Lidl, Kaufland, Biedronka...

luki

Pionier e-mobilności
Jeżeli to jest na większą skalę, to EloCity może mieć spory problem, żeby to odkręcić. Pewnie będą musieli wysłać trochę nowy kart.
Ja karty nie mam, ale pewnie bym sprawdził, czy ładuje z mojego konta, a jeżeli nie to jak najszybciej zgłosił ten problem do EloCity

KrzysztofFly

Moderator
Na razie mają jedno zgłoszenie i niech się nim zajmą. W poniedziałek mają do mnie dzwonić z działu technicznego. Nie mam zamiaru ładować się na cudze konto.
Z tym ładowaniem, to był oczywiście żart. Zapewne ktoś błędnie przypisał numer UID z numerem ELO, bo jak rozumiem swoją ewentualną pomyłkę przy dodawaniu karty do konta wykluczyłeś?

krzyss

Pionier e-mobilności
Dzial reklamacji elocity to kpina… czekalem na odpowiedz 6 tygodni. W koncu napisalem ze w zwiazku z brakiem odpowiedzi na moja reklamacje uznaje ja za przyjeta i rozpatrzona pozytywnie a jak nie to pisze do Federacji konsumwntow i oddali mi kase pobrana nieslusznie. Daj znac jak to zalatwia. A ja musze sprawdzic moja karte w koncu.

carinus

Fachowiec
Już profilaktycznie włączę powiadomienia o ruchu na koncie powiązanym z płatnościami za ładowania. Licho nie śpi, jak widać.

carinus

Fachowiec
Pomyłka to ludzka rzecz, jednak chyba nie po to robimy systemy zabezpieczeń, żeby takie sytuacje mogły mieć miejsce.

KrzysztofFly

Moderator
To raczej słaby temat jeśli coś takiego jest w ogóle możliwe.
W sumie jest możliwy, bo w aplikacji wpisujesz kod karty ELO 0000 ****, numer ten wygląda na kolejny z rzędu, więc możliwy jest choćby czeski błąd lub zmieniona cyfra. Z tego co na szybko sprawdziłem, to nie da się w ten sposób dodać karty już dodanej do innego konta, jednak dałoby się aktywować w ten sposób kartę jeszcze nie dodaną do innego konta, zamiast swojej.
rfid.png

KrzysztofFly

Moderator
Pomyłka to ludzka rzecz, jednak chyba nie po to robimy systemy zabezpieczeń, żeby takie sytuacje mogły mieć miejsce.
Zapewne tak by było, gdyby numer (ten nadrukowany na karcie) był kombinacją kilkunastu cyfr i liter, tu jednak wygląda na to, że w Elocity ktoś tego nie przemyślał. Mam w swoim portfelu kilkanaście kart RFID, różnych operatorów i na wszystkich innych numer karty jest raczej kombinacją liter i cyfr, nie tworzących kolejnych numerów.