Model 3 performance właśnie dropnął

chris89

Posiadacz elektryka
Za dużo tych teorii jest odnośnie prawidłowego użytkowania. Ja planowałem mieć cały czas podpiętą do WallConnectora w garażu z blokadą na 80%, teraz już nie wiem czy to najlepsza opcja. Ale z drugiej strony pewnie ma to zerowe znaczenia, o ile nie planujemy używać auta ponad 5 lat.

A można tak podłączyć żeby ładował do 80% i później nie doładowywał?

Bo ja mam iPhone’a i on podtrzymuje i po roku mam 90% już tylko. To chyba nie jest dobre, że podtrzymuje mi w nocy po naładowaniu i doładowuje.

ciastek

Pionier e-mobilności
Nie. Wpływ takiego doładowywania jest nieistotny.
Możesz za to ustawić zaplanowany wyjazd i ładowanie poza szczytem, co sprawia, że auto wylicza ile zajmie mu ładowanie i rozpoczyna je jak najpóźniej. Dzięki temu większość nocy spędza z niskim SoC. Dodatkową zaletą jest cieplejsza bateria rano. Sam z tego korzystam, choć trudno ocenić jaki to ma wpływ na degradację.

Jeffero

Zadomawiam się

Bo ja mam iPhone’a i on podtrzymuje i po roku mam 90% już tylko. To chyba nie jest dobre, że podtrzymuje mi w nocy po naładowaniu i doładowuje.
Na pewno z apki możesz wyłączyć ładowanie, więc jak zobaczysz że wybiło 80% i ręcznie klikniesz to będzie ok - kabel podłączony, a ładować nie będzie. Ale nie wiem czy można to zautomatyzować, jeszcze mi nie podłączyli licznika w garażu, więc nie testowałem WallConectora.

6a8

Posiadacz elektryka
W samochodzie ( lub przez aplikację ) ustawia się docelowy poziom naładowania.
Jak ustawisz np: 80% to niezależnie czy to jest cegła, WC czy SC - nie naładuje więcej tylko zakończy ładowanie. Wg. codziennych potrzeb trzeba sobie ustawić wymagany poziom, i cieszyć się życiem oraz frajdą z jazdy :)

Jest trochę wątków o bateriach i ładowaniu.

Jeffero

Zadomawiam się
W samochodzie ( lub przez aplikację ) ustawia się docelowy poziom naładowania.
Jak ustawisz np: 80% to niezależnie czy to jest cegła, WC czy SC - nie naładuje więcej tylko zakończy ładowanie. Wg. codziennych potrzeb trzeba sobie ustawić wymagany poziom, i cieszyć się życiem oraz frajdą z jazdy :)

Jest trochę wątków o bateriach i ładowaniu.
Tak, ale tu chodzi o to, żeby po doładowaniu do 80%, gdy spadnie do 79%, to nie włączał znów ładowania.

pmlody

Pionier e-mobilności
Wg. Marcina z EvDlaCiebie do 3 tygodni od odebrania samochodu
Jak to oddają? U mnie to było potraktowane jako zaliczka i odliczone na finalnej fakturze.

KrzysztofFly

Moderator
Jak to oddają? U mnie to było potraktowane jako zaliczka i odliczone na finalnej fakturze.
U mnie leasing zapłacił całą kwotę, a Tesla zwróciła mi zaliczkę. Nie pamiętam już dokładnie, ale coś koło 2-3 tygodni po odbiorze.