Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 171
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

arc

Fachowiec
Wybacz, ale ja nie widzę tam zobowiązania do pomocy w razie gdy Ukraina zostanie zaatakowana konwencjonalną bronią przez kogoś innego. Widzę tylko zobowiązanie, że żaden z sygnatariuszy nie zaatakuje Ukrainy. Zobowiązanie które złamała Rosja. Niestety w ramach tej umowy praktycznie brak za to sankcji.

"[...]potwierdzają swoje zobowiązanie do powstrzymania się od stosowania groźby lub użycia siły przeciw integralności terytorialnej bądź politycznej niezależności Ukrainy[...]"

"4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa; "

Pomoc w razie ataku lub groźby nuklearnej ma być przeprowadzona poprzez działania Rady ONZ. Niestety z samej racji zasiadania Rosji jako jej stałego członka z prawem weta można uznać, że jest to niemożliwe do osiągnięcia.

Oczywiście mając nawet na uwadze, że nie ma tam obowiązku pomocy Ukrainie ze strony sygnatariuszy nie widzę powodu by jej odmówić (za to widzę wiele powodów by jej udzielić i to włącznie z takim które reprezentują nasze interesy). Nie znam też żadnych umów międzynarodowych które by tego zakazywały, a napaść Rosji jak najbardziej usprawiedliwia taką pomoc jak i nałożone sankcje.

nabrU

Moderator
W sumie to trochę w temacie. Cudowne.

Informacje ciutke mijające się z prawdą, ale kto by tam to sprawdził :ROFLMAO:

daniel

Señor Meme Officer
Informacje ciutke mijające się z prawdą
Przecież to są jakieś shortsy, stories, reels czy inny tiktok. Tego typu rzeczy to się nadają do scrollowania na kiblu, a nie szukania informacji. Idealna pożywka dla algorytmu, szybki feedback czy użytkownik ogląda czy nie ogląda. Prawdziwych wartościowych informacji jest mało, ale za to jest morze szamba. Algorytm musi się nauczyć ile gówna Ci może pokazać zanim pokaże Ci perełkę, żebyś nie odszedł od telefonu. Niestety część ludzi nie rozróżnia jednego od drugiego.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Przypominacie mi mojego ojca, który zawsze zarzuca mi, że przekręcam słowa Elona, bo jestem zmanipulowany.
A ja cytuję jego oficjalne konto na X.com, co sam pisze, co sam poleca, co sam komentuje. Jak można to inaczej zinterpretować.
Przypomina mi to słynny rysunek

nabrU

Moderator
Przypominacie mi mojego ojca, który zawsze zarzuca mi, że przekręcam słowa Elona, bo jestem zmanipulowany.
A ja cytuję jego oficjalne konto na X.com, co sam pisze, co sam poleca, co sam komentuje. Jak można to inaczej zinterpretować.

No ja się odniosłem to tego postu, a nie tego co Musk napisał czy nie na swoim iksowym profilu.

ELuk

Pionier e-mobilności
Przypomina mi to słynny rysunek
Jak Twój ojciec taki postępowy, to aż dziw że tak późno Teslę kupujesz… 😉🤣