Moc umowna na 3 fazy a max pobór z jednej fazy

viper345

Nowy na Forum
Cześć,
Mam taki dylemat i nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Domek szeregowy z mocą umowną 12,5kw. Moc przyłączeniowa również jest ustalona na 12,5kw. Całość 3 fazowa. Zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A. Do ładowania mam dwa auta - Kia Optima (max 16A jednofazowo) oraz Hyundaia Konę 64kwh(max 32A jednofazowo). Zastanawia mnie, czy jeśli pociągnę z jednej fazy więcej niż 12,5/3 (4,16kw) długofalowo, ale nie przekroczę ogólnego limitu 12,5kw to czy to będzie zgodne z warunkami i nie zostanę obciążony jakimiś karami. Zabezpieczenie 25A przedlicznikowe w teorii pozwoli obciążyć jedną fazę do poziomu ok 5,5kw. Okolice 5kw (22A) na moje potrzeby będą wystarczające (plugin i tak ładuje się mniejszym prądem, a Hyundai w nocnej taryfie doładuje ok 40kwh przez 8h, czyli cały zakres od 20 do 80%. Mam przygotowaną skrzynkę z dwiema niezależnymi gniazdami (jedno 16A a drugie 32A) podpiętymi do oddzielnych faz oraz swoim zabezpieczeniem.

Cegła pozwala na płynną regulację amperażu w skokach o 1A, więc te 22A będę mógł bez problemu ustawić.

Co myślicie?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja od 2 lat ładuje opla corsę na 1F z mocą 4.2kWh przy zabezpieczeniu głównym 20A i mocy umownej 11kW i nikt się nie przyczepia.

vwir

Pionier e-mobilności
Cześć,
Mam taki dylemat i nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Domek szeregowy z mocą umowną 12,5kw. Moc przyłączeniowa również jest ustalona na 12,5kw. Całość 3 fazowa. Zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A. Do ładowania mam dwa auta - Kia Optima (max 16A jednofazowo) oraz Hyundaia Konę 64kwh(max 32A jednofazowo). Zastanawia mnie, czy jeśli pociągnę z jednej fazy więcej niż 12,5/3 (4,16kw) długofalowo, ale nie przekroczę ogólnego limitu 12,5kw to czy to będzie zgodne z warunkami i nie zostanę obciążony jakimiś karami. Zabezpieczenie 25A przedlicznikowe w teorii pozwoli obciążyć jedną fazę do poziomu ok 5,5kw. Okolice 5kw (22A) na moje potrzeby będą wystarczające (plugin i tak ładuje się mniejszym prądem, a Hyundai w nocnej taryfie doładuje ok 40kwh przez 8h, czyli cały zakres od 20 do 80%. Mam przygotowaną skrzynkę z dwiema niezależnymi gniazdami (jedno 16A a drugie 32A) podpiętymi do oddzielnych faz oraz swoim zabezpieczeniem.

Cegła pozwala na płynną regulację amperażu w skokach o 1A, więc te 22A będę mógł bez problemu ustawić.

Co myślicie?
Nie przyczepią się, ale takie proste pytanie - czemu nie zwiększysz mocy przyłączeniowej? Jeśli tylko są techniczne możliwości to nawet się nie zastanawiaj. Na dzisiaj Ci wystarcza to co jest, ale za rok już może nie wystarczać, a jeśli już dzisiaj sobie zarezerwujesz większą moc to ją już będziesz miał. Za parę lat gdy coraz więcej ludzi będzie ładowało swoje samochody to zakłady energetyczne mogą zacząc odmawiać zmiany mocy, bo zwyczajnie nie będzie zapasu na transformatorze.

ArturEV

Zadomawiam się
warto zwiększyć moc,
dziś jest to relatywnie tanie
nie wiadomo czy tak będzie za kilka lat gdy adopcja elektryków przyśpieszy

PortoBis

Zadomawiam się
Ja zwiększyłem moc umowną do 25 kW. Dlaczego?
To proste. Ładuję dwa samochody z mocą każdy po 11 kW. Reszta 3 kW rezerwa na dom na wszelki wypadek.
A jak przyjdzie za jakiś czas elektryk z mocą ładowania 22 kW to też da radę.
Okolica jak się obudzi to z ręką w nocniku. Zresztą i tak pewnie mało kto przewidział moc dla domku powyżej 10 kW. Nawet Ci z fotowoltaiką zwiększali ale tylko do 10 kW.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Obecnie już nie wszędzie się da zwiększyć moc, ja np mam 11kW i Tauron obiecuje mi zwiększenie mocy dopiero po budowie transformatora czyli do lipca 2025.

nnnnn

Pionier e-mobilności
?problem moze w wiekszosci przypadkow rozwiazac Dynamic load balancing.
takie cos jest ciekawe bo nawet z gniazda 3f dziala
jeden poważny problem, trzeba być w domu gdy świeci słońce, a jednak 80% osób jest wtedy w pracy.

nabrU

Moderator
A jak load balancing ma pomóc jak mowa o ładowaniu z jednej fazy przy bezpieczniku 25A, a ideałem byłoby 32A?