Long Range Dual motor 2019 vs 2020 (pompa)

Michciu94

Nowy na Forum
Witam.

Stoję przed wyborem używanej Tesli model 3. Wybór padł na model Long Range Dual Motor.

Założyłem budżet ok. 100 tys zł i w tym budżecie mam do kupienia ładną 3 LR DL z końca 2019 z przebiegiem ok. 120 tys z importu poleasingowa.

Pojawiła się też oferta za około 130 tys z modelem 3 LR DL z końca 2020 (pompa ciepła, klejone szyby), z przebiegiem około 90tys, Polski salon.

Rocznie robię około 30k km, więc gwarancje na napęd elektryczny to 2 i 3 lata.

I teraz pytanie czy brak pompy ciepła jest dyskwalifikujący, czy te modele dzieli taka różnica ze warto dołożyć około 30 tys?

Bronek

Pionier e-mobilności
Syn ma bez pompy LR z 2019r i praktycznie nie widzimy różnicy , 30 tyś to 30% Twojego przewidywanego budżetu . Ale masz dłuższą gwarnacje i jakby coś się ujawniło to jest szansa na naprawę.
Przebieg też mniejszy. 30 tys to kilka średnich pensji ale mniej niz ten czas ktory zyskujesz itp Więc większość facetów woli mlodsze...

Bartosz

Pionier e-mobilności
Witam.

Stoję przed wyborem używanej Tesli model 3. Wybór padł na model Long Range Dual Motor.

Założyłem budżet ok. 100 tys zł i w tym budżecie mam do kupienia ładną 3 LR DL z końca 2019 z przebiegiem ok. 120 tys z importu poleasingowa.

Pojawiła się też oferta za około 130 tys z modelem 3 LR DL z końca 2020 (pompa ciepła, klejone szyby), z przebiegiem około 90tys, Polski salon.

Rocznie robię około 30k km, więc gwarancje na napęd elektryczny to 2 i 3 lata.

I teraz pytanie czy brak pompy ciepła jest dyskwalifikujący, czy te modele dzieli taka różnica ze warto dołożyć około 30 tys?
Pompa ciepła na krótkich trasach nie daje praktycznie żadnych oszczędności. Poza tym nie pracuje zbyt efektywnie poza zakresem 0-10’C. Dodatkowo jest bardzo droga w naprawie, a awarie się zdarzają. Ja ją mam, ale jakbym wybierał auto to nie kierowałbym się nią przy zakupie.

Last edited:

Michciu94

Nowy na Forum
Czyli nie jest to jakiś game changer, awaria będzie srogo kosztować, a oba nie będą już miały gwarancji na te elementy. Celowałbym w tańszy model aby sprawdzić czy elektryk będzie odpowiadał, jak to będzie z ładowaniem (brak gniazdka w parkingu w bloku) - na papierze zmiany nie wydają się bardzo istotne.