Model Y - 3 dzieci

Maciek525

Zadomawiam się
Ja kiedyś miałem skodę enyaq na weekend do testów i dało się 5tke zmieścić. Ale przyznam szczerze że nie było to super komfortowe.
Tylko wtedy miałem 3 foteliki.

Tutaj zastanawiam się na opcja fotelik na środku i 2 dzieci po bokach już bez fotelików.

Dzięki za wszystkie hinty.
Mam dokładnie ten sam problem (dzieciaki 4, 11 i 16 lat).
Dziś miałem jazdę testową i stosunkowo wąski fotelik 15-36kg wszedł w środek, chociaż zapinanie pasów było mega ciężkie i wszystko na styk ale dziecku z boku 11 lat i było ok. Niestety z drugiej strony, ze względu na boki fotelika, mi już wygodnie nie było (a nie jestem jakiejś specjalnej postury, w każdym razie mój 16 latek nie wejdzie i pewnie będę musiał zrezygnować z zamówienia Yka z tego powodu a miał zastąpić renault espace v) :(.
Generalnie środkowe miejsce też się dojazdy na dłuższą trasę raczej nie nadaje nawet dla dzieci (strasznie twardy podłokietnik).
Jest też opcja z takim fotelikiem, który jest mega wąski ale też pewnie średnio wygodny i tylko do 18kg.
Jeśli potrzebujesz to mam też zdjęcia z wymiarami środkowego miejsca.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Note: Uchwyty ISOfix tylko na bokach.
Ale miekki isofix zwany isofast można wpiąć w boczne. Odsyłam do wątku z 3, w Y wydaje się to samo. Auto jest szersze, ale kanapa jest pewnie ta sama, wiec może jest wiekszy dystans do drzwi od siedzenia
Tak wiec, tak, da się w 5 pojechać w końcu w dowodzie jest 5 osób, ale najlepiej zamontowac raz foteliki i nie ruszać.
Każdy właściciel pakownego spaliniaka sie zawiedzie
Na parkingu jak zaparkujecie to czuć przy otwieraniu drzwi te dodatkowe centymetry, ale w środku jest tych centymetrów sporo mniej

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ale miekki isofix zwany isofast można wpiąć w boczne. Odsyłam do wątku z 3, w Y wydaje się to samo. Auto jest szersze, ale kanapa jest pewnie ta sama, wiec może jest wiekszy dystans do drzwi od siedzenia
Kiedyś sprawdzałem dane na stronie Tesli i (o dziwo) podają, że w drugim rzędzie szerokość "w ramionach" jest w 3 i Y taka sama, a "w biodrach" jest nawet większa w 3. Zaskakujące, bo Y jest kilka cm szerszy przecież.

Maciek525

Zadomawiam się
Tak wiec, tak, da się w 5 pojechać w końcu w dowodzie jest 5 osób, ale najlepiej zamontowac raz foteliki i nie ruszać.
Każdy właściciel pakownego spaliniaka sie zawiedzie
Na parkingu jak zaparkujecie to czuć przy otwieraniu drzwi te dodatkowe centymetry, ale w środku jest tych centymetrów sporo mniej

Problem w tym, że ja potrzebuję 1 fotelik i 2 nastolatków w tym jeden jak dorosły i choć wydawało się to prostsze od 3 fotelików to wcale tak nie jest niestety. :/

lookash_c

Pionier e-mobilności
Problem w tym, że ja potrzebuję 1 fotelik i 2 nastolatków w tym jeden jak dorosły i choć wydawało się to prostsze od 3 fotelików to wcale tak nie jest niestety. :/
W zasadzie każdy fotelik, nawet najwęższy da pewną ciasnotę na wysokości ramion. Będą się stykać, a to może rodzić konflikty ;-)

hajdas

Nowy na Forum
Posiadamy TMY od niedawna. Jest to drugie auto w rodzinie, głównym autem na wyjazdy jest Seat Alhambra.
Jeżeli chodzi o komfort, przestrzeń w kabinie i bagażniku, wygodę z przesuwanymi drzwiami, zasięg w trasie ponad 1000km Alhambra jest nie do pobicia.
Nie ma co się oszukiwać, żeby komfortowo zmieścić 3 dzieci z fotelikami muszą być 3 niezależne siedzenia, niestety takich samochodów jest coraz mniej.
Jeżeli miałby to być jedyny samochód dla rodziny to osobiście nie kupowałbym Tesli, a szukałbym Alhambry, Sharana, S-Maxa, Galaxy.

W TMY udało się na tylnej kanapie wstawić 3 wąskie foteliki. Na plus sporo miejsca między pierwszym i drugim rzędem siedzeń co pozwala dzieciom łatwo zająć miejsce, ale zapinanie pasów nie należy do przyjemnych. Trzeba się mocno nagimnastykować. Chętnie kupiłbym przedłużki pasów, może to by trochę poprawiło sytuację, polecacie jakieś pasujące do TMY ze sklepu w Polsce?