Lidl, Kaufland, Biedronka...

radioaktywny

Pionier e-mobilności
A ja mam taką ciekawostkę. Dzisiaj w okolicach godziny 20 wyskoczyło mi powiadomienie z aplikaji bankowej, że elocity ściągnęło mi 1PLN z konta. Tylko że ja sobie właśnie siedziałem w domu i moje obydwa auta stały w garażu. No to wszedłem w apkę elocity żeby sprawdzić co jest grane i odpiąć kartę płatniczą, żeby mi więcej nie ściagnęło. Tylko że to się nie powiodło, bo apka elocity mi pokazuje, że... ja właśnie ładuję samochód :O
No to przerwałem ładowanie z apki i od razu telefon na infolinię żeby wyjaśnić co jest grane. W trakcie rozmowy z infolinią odpiąłem kartę z apki, wtedy to już przeszło. Ktoś się na moje konto załadował za 2,50PLN. Okazało się, że autoryzował ładowanie kartą elocity. Kartą, którą właśnie mam w ręce :/ Ładowanie odbyło się w Lesznowoli, więc dobre 350km ode mnie. No i teraz pytanie: czy ktoś z Was ładował się pod lidlem w Lesznowoli w okolicach godziny 20? Co jest w ogóle grane? Tak jakby czyjaś karta była podpięta do mojego konta. Tylko nie mogę zweryfikować czy moja karta jest podpięta do mojego konta, bo numeracja kart w apce wygląda zupełnie inaczej niż numeracja kart wydrukowana na kartach.
Bądź czujny, jeśli karta nadal funkcjonuje w systemie to w razie czego musisz szybko unieważnić ją w banku

KrzysztofFly

Moderator
A ja mam taką ciekawostkę. Dzisiaj w okolicach godziny 20 wyskoczyło mi powiadomienie z aplikaji bankowej, że elocity ściągnęło mi 1PLN z konta. Tylko że ja sobie właśnie siedziałem w domu i moje obydwa auta stały w garażu. No to wszedłem w apkę elocity żeby sprawdzić co jest grane i odpiąć kartę płatniczą, żeby mi więcej nie ściagnęło. Tylko że to się nie powiodło, bo apka elocity mi pokazuje, że... ja właśnie ładuję samochód :O
No to przerwałem ładowanie z apki i od razu telefon na infolinię żeby wyjaśnić co jest grane. W trakcie rozmowy z infolinią odpiąłem kartę z apki, wtedy to już przeszło. Ktoś się na moje konto załadował za 2,50PLN. Okazało się, że autoryzował ładowanie kartą elocity. Kartą, którą właśnie mam w ręce :/ Ładowanie odbyło się w Lesznowoli, więc dobre 350km ode mnie. No i teraz pytanie: czy ktoś z Was ładował się pod lidlem w Lesznowoli w okolicach godziny 20? Co jest w ogóle grane? Tak jakby czyjaś karta była podpięta do mojego konta. Tylko nie mogę zweryfikować czy moja karta jest podpięta do mojego konta, bo numeracja kart w apce wygląda zupełnie inaczej niż numeracja kart wydrukowana na kartach.
Jeśli masz komórkę z NFC, to możesz za jej pomocą odczytać numer seryjny karty UID, ja akurat używam na Androida oprogramowanie Mifare Classic Tool, można także użyć innego softu np. NFC Reader.
1737840357097.png
Po odczytaniu karty, pierwsze osiem numerów, to właśnie numer który widzisz w elocity.
1737840051756.png

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli masz komórkę z NFC, to możesz za jej pomocą odczytać numer seryjny karty UID, ja akurat używam na Androida oprogramowanie Mifare Classic Tool, można także użyć innego softu np. NFC Reader.
View attachment 24214
Po odczytaniu karty, pierwsze osiem numerów, to właśnie numer który widzisz w elocity.
View attachment 24213
Na iphonie to pewnie nie przejdzie, ale mam starego androida z nfc w szufladzie. Dzięki, sprawdzę.

nabrU

Moderator
Nie używałeś jakichś QR code na ładowarkach? Te lubią być przeklejane na takie 'specjalne' phisingowane.

Michal

Moderator
Mogę taki ranking wystawić w sumie na stronie :)
Interesuje to kogoś?
No to dodałem ranking miast pod względem ilości dostępnych ładowarek do samochodów elektrycznych (ograniczam do 30 najliczniejszych):

Jak się Wam podoba i ma to sens, to mogę dodać linkowanie do poszczególnych miast z pokazywaniem tych ładowarek.

Last edited:

Adonis

Zadomawiam się
ja właśnie ładuję samochód
Myślę, że ktoś zmanipulował kartę lub chip jako kopia akurat twojej karty do ładownia.
W aplikacji należy wyłączyć lub dezaktywować kartę ładowanie a nie kartę bankową.
Poniżej link w języku niemieckim na ten temat.

Stronę należ przetłumaczyć do lepszego zrozumienia instrukcji kopiowania.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
View attachment 24214
View attachment 24213
No i bingo, numery nie pasują. Podejrzewam po prostu bałagan w elocity. Ciekawe, kto ma podpiętą moją kartę. Jeszcze jej nie używałem.

KrzysztofFly

Moderator
No i bingo, numery nie pasują. Podejrzewam po prostu bałagan w elocity. Ciekawe, kto ma podpiętą moją kartę. Jeszcze jej nie używałem.
No to jedź na ładowarkę ;), jak uda Ci się naładować, to może właściciel za chwilę się odezwie ;) no chyba, że nie ma go tu na forum ;).

carinus

Fachowiec
Wszystko zależy z czyjego konta pójdzie płatność. Warto sprawdzić, a może naładujesz autko na koszt klona.