Limity tesli na prędkości ładowania po duzej ilości SuC

topek

Zadomawiam się
To ciekawe, LFP w Tesli zaczęli sprzedawać w czerwcu 2020. Jest możliwość porównania w Tessie tego samego okresu dla NCA i LFP?
CZytalem troche w sieci i wychodzi ze LFP znosza bez problemu 2000 cykli ladowania
NCA po 1000 moga miec problemy.

Jedna przewaga NCA to ladowanie w niskich temperaturach
Ciekawy jestem

elektryk

Pionier e-mobilności
CZytalem troche w sieci i wychodzi ze LFP znosza bez problemu 2000 cykli ladowania
NCA po 1000 moga miec problemy.

Jedna przewaga NCA to ladowanie w niskich temperaturach
Ciekawy jestem
W magazynach energii montują obecnie głównie LFP - większa ilość cykli (nawet 3000), kosztem większej wagi, ale w magazynach waga nie ma znaczenia.

zibizz1

Pionier e-mobilności
LFP w Tesli są mniejsze, więc żeby zrobić te same km trzeba więcej cykli, szczególnie jak porównujemy z bateriami 100kWh z S/X. No i LFP są ładowane częściej do 100%, ale ogólnie są trwalsze

Pepek

Posiadacz elektryka
Pytanko o ładowanie w Ciechocinku, na parze superchargerów byłem sam, skąd taka dziura mocy jakby ktoś si wpiął na drugim SuC pary? Wiem, że tam są ustawione nie po kolei - nie było wpiętego drugiego auta.

View attachment 13365
Hmmm, ładowałem się tam już dziesiątki razy (czasem jestem tam i 3-4 razy na tydzień) i zawsze miałem tak tylko jak ktoś mi się wpiął do mojej pary. Na pewno nie było nikogo w Twojej parze? Ja tam 1-2 razy na m-c edukuję ludzi gdzie i jak stawać - nawet wczoraj tam zajeżdżam, a tam dwa auta, wpięte oczywiście do jednej pary. ;) Jeśli to nie to, to może jakieś skoki napięcia w sieci lokalnie (u nas w kraju to się zdarza)? Ostatnio taki skok spowodował, że Greenway na MOP Głowno Zachód padł całkiem (oba złącza) - zgłosiłem na infolinii w piątek, wczoraj w apce widziałem, że coś działają.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@sd tosia W Ciechocinku sa chyba pary pomieszane. Stanowisko 1 i 3 to jedna para i 2 i 4 to druga para. Ale nie jestem pewien. Czy ktoś wtedy nie podjechał na chwilę? EDIT: Dobra zauwazyłem teraz że o tym wiesz.