,21)
GAP: 268,28
Wykup: 65 998,00
Ukryta opłata za prowadzenie konta: 5 zł /msc
Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 10 054,00

Uwzględniając ubezpiecznie rocznie daje nam to: 87336,52

/kwoty brutto

• ING Lease warunki 47 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):
Oprocentowanie: 120,46%
Wpłata: 32 999,00
Rata: 6 351,54 (z GAP: 6518,99)
GAP: 167,45
Wykup: 65 998,00
Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 8 103,00 oraz ErgoHestia: 7 831,00

Uwzględniając ubezpieczyciela identycznego jak w Santanderze czyli PZU, rocznie daje nam to: 86330,88

/kwoty brutto

Warto wziąć pod uwagę, że z ubezpieczenia nie odlicza się VAT'u, więc pomimo trochę wyższej raty możemy więcej odliczyć.
Dostajemy różnicę ponad 1000zł rocznie na korzyść ING - niby dużo, niby nie dużo - zawsze zamiast wydać to na leasing można kupić np. Wallbox i jakieś drobne akcesoria:) Zapewne przy większej wpłacie własnej, czy krótszym okresie leasing będzie tańszy, ale w moim przypadku lepiej mieć te pieniądze w obiegu niż zamrozić 40% w samochodzie. Można też szukać ubezpieczyciela na własną rękę itp. Trzeba mieć na to czas:)

Dowiedziałem się, że bez problemu działają z Teslą i po podpisaniu umowy proszą ich o wygenerowanie faktury - całość da się zamknąć w 3 dni. Kontakt bardzo dobry z dedykowanym doradcą. Opinie w sieci dużo lepsze niż Santander. Minusem dla niektórych osób mogą być wyższe kryteria przyznania leasingu - dość mocno weryfikują zdolność - co dla mnie jest na plus. Lepiej dać mniej niż każdemu i później ścigać za długi.

Reasumując najtańsza oferta nie zawsze musi wyjść najtaniej po zsumowaniu wszystkich kosztów. Tak samo jak tabela dodatkowych kosztów w ING wygląda sensowniej.

Mam nadzieje, że komuś pomogłem:)

Michal

Moderator
W PKO Leasing można się targować o warunki ;) Kiedy ja brałem leasing, to ING miało gorszą ofertę i nie dało się z nimi rozmawiać o warunkach.

Ps. Leasingodawcy zwykle rżną na ubezpieczeniach, więc skontaktuj się z jakimś doradcą i raczej weź zewnętrze - pisałem o tym tutaj:

Michal

Moderator
Nie bierz ubezpieczenia PZU - to najgorsze ścierwo. Zadzwoń do agenta, którego podałem i niech Ci policzy.
Nawet jak wyjdzie Ci podobna cena np. w Generali, to oni są podobno bezproblemowi w wypłatach.

xhonet

Zadomawiam się
Nie bierz ubezpieczenia PZU - to najgorsze ścierwo. Zadzwoń do agenta, którego podałem i niech Ci policzy.
Nawet jak wyjdzie Ci podobna cena np. w Generali, to oni są podobno bezproblemowi w wypłatach.
Dzięki:) Planowałem ErgoHestie, ale jeszcze zapytam tego agenta co podesłałeś:)