Model Y - 3 dzieci

mike_s

Nowy na Forum
Kazde normalne auto nawet duze projektowane jest z tylu na 2 osoby z wygodnym podłokietnikiem. Po prostu standrad rodziny to 2+1 lub 2+2. Dla trójki dzieci tylko auto z 3 rzedami siedzien. NIe ma wtedy zadnych kompromisów. WIem bo mam 3 dzieci. Auto jeszcze ICE.
Dokładnie, jak nie chcesz typowego rodzinnego vana wybór jest ograniczony.

@mike_s Ja mam Tourana 7os i Y. W Y jak już pisałem że piąte miejsce jest nieuzyteczne, da sie wsadzić 5 ale to jest męczarnia, jak foteliki to musza byc specjalnie dobrane itp. Ja do tej pory miałem piątek do wożenia a teraz wiekszyłem do 6 i cały czas szukam czegoś elektrycznego czym da sie wozić wygodnie całą rodzine i mam taka listę:
Model X (brak kierunkowskazów i skrzydła zbyt ekstrawaganckie, cena z wielkim bólem do przełkniecia)
VW ID Buzz (wersja długa LWB i GTX 4x4, pewnie z 2 lata czekania)
Kia EV9 (dziś zobaczymy co dalej, ale wyglada obiecująco)
Nio ES8 (brak polskiej dystrybucji)
Rivian R1S (brak polskiej dystrybucji)

Ogólnie jak często chcemy jeżdzić w 5 to kazdy pasażer powinien mieć normalny fotel a nie jakiś mały wypełniacz pomiedzy dwoma fotelami:)
:) tu już mala drużyna. Gratki. Mieliśmy Picasso i Multivana, tak jak piszesz nie ma jak dedykowany fotel dla każdego pasażera. W Q7 tez mamy 7 foteli, 3 rzad rzadko się używa ale czasami dobrze mieć.
W moim wypadku jak mówimy o nówkach to X odpada ( cena ), Buzz ale pewnie trzeba będzie poczekać trochę zanim będzie dostępna opcja z większa bateria, dodatkowa konfiguracja siedzeń itd.
EV9, teoretycznie nie było nic na temat wielkości baterii ale sprzedawca coś wspomniał ze pierwszy wypust powinien być w topowej wersji z bateria 100kWh+. Zobaczymy.

ypl

Pionier e-mobilności
@mike_s Ja mam Tourana 7os i Y. W Y jak już pisałem że piąte miejsce jest nieuzyteczne, da sie wsadzić 5 ale to jest męczarnia, jak foteliki to musza byc specjalnie dobrane itp. Ja do tej pory miałem piątek do wożenia a teraz wiekszyłem do 6 i cały czas szukam czegoś elektrycznego czym da sie wozić wygodnie całą rodzine i mam taka listę:
Model X (brak kierunkowskazów i skrzydła zbyt ekstrawaganckie, cena z wielkim bólem do przełkniecia)
VW ID Buzz (wersja długa LWB i GTX 4x4, pewnie z 2 lata czekania)
Kia EV9 (dziś zobaczymy co dalej, ale wyglada obiecująco)
Nio ES8 (brak polskiej dystrybucji)
Rivian R1S (brak polskiej dystrybucji)

Ogólnie jak często chcemy jeżdzić w 5 to kazdy pasażer powinien mieć normalny fotel a nie jakiś mały wypełniacz pomiedzy dwoma fotelami:)
Masz 6 dzieciaków i Was dwoje z żoną? Jeżeli tak to nie bawiłbym się w elektryki tylko wszedł w Mercedesa V klase w longu.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie, 6 wszystkich 0,5,8,10 lat. Touran jest spoko, masa miejsca jak na rozmiar ale za mały bagażnik zostaje trochę gdy wsadzić cały sklad, dlatego uważam że Buzz długi byłby spoko tylko z maks mocą. Od kiedy zacząłem jeździć elektrykiem to spaliniak stał się odpychający, mimo ze w wielu kwestiach wygrywa z Teslą. Na wakacje jeździmy autem rzadko(chociaż może to się zmieni niedługo), bardziej chodzi o to żeby móc podjechać gdzieś blisko całym składem.

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
Gratulacje czwartej pociechy, to mamy dzieci w identycznym wieku u mnie też 10, 8 i 5 lat, ale czwartego już nie będzie, bo mam trzech chłopaków i żona mówi, że nie umiem celować i że czwarte też by chłopak był 🤣

lookash_c

Pionier e-mobilności
Gratulacje czwartej pociechy, to mamy dzieci w identycznym wieku u mnie też 10, 8 i 5 lat, ale czwartego już nie będzie, bo mam trzech chłopaków i żona mówi, że nie umiem celować i że czwarte też by chłopak był 🤣
Podobno siekiera pod poduszką to gwarant córki. A może że w czerwonych majtkach? Nie pamiętam dokładnie, bo to znajomy co ma 4 córki wspominał :-D

ryb

Zadomawiam się
czy jakaś dobra dusza pomoże mi wyłączyć pikanie o niezapiętych pasach, kiedy wpięty jest fotelik isofix.... nigdzie nie mogę tego odszukać

daniel

Señor Meme Officer
czy jakaś dobra dusza pomoże mi wyłączyć pikanie o niezapiętych pasach, kiedy wpięty jest fotelik isofix.... nigdzie nie mogę tego odszukać
Hmmm... co za fotelik? Mam bazę Maxi Cosi i większy fotelik 15-36 kg wpięte naraz i nie muszę nic robić. Aktywacja pikania jest od jakiejś konkretnej wagi. BTW jak masz zapięty pas z tylu to włącza się też nawiew. Jeśli będziesz sam to po co ma wiać z tyłu.

ryb

Zadomawiam się
Fotelik recaro wpinany na isofix bez bazy. W pierwszym dniu jak go wpialem pikalo cały czas. Teraz tylko na ostrych zakretach….

daniel

Señor Meme Officer
Fotelik recaro wpinany na isofix bez bazy. W pierwszym dniu jak go wpialem pikalo cały czas. Teraz tylko na ostrych zakretach….
Zadziwiające, ale znalazłem odpowiedź po pierwszym pytaniu do Google.:sneaky:
Kliknij ikonkę niezapiętych pasów to zamieni się w obrazek fotelika i przestanie piszczeć. Całkiem sprytne.