Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

umcus

Pionier e-mobilności
Taki spadek sprzedaży, 2 miesiące z rzędu to jest problem (co zresztą widać na giełdzie) a przyczyny nikogo nie obchodzą, bo giełda chce stałych zysków i ciągłego wzrostu.
Nie żebym bronił Elona, ale co do tego, że widać to na giełdzie, to są bzdury, oszczerstwa i podłe pomówienia ;) Sprawdzałeś, jak sobie radzi SP500 czy inny iShares Core MSCI World UCITS? Jak ma się do tego Tesla? W skali roku pierwszy +12%, drugi +15%, podczas gdy Tesla +54%. Mówisz, że Tesla spada. No spada. Gdyby tylko jeszcze SP500 rósł ;) A Tesla spada, bo ma z czego spadać. Tak jak najwięcej o EV mają do powiedzenia ludzie, którzy nigdy elektrykiem nie jeździli (o, np. ja ;) ), tak o giełdzie najwięcej mają do powiedzenia ludzie, którzy nie rozumieją jak działa rynek i jak często zachowuje się jak rozhisteryzowana pokojówka o 4 nad ranem. Jasne, Elon nie pomaga, ale litości, argument "bo giełda" jest równie sensowny jak deklaracje polityków o ich szlachetnych intencjach i bezgranicznej krystaliczności.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Porównujesz indeks do jednego assetu, w dodatku licząc od dołka który zaczął się pod koniec grudnia 2023. Aktualnie jedynie pękła powyborcza bańka, ale trend jest spadkowy, a jest spora szansa że wyniki finansowe za pierwszy kwartał 2025 nie będą zadowalające. Ja osobiście nie mam Tesli w portfelu i dopóki elon jest ceo długiej pozycji na Teslę nie otworzę,

umcus

Pionier e-mobilności
Porównujesz indeks do jednego assetu, w dodatku licząc od dołka który zaczął się pod koniec grudnia 2023
Porównuję, bo jeśli ktoś pisze, że Tesla leci na zbity pysk, to nieśmiało zauważam, że cały rynek leci na zbity pysk. Dodatkowo wziąłem po prostu YTD. Chcesz, to weź sobie ostatnie 10 dni, wykres wygląda podobnie (procenty oczywiście nie, ale jak już pisałem wcześniej - Tesla ma z czego spadać).
. Aktualnie jedynie pękła powyborcza bańka, ale trend jest spadkowy, a jest spora szansa że wyniki finansowe za pierwszy kwartał 2025 nie będą zadowalające.
I co z tego? Trend jest spadkowy nie tylko w Tesli. Mnie zawsze bardziej interesuje wynik za cały rok. Jeden kwartał gorszy, drugi lepszy. Przepowiadanie końca firmy na podstawie złego kwartału jest bajkopisarstwem.
Ja osobiście nie mam Tesli w portfelu i dopóki elon jest ceo długiej pozycji na Teslę nie otworzę,
Ja osobiście preferuję inwestowanie pasywne na całym rynku. Żeby uniknąć idiotycznych ruchów na portfelu właśnie w takich sytuacjach. Faktem jest natomiast to, że jak ktoś zainwestował w TSLA rok temu, to wychodząc nawet teraz miałby +54% (*).
Dodatkowo uważam, że to Elon jest architektem dzisiejszej Tesli. Jeśli on zniknie, to Tesla z biegiem czasu - i myślę, że prędzej niż później - upodobni się do reszty legacy marek. A wtedy będzie można już spokojnie pożegnać się z jej obecnością na rynku, bo nie będzie tego czegoś, co przyciągało do niej klientów. Najpierw w celu wyciśnięcia cytrynki nowy ceo wpadnie na piękny pomysł obowiązkowych przeglądów i tak to już pójdzie powoli na dno.

*) Fakt, że wychodząc 2 m-ce temu miałby ponad 100% ;)

ELuk

Pionier e-mobilności
Rynek leci w dół…? ale nasza giełda w górę.., 🤣
Czyli biorąc pod uwagę wzmacnianie PLN jakie wnioski?
Kapitał spekulacyjny wchodzi do Polski bo na rynkach głównych nie da rady zarobić?
Bo wietrzy koniec wojny (Ukrainy) i inwestuje w niedowartościowanie polskiej giełdy?
Bo polski rynek akcyjny jest tak płytki że można go dowolnie kreować? 🤔👍🤣
Serio pytam co myślicie, jeżeli gracie w tą grę,
Dlaczego pytam? - bo od początku polskiej giełdy jestem tam „trochę” zaangażowany…

nabrU

Moderator
Faktycznie, dziwne, że rolka znika po 24h… 🤡

Widać nie jestem specjalistą od insta, tiktoczkow itp. Sorry, nie wiedziałem że muszę...

Makus

Pionier e-mobilności
Widać nie jestem specjalistą od insta, tiktoczkow itp. Sorry, nie wiedziałem że muszę...
Absolutnie nie musisz. Ale tak jak sam typowi zarzucasz manipulacje to tobie na tej podstawie można zarzucić manipulacje (pewnie skasował! Oszust!) ;)