Model 3 performance właśnie dropnął

zibizz1

Pionier e-mobilności
Wcześniej silniki miały maksymalna moc ok 70 i 80km/h. Teraz jeden z nich osiąga maksymalna moc przy 110km/h. Dlatego auto jest szybsze przy większych prędkościach

TomRS

Pionier e-mobilności
Ta, a jak to się stało, że tyle przecieków było odnośnie przedniego silnika 3d3 158kw oraz tylnego 4d2 303kw co miały łącznie mieć ponad 600 koni, a teraz mamy 510? Ten silnik jest zdławiony czy coś? Czy dali ostatecznie całkiem inny?
Akumulatory nie są w stanie dać więcej niż 415 kW, do tego silniki osiągają max moc przy rożnych obrotach, stąd te 510 koni. Jakby akumulator wyrabiał i silniki jednocześnie miały max moc, to ponad 620 koni,

TomRS

Pionier e-mobilności
Haha, ale tak szukam po forach i nie wiem skąd te rozbieżności, stara 3p też miała podobny czas na ćwierć mili, dlaczego 0-200 pokazuje wszędzie ponad 13 sekund to nie wiem. Wychodzi na to, że czasy będą podobne. To co to za zmiana.
Dla mnie największy bonus, to (potencjalnie) mocno poprawione zawieszenie, ponoć wydajniejsze hamulce, specjalny tryb schładzania baterii w trybie torowym, o wiele ciekawsze fotele i homologacja na hak. Czasy nawet jeśli się nie poprawią, to i tak są bardzo dobre.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ważniejsze od maksymalnych kucy, jest jak długo trzyma krzywą mocy.
Wolę mieć 500km przez dłuższy czas niż 620km przez 3 sek.

TomRS

Pionier e-mobilności
Po zakupie przestaniecie patrzeć na te tabelki :) .

Ważniejsze od maksymalnych kucy, jest jak długo trzyma krzywą mocy.
Wolę mieć 500km przez dłuższy czas niż 620km przez 3 sek.
Dla mnie najważniejsze, żeby dobrze skręcał i hamował. Jak będzie 3,6 sek do 100, też będę uśmiechnięty 😆

chris89

Posiadacz elektryka
No widzę tamten wykres 8,2 100-200. Plus 3,1 do setki to daje 11,3 do 200.

Moment momentem, ale skoro na ćwiartkę ma taki sam czas jak stara perf to przyspieszenie musi mieć takie samo więc co po tej krzywej mocy nam tutaj. Coś na zasadzie, że wtedy 75-120 szła 3 sekundy, a teraz 4 sekundy, a za to 120-200 sekundę krócej -_- i do 200 wychodzi na to samo. Inaczej tego nie widzę.

Co do reszty to racja, jest wiele pozytywnych zmian, ćwiartka to nie wszystko, ale po tym jak Musk zapowiadał szał lal myślałem, że będzie większa różnica względem starej.

Zaraz dokładnie sobie to poanalizuje.

edit, no tak czytam i porównuje to od stówki jest duża różnica, do 100-200 wychodzi z 2,5 sekundy lepiej. Dziwne, że ćwiartka wychodzi prawie identycznie.

@TomRS zapodaj link do tematu, z którego to bierzesz

Last edited:

Najnowsze dyskusje