LR RWD czy LR AWD - co wybrać w lutym 2025?

tom.zuraw

Zadomawiam się
Cześć, żona zdecydowana na Teslę ale decyzję zostawiła mężowi czy napęd na tył czy też AWD. Różnica w cenie nie wydaje się być duża – tyle co dwa haki😉.
Jeśli ktoś poświęci chwilę i się podzieli uwagami to będę wdzięczny. Pozdro z Krakowa

Edison

Posiadacz elektryka
Cześć, żona zdecydowana na Teslę ale decyzję zostawiła mężowi czy napęd na tył czy też AWD. Różnica w cenie nie wydaje się być duża – tyle co dwa haki😉.
Jeśli ktoś poświęci chwilę i się podzieli uwagami to będę wdzięczny. Pozdro z Krakowa
W AWD masz lepsze audio 17głośników vs 9, zasięg o 24km mniejszy przy tych samych kołach, no i oczywiście 4x4. Moim zdaniem szedłbym w AWD

eugtor

Posiadacz elektryka
Dodatkowo Dual motor ma większą moc grzania no i lepsze przyspieszenie w razie potrzeby (imo jest to plus dla bezpieczeństwa przy wyprzedzaniu w trasie oraz pomoc w unikaniu kolizji w mieście)

eimi

Pionier e-mobilności
Jak ona będzie jeździć niech ona podejmie decyzje. Ja bym żonie nie dał AWD bo rozpędzi się za szybko a hamuje tak samo :p

nabrU

Moderator
Tańsze ubezpieczenie na LR RWD? (tak przynajmniej jest u mnie).

Zasadniczo przy różnicy 10k PLN w PL nie ma się chyba co zastanawiać i brać AWD. W UK różnica między LR RWD i AWD to 5000 funtów więc 2,5 raza tyle niż w PL, a to już inna gadka.

cwireq

Posiadacz elektryka
Wersja RWD to większy zasięg WLTP (czyli mniejsze zużycie). Generalnie pytanie czy będzie korzystane w ogóle z AWD. W warunkach miejskich przy aktualnych zimach raczej AWD się nie przydaje. Jeżeli regularnie wyjeżdżacie w góry to warto dołożyć te 10k, w przypadku jazdy po samym mieście to raczej się AWD nie przyda. Po gwarancji dochodzi jeden silnik który może się dodatkowo zepsuć.

Ja osobiście wybrałem wariant RWD - dla mnie zasięg jest najważniejszy, tym bardziej że degradacja z czasem będzie go ograniczać :)

eimi

Pionier e-mobilności
W warunkach miejskich przy aktualnych zimach raczej AWD się nie przydaje.
Ale bzdura :ROFLMAO:

Każde ruszanie na śliskim.
Każde hamowanie z rekuperacją na śliskim.
Każde rozgrzewanie auta.

Nawet AWD użyte przez 1% czasu to jest największa radość właśnie z tego 1%.

I tak bym wziął żonie RWD :ROFLMAO:

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Ja też polecam AWD, ale sam wziąłem LR RWD:)
Dla mnie znaczenie mają inne rzeczy niż dla większości kierowców. Nie odczuwam też deficytu osiągów.
Tych głośników będę pewnie zazdrościł, w każdym samochodzie mam bardzo dobre audio dodatkowo poprawiane.
Zasięg to bardzo ważna dla mnie rzecz plus lubię napęd tylko na tył plus już osiągi podstawowej tesli w trybie chill są dla mnie za duże. Stąd moj wybór.